Romania, intoxicata de fostii securisti [1]

Intr-un comentariu al prestigioasei agentii United Press International (UPI), preluat de Rompres, este descris cu lux de amanunte cazul lui Ioan Mihai Pacepa, fugit in SUA in 1978 si obligat, dupa 1990, sa astepte aproape zece ani pentru a fi reabilitat de justitia romana.

Comentariul descrie obstacolele majore de care s-a lovit in demersul sau fostul sef al Securitatii lui Ceausescu, si care au o singura explicatie: pastrarea, dupa revolutie, a oamenilor Securitatii in functii-cheie. Romania este descrisa drept tara in care fostii securisti au intoxicat structurile statului, s-au imbogatit peste noapte si incearca sa cistige astazi onorabilitate.
Romania a reusit sa devina membra NATO si chiar sa ajunga in anticamera Uniunii Europene, in timp ce ramine prinsa in ghearele fostilor membri ai Securitatii (KGB-ul romanesc) reformati dupa ‘89, scrie UPI. Primul spectacol a fost oferit de cazul fostului sef al Directiei de Informatii Externe a Securitatii, Ioan Mihai Pacepa, in mod incontestabil cel mai important dezertor din blocul comunist in timpul razboiului rece. Plecarea din Romania a fostului sef al Securitatii, echivalentul sefului CIA si al FBI, s-a produs in 1978. Ajuns in SUA, a furnizat cele mai bune informatii obtinute in acea perioada despre retelele de spionaj comuniste si serviciile de securitate interna (...) si a colaborat cu CIA (agentia centrala de informatii si contrainformatii a SUA) timp de mai bine de zece ani pentru a da jos regimul comunist de la Bucuresti. Aceasta cooperare a reprezentat “o contributie importanta si unica adusa SUA”, dupa cum a denumit agentia acest sprijin.

Blocaj pe filiera Iliescu-Talpes-Nastase

La zece ani de la caderea comunismului si executarea sotilor Ceausescu, aparatul de stat al fostei Securitati, hotarit inca sa-si ia revansa, a facut tot posibilul pentru a se asigura ca cele doua sentinte de pedeapsa cu moartea formulate impotriva lui Pacepa ramin in vigoare, fapt care l-a obligat pe acesta sa continue sa traiasca sub acoperire in SUA. In 1999, la presiunea constanta exercitata de mass-media occidentale, Curtea Suprema a Romaniei a decis sa anuleze pedeapsa cu moartea, sa il reabiliteze, redindu-i functia de general si toate drepturile banesti ce decurg de aici, si sa-i retrocedeze bunurile confiscate. Fostul presedinte Ion Iliescu, deghizat in democrat, impreuna cu consilierul sau pentru securitate nationala, gen. Ioan Talpes, care la rindul lui a servit sub regimul Ceausescu pina la sfirsit, a decis sa ignore insa decizia Curtii Supreme. Timp de zece ani, guvernul din umbra al fostei Securitati a fost atit de dominant in ceea ce s-a vrut a fi o democratie tinara de tip occidental, incit fostul premier Adrian Nastase a relevat ca “6.000 de ofiteri de Securitate au avut de suferit de pe urma tradarii lui Pacepa”. Chiar principalul sau consilier, gen. Constantin Silinescu, a fost cel care i-a luat locul lui Pacepa dupa dezertarea sa in 1978.

Pe ultima suta de metri

La cinci ani dupa verdictul Curtii Supreme, Ministerul Justitiei, institutie in care 202 din cei 345 de angajati sint fosti comunisti, a dat publicitatii documente contrafacute si a falsificat marturii, in stilul perioadei razboiului rece, insinuind ca Pacepa a fost contrabandist cu lichior, bisexual si jidan (termenul romanesc peiorativ pentru evrei). Una dintre cele mai inalte functii in minister a fost detinuta de Marian Ureche, fost membru al Securitatii, cel care i-a condamnat pe disidentii anticomunisti din vremea regimului Ceausescu, relateaza UPI.
In aprilie anul trecut, in perspectiva alegerilor generale din noiembrie, presedintele de atunci Ion Iliescu a decis, in cele din urma, sa dea curs deciziei Curtii Supreme, dar a reusit in continuare sa evite semnarea decretului prezidential. In schimb, a ordonat Ministerului de Interne sa il reabiliteze pe fostul general si sa-i acorde toate drepturile civile ce i se cuvin. Pentru a evita punerea in aplicare, ministerul, care - scrie UPI - continua sa fie un refugiu pentru fosti membri ai Securitatii, a pretins ca Pacepa a murit si ca, prin urmare, decizia Curtii Supreme este nula. Ulterior, guvernul american a intervenit pentru a arata ca Pacepa este cetatean american, este viu si intr-o stare buna de sanatate si ca locuieste pe teritoriul Statelor Unite. Nici aceasta confirmare nu i-a ingenuncheat pe comunistii din fosta Securitate. In octombrie anul trecut, Ministerul de Interne, prin persoana secretarului de stat Mircea Alexandru, a comunicat public ca nu va pune in aplicare decizia Curtii Supreme. Din fericire pentru Pacepa, partidul lui Ion Iliescu, PSD, a pierdut alegerile prezidentiale din decembrie anul trecut. In ultima zi a mandatului, Ion Iliescu a semnat in mod istoric reabilitarea in grad a lui Pacepa.

Voiculescu si Securitatea

La inceputul acestui an, noul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a decis ca pentru Pacepa trebuie sa rasara din nou soarele, dupa o saga lunga, dureroasa si infricosatoare. Acest lucru se va intimpla insa doar daca va decide ca a venit timpul ca Romania sa scape de “cleptocratia” fostilor membri ai Securitatii si sa devina un stat de drept, care isi merita cu adevarat locul in NATO si este pregatit sa adere la UE in 2007. Din nefericire pentru Traian Basescu, scrie UPI, liderul Partidului Umanist din Romania (membru in coalitia guvernamentala), Dan Voiculescu, este patronul unui grup media, devenit unul dintre bogatasii Romaniei in anii ‘80 sub regimul ceausist. Compania sa de import-export cu sediul in Cipru a fost unul dintre fronturile Securitatii si s-a aflat sub patronajul lui Ceausescu. Iar unul dintre titlurile publicate recent de cotidianul britanic “Financial Times” suna asa: “Incercarea Romaniei de a avea un nou inceput este impiedicata de trecutul viciat”.

Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 13 Ian 2005 - 11:09
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=177&titlu=Romania__intoxicata_de_fostii_securisti