Jaful privatizarii ARO, dezvaluit in Senat



Compania americana Cross Lander a fost favorizata grosolan, in dauna statului roman, in procesul de privatizare a uzinei ARO Campulung, arata un raport de ancheta efectuat de comisia senatoriala pentru privatizare

. Documentul, care a avut anexat si un raport de audit al Curtii de Conturi, a aratat  atât starea dezastruoasa de la ARO Câmpulung, cât si neregulile din contractul de privatizare. APAPS a negociat "facilitati", în suma totala de 1.664,6 miliarde lei vechi, plus o anulare a obligatiilor bugetare, în valoare de 1.716 milioane lei vechi.
Raportul Comisiei de ancheta arata ca, abuzând de ambiguitatea contractului, Cross Lander si-a permis sa vânda o parte din patrimoniul ARO, fara evaluare si fara licitatie, la preturi de zeci de ori mai mici decât pretul pietei. Fabrica de Scule si Matrite a fost vânduta pentru 2.700.000 de dolari, adica de 18 ori mai mult decât a platit Cross Lander pentru întregul ARO, desi cumparatorul nu avea voie ca, pe o perioada de 5 ani, sa înstraineze vreunul dintre activele aflate în proprietatea ARO S.A.

Ajutoare pentru muncitorii de la ARO
Raportul, care va fi baza de plecare a unui proiect de hotarâre ce va fi supus votului Senatului, propune acordare de masuri exceptionale pentru cei 1.200 de salariati de la ARO, având în vedere ca, din luna august 2005, acestia nu au mai primit salarii. Comisia senatoriala mai solicita analizarea contractului colectiv de munca de la ARO si analizarea de catre organele competente ale statului a raportului Curtii de Conturi privind privatizarea ARO S.A. pentru a se lua masurile legale. Potrivit raportului, care citeaza un administrator judiciar, singura solutie judiciara viabila pentru ARO este falimentul societatii. În anul 2003, ARO S.A. a fost vânduta pentru 150.000 USD, desi, potrivit raportului, avea un patrimoniu de 50 milioane de dolari.

Datorii si pierderi de sute de miliarde, dupa privatizare
Comisia arata ca, înainte de privatizare, ARO avea datorii de 320 miliarde de lei, iar în urma administrarii de catre Cross Lander a mai acumulat datorii de 380 miliarde de lei, totalul datoriilor ajungând la 700 miliarde de lei vechi. La capitolul pierderi, situatia sta asemanator: la data privatizarii, societatea avea pierderi de 290 miliarde de lei vechi, iar dupa privatizare a acumulat pierderi în valoare de 400 miliarde ROL. Raportul comisiei mai spune ca firma care a cumparat ARO nu numai ca nu si-a realizat investitiile pe care le-a promis, dar are de platit alte penalitati care rezulta din contractul de privatizare, în valoare de 478.000 USD, pentru ca nu a respectat clauzele.

Curtea de Conturi e rezervata
Raportul Curtii de Conturi, anexat raportului Comisiei de ancheta, exprima rezerve cu privire la "reusita" acestei privatizari, mai ales ca "nici situatia financiara a societatii nu a cunoscut o revigorare dupa privatizare".
Curtea de Conturi arata ca desfasurarea negocierii cu un singur ofertant nu a fost de natura "sa asigure un mediu concurential adecvat", element esential pentru obtinerea unui pret corespunzator.
Una dintre concluziile Curtii de Conturi a fost ca încheierea contractului de privatizare continea informatii diferite de cele rezultate din negocierea cu aceasta firma. Curtea de Conturi considera ca transferul de proprietate s-a facut fara ca APAPS sa detina garantii suficiente ca investitiile promise de firma americana vor fi realizate.  
Publicat de : ---
Data publicării: 19 Mai 2006 - 05:29
 

Link știre