Deputatii se opun prelungirii duratei interceptarii telefoanelor [1]

    Deputatii din Comisia juridica au votat ieri pentru amanarea discutiilor asupra articolelor controversate din Legea de modificare a Codului de procedura penala pe motiv ca au nevoie si de un punct de vedere al Comisiei SRI vizavi de capitolul interceptari

. Deputatii trebuiau sa reanalizeze pana luni cateva texte, printre care intregul capitol referitor la interceptarile telefonice, precum si articolele care confera inculpatului sau invinuitului dreptul de a-si intrerupe declaratia data organelor de ancheta si cele privind stramutarea unei cauze la o alta instanta. Cu toate ca Bogdan Olteanu dorea ca dezbaterile in comisie sa fie urgentate astfel incat Codul de procedura penala sa poata intra la votul final de marti, juristii de la Camera au decis cu majoritate de voturi sa astepte punctul de vedere al Comisiei SRI si chiar cel al Guvernului pe problema interceptarilor.

Propunere liberala sustinuta de PSD

Hotararea de amanare a discutiilor pe textele problematice din Codul de procedura penala, retrimise la comisie, s-a luat intr-o pauza din timpul dezbaterilor pe legea Cultelor. La venirea reprezentantilor Ministerului Justitiei, liberalul Cornel Stirbet, vicepresedintele Comisiei juridice, a propus amanarea si solicitarea unui punct de vedere din partea comisiei SRI, argumentand ca este necesara parerea unor deputati specialisti in materie. Aproape toti deputatii comisiei, dar mai ales cei de la PSD, si-au insusit si au votat aceasta propunere, iar singurii care s-au abtinut au fost Augustin Zegrean, Daniel Buda si Valeriu Tabara de la PD, care ar fi dorit ca textele sa fie discutate fara puncte de vedere.
Pe de alta parte, membrii Comisiei juridice au luat in calcul si posibilitatea solicitarii unui punct de vedere din partea Guvernului asupra unor prevederi din Codul de procedura penala care au implicatii bugetare. Deputatul PSD Eugen Nicolicea a explicat ca "prelungirea duratei in care se pot efectua interceptarile telefonice de la 120 la 180 de zile presupune alocarea unei sume mai mari pentru functionarea echipamentelor specifice", care poate ajunge pana la 50 de milioane de euro din bugetul de stat.
De altfel, deputatii PSD au anuntat miercuri seara ca nu vor vota textele controversate, considerand ca acestea aduc atingere drepturilor fundamentale ale omului si contravin Constitutiei. Si UDMR a formulat un punct de vedere similar, referindu-se si la textele prin care se dadea dreptul procurorilor sa ceara stramutarea unor cauze.
Deputatii au dezbatut miercuri 85 din cele 256 de amendamente ale legii de modificare a Codului de procedura penala, retrimitand la Comisia juridica textele care au provocat controverse.
Publicat de : Nicoleta Nicolae
Data publicării: 19 Mai 2006 - 05:25
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=17896&titlu=Deputatii_se_opun_prelungirii_duratei_interceptarii_telefoanelor