PNL îl nominalizeaza pe Radu Stroe pentru secretariatul general al Guvernului [1]


  Incepând de ieri, Guvernul are un nou ministru

. Este vorba de liberalul Radu Stroe, care a fost nominalizat de conducerea PNL pentru functia de secretar general al guvernului.
Stroe, parlamentar de 10 ani de zile, este în prezent senator si presedinte al Comisiei parlamentare de control a SRI. El este si membru supleant în forul restrâns de conducere al PNL.
Senatorul a mai ocupat functia de secretar general adjunct al Guvernului în timpul mandatului lui Victor Ciorbea si cea de secretar general în timpul mandatului lui Radu Vasile, iar numele sau a mai fost vehiculat pentru aceasta pozitie imediat dupa ce Bogdan Olteanu, ministru pentru relatia cu Parlamentul, a fost ales presedinte al Camerei Deputatilor.
Atunci Mihai Voicu, care ocupa functia de secretar general al Guvernului, a fost numit în locul lui Olteanu, deoarece propunerea initiala a liberalilor - secretarul de stat în Ministerul Administratiei si Internelor, Victor Paul Dobre - a fost refuzata de presedintele Traian Basescu. Pentru locul lasat vacant de Voicu au existat mai multe propuneri în rândurile liberalilor: fie senatorul Norica Nicolai - aflata acum în umbra în urma unui scandal în Senat, fie Radu Stroe, ambii adversari ai presedintelui Basescu.
Intre Stroe si Basescu, fosti colegi în tinerete la Academia Navala Mircea cel Batrân au existat la începutul anului mai multe schimburi dure de replici, pe tema legilor sigurantei nationale. Conflictul dintre cei doi a atins punctul maxim în momentul în care Basescu a spus despre Stroe ca e frustrat, deoarece nu a putut sa faca o cariera în marina din cauza unui handicap fizic. Acum seful statului trebuie sa-si dea OK-ul pentru nominalizarea senatorului în functia de ministru - secretar general al Guvernului.
Asadar, numindu-l pe Stroe într-un post cheie din Guvern, Tariceanu îsi mareste baza de sustinere de la nivelul Executivului, în perspectiva anuntatei restructurari guvernamentale. Despre regândirea formulei guvernamentale si eficientizare urma sa se discute, aseara, în forurile de conducere ale Aliantei D.A. si ale coalitiei.
Parerile despre momentul si termenii în care se va face cosmetizarea Guvernului ramân împartite, dar partenerii de Alianta si coalitie sunt de acord cu necesitatea acestor schimbari si cu faptul ca un consens este obligatoriu.
Astfel, presedintele democrat Emil Boc, ai carui colegi de partid au vorbit insistent în ultimele despre nevoia de eficientizare a structurii guvernamentale, a declarat ca restructurarea este necesara, astfel încât Executivul sa aiba 15 - 17 ministere, sa se renunte eventual la ministrii delegati, reducându-se "drastic" si numarul agentiilor, o varianta posibila fiind si mentinerea unui singur ministru de stat.
"Un guvern cu 15 - 17 ministere, cu o restructurare masiva a numarului agentiilor guvernamentale se impune", pentru a economisi banii publici si pentru a elimina "o parte din birocratia stufoasa" de la nivelul Executivului, a motivat Boc.
"Sunt absolut de acord ca (restructurarea - n. red.) este un lucru pe care va trebui sa-l facem, l-am anuntat înca de la începutul mandatului ca fiind unul din obiective, dar am spus la vremea respectiva ca restructurarea nu o voi face decât la momentul oportun, pentru ca nu trebuie sa ne irosim energiile în momentul în care trebuie sa fim concentrati pe obiectivul prioritar", a spus presedintele liberal Calin Popescu-Tariceanu.
Tariceanu a pus restructurarea Guvernului într-un context mai larg, afirmând ca trebuie sa tina cont de obiectivele legate de aderarea la UE, precum si de integrarea în structurile europene.
"Daca vorbim numai de restructurare fara sa ne referim si la obiectivele restructurarii, ramânem într-o zona a jocurilor politice mai degraba de tip jocuri de culise sau tip balcanic", a mai spus liderul liberal. Tariceanu a fost de acord ca numarul si rostul unor agentii guvernamentale sunt chestiuni care ar trebui regândite, dar a evitat sa dea un raspuns clar în privinta reducerii posturilor de ministri de stat, limitându-se la a spune ca aceasta decizie trebuie luata în consens, în coalitie.
Presedintele UDMR Marko Bela a declarat ieri ca Uniunea sustine restructurarea Guvernului doar în conditiile în care aceasta ar reprezenta mai mult decât "goana dupa ciolan".
"Actuala coalitie nu este în stare sa sustina nici un proiect de lege, ce sa mai vorbim despre o restructurare a Guvernului", a spus Marko Bela. Presedintele Uniunii a afirmat ca UDMR va sustine o restructurare sau o remaniere guvernamentala doar în conditiile în care se vor preciza exact conditiile si regulile unui astfel de demers.
Marko Bela a mai apreciat ca informatiile aparute pâna acum, în presa, în legatura cu acest subiect fac dovada "luptei dupa ciolan" si dupa functii.
In ce îi priveste pe conservatori, ei sunt de acord, în principiu, cu "orice actiune care ar eficientiza munca Guvernului si care ar putea sa duca la o integrare certa la 1 ianuarie 2007". Ei au spus ca decizia referitoare la eliminarea unor portofolii din Guvern nu poate fi luata decât prin votul si consensul întregii coalitii. doina.anghel@zf.ro


Publicat de : Doina Anghel
Data publicării: 23 Mai 2006 - 05:33
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=18023&titlu=PNL_il_nominalizeaza_pe_Radu_Stroe_pentru_secretariatul_general_al_Guvernului