Presedintele Basescu se opune statutului minoritatilor nationale în forma acceptata de guvern [1]

In delegatia Partidului Popular European (PPE) care a efectuat saptamana trecuta o vizita în tara noastra s-a aflat si Kinga Gál, (Ungaria), deputata FIDESZ, una dintre sustinatoarele extrem de vocale, în cadrul Consiliului Europei, ale rezolvarii problemei minoritatilor din Romania

. Intr-o declaratie data agentiei ungare MTI, dupa convorbirile pe care membrii delegatiei le-au avut cu presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu, el a subliniat ca ?problemele minoritatii maghiare trebuie luate în considerare în modul cel mai serios, ele trebuie ridicate mai deschis si mai curajos si incluse în raportul de tara?. In acest sens, ar fi necesara actiunea parlamentarilor europeni. Potrivit deputatei, în procesul de monitorizare, guvernul roman trebuie sa fie constient de acest lucru pentru a face pasi concreti în solutionarea lor. Ea a mentionat si faptul ca problema minoritatii nu mai conditioneaza aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ? standardele privind drepturile minoritatilor sunt mai ridicate în Romania decat în majoritatea tarilor UE - ?dar nu este indiferent cum va fi prezentata ea la Bruxelles si la Bucuresti?.
Kinga Gál a afirmat ca, în timpul vizitei, a putut avea o imagine foarte clara a punctului de vedere romanesc privind aceasta chestiune. Presedintele Traian Basescu i-a declarat cu onestitate ca se opune proiectului legii minoritatilor în forma acceptata de guvern. Observatiile lui  privesc în primul rand esenta autonomiei culturale. Seful statului considera inacceptabila si ideea universitatii maghiare de stat de la Cluj. Potrivit lui Basescu, institutia trebuie sa-si pastreze caracterul de ?universitate multiculturala?. Daca maghiarii doresc învatamant superior în limba maghiara, o pot avea sub forma unei universitati particulare, a afirmat presedintele, care a pus sub semnul întrebarii si dreptul de  separare a scolilor maghiare.

In consecinta, deputata PPE a apreciat ca exista o deosebire între proiectele formulate de maghiarii din Transilvania si actuala abordare a politicii romanesti si, dupa parerea ei, UDMR trebuie sa tina cont de acest lucru, ea nu poate ajunge în situatia de a sustine altceva decat ceea ce a formulat comunitatea maghiara din Transilvania. Kinga Gál a opinat ca nu este convinsa ca prezenta UDMR în guvernare ar fi suficienta pentru solutionarea problemei minoritatilor.
Publicat de : Eva GALAMBOS
Data publicãrii: 02 Mai 2006 - 05:31
 

Link ºtire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=17371&titlu=Presedintele_Basescu_se_opune_statutului_minoritatilor_nationale_in_forma_acceptata_de_guvern