Strategia de securitate, o noua runda la Cotroceni [1]


Consiliul Suprem de Aparare a Tarii s-a reunit ieri pentru a dezbate Strategia de Securitate Nationala

. Elaborata de presedintie, aceasta va trebui aprobata de Parlament. La sedinta CSAT din 13 februarie, se convenise ca aceasta sa fie gata in 30 de zile, dar termenul a fost depasit. Forma initiala a fost contestata de lideri ai PNL, iar Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca va sustine conditionat proiectul elaborat de echipa lui Basescu.

Tariceanu pune conditii

Primul-ministru a anuntat ca va face publice conditiile sale doar cand proiectul va ajunge la Parlament. De aceea, Tariceanu a solicitat ca presedintele Basescu sa trimita cat mai repede textul in dezbaterea Legislativului. Tariceanu doreste ca documentul sa reflecte schimbarile din Romania din 1990 incoace si sa fie mai bun decat precedenta Strategie de Securitate, elaborata in 2002. O alta cerere pe care premierul a facut-o publica inainte de inceperea sedintei a fost ca SRI sa predea Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securitatii cartotecile si microfilmele pentru arhivele care au fost remise CNSAS. Tinand seama de faptul ca premierul Tariceanu s-a dus la Cotroceni decis sa puna conditii, era previzibila o sedinta a CSAT destul de tensionata.
Mai ales ca pe ordinea de zi s-a mai aflat un subiect care a starnit polemici intre Traian Basescu si serviciile de informatii, pe de o parte, si Partidul National-Liberal, de cealalta parte. Este vorba de "discutie generala pe tema propunerilor, observatiilor si sugestiilor referitoare la proiectele de legi privind activitatea de informatii, contrainformatii si de securitate, organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, organizarea si functionarea Serviciului de Informatii Externe si statutul profesional si de cariera al ofiterilor de informatii", dupa cum se arata in comunicatul oficial. Daca liberalii se tem ca serviciile vor capata puteri sporite in mod nejustificat, acestea sustin ca proiectele de legi referitoare la siguranta nationala nu vin in contradictie cu legislatia actuala.

SRI ramane fara "procurori"

Pe de alta parte, conform unor informatii neoficiale, expertii de la servicii sunt pregatiti sa faca anumite concesii prin eliminarea unor prevederi contestate atat de unii politicieni, cat si de societatea civila. "CSAT ar putea elimina din cele sase proiecte aflate pe ordinea de zi a sedintei de luni mai multe prevederi controversate de societatea civila, inclusiv cea care vizeaza posibilitatea ca ofiterii de informatii sa efectueze acte premergatoare cu caracter probatoriu pentru amenintarile la adresa securitatii nationale", a declarat, pentru Mediafax, un membru CSAT ce a dorit sa-si pastreze anonimatul. Totusi, presedintele Basescu a mentionat duminica, intr-o emisiune televizata, ca ofiterilor de informatii le este permis sa faca cercetari premergatoare urmaririi penale chiar de catre Codul de Procedura Penala actual.
Pe ordinea de zi a CSAT au mai figurat discutarea rapoartelor de activitate pe 2005 a Consiliului si a MApN. Vasile Blaga si Sebastian Vladescu au prezentat CSAT doua informari.

O strategie controversata

Strategia de securitate nationala ar fi trebuit adoptata la sase luni de la depunerea juramantului de catre seful statului, a declarat Sergiu Medar, consilier prezidential pe probleme de securitate nationala. Insa de-abia in februarie, pe site-ul presedintiei a aparut textul acesteia. Termenul de sase luni este prevazut in Legea privind planificarea apararii. In functie de continutul Strategiei de Securitate, Ministerul Apararii Nationale va elabora Cartea Alba a apararii, prin care se stabilesc obiectivele de securitate. In functie de aceste doua documente coroborate, MApN trebuie sa alcatuiasca si Strategia militara.
Medar a declarat vineri ca, daca CSAT se hotaraste luni asupra formei finale a Strategiei de securitate, celelalte documente vor putea fi intocmite mai repede. Medar anuntase ca au fost luate in considerare si diversele sugestii sau propuneri venite la CSAT: "Unele dintre observatii s-au contrazis intre ele, dar am tinut cont de absolut tot", a adaugat Medar.
Una din tezele Strategiei a provocat aprinse dezbateri. Este vorba de politica pro-activa in combaterea terorismului, politica ce mai este prevazuta doar in documentele similare ale Statelor Unite, Rusiei si Israelului, tari care se confrunta cu pericolul terorismului in mod curent. O alta obiectie viza accentul redus pus pe securitatea cetateanului, obiectie pe care Medar a respins-o afirmand ca "pana la urma, siguranta statului implica securitatea cetateanului". In al treilea rand, s-a spus ca includerea "bunei guvernari" intre obiectivele de securitate va duce la uzurparea atributiilor Guvernului si Parlamentului in favoarea CSAT, organism condus de catre seful statului.


Publicat de : Adrian Ilie
Data publicării: 18 Apr 2006 - 06:46
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=17034&titlu=Strategia_de_securitate__o_noua_runda_la_Cotroceni