Reducerea TVA redeschide conflictul in Alianta Senatorii PD si PC au votat alaturi de opozitie, iar liberalii ii acuza pe democrati ca sunt impotriva Guvernului


Armistitiul dintre PNL si PD nu a tinut decat trei zile

. Daca la inceputul saptamanii liderii celor doua formatiuni promiteau sa nu se mai acuze reciproc in public, ieri conflictul a izbucnit din nou. De data aceasta, marul discordiei l-a reprezentat initiativa legislativa a PC privind reducerea la 9% a TVA pentru produsele alimentare de baza. Daca in cadrul Comisiei de buget-finante PD a votat alaturi de PNL si UDMR impotriva proiectului, in cadrul dezbaterilor din plen, democratii s-au razgandit. Astfel ca la votul final s-a demonstrat ca Senatul are o noua majoritate parlamentara, formata din PD, PSD, PRM si PC. Pozitiile contradictorii exprimate de senatorii liberali si democrati sunt cu atat mai interesante cu cat la nivelul acestui for legislativ cele doua partide figureaza ca un singur grup parlamentar, sub numele Aliantei D.A.

PNL acuza PD de tradare

La finalul sedintei, liderul grupului Aliantei din Senat, Puiu Hasotti, i-a acuzat pe senatorii PD de "tradare" fata de Guvern, aratandu-se foarte contrariat de pozitia exprimata in plen de colegii democrati. Democratii nu se considera insa vinovati. Senatorul PD Maria Petre a apreciat ca votul de sustinere al PC nu a fost dat in urma unei decizii politice. "Am votat pentru un pret redus la produsele alimentare de baza si pentru o saracie atenuata. Suntem pentru reducerea TVA si exista resurse in Guvern pentru a sustine aceasta reducere", a declarat senatorul democrat.

PC spera in cresterea nivelului de trai

Propunerea conservatorilor vizeaza modificarea Legii Codului Fiscal, in sensul diminuarii de la 19 la 9% a TVA pentru produse de baza precum paine, produse de panificatie, carne, peste, lapte, ulei, zahar, orez si oua. Printre beneficiile reducerii taxelor initiatorii legii enumera cresterea nivelului de trai si depasirea curbei de majorari pe care populatia o suporta, dar si scoaterea la suprafata a unei bune parti din economia neagra. Potrivit senatorului conservator Silvia Ciornei, obiectivul principal al proiectului de lege este menit sa compenseze cresterea preturilor la gazele naturale, la energie electrica, la utilitati. Ea a subliniat ca proiectul are sustinerea sindicatelor si patronatelor din domeniu.

Reducerea TVA nu ieftineste produsele

Cu toate acestea, atat reprezentantii Guvernului, cat si presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, liberalul Varujan Vosganian, au aratat ca pentru anul 2006 bugetul de stat trebuie sa suporte suplimentarea fondurilor in domenii deficitare, precum Educatia sau Sanatatea. Vosganian a declarat ca, in urma evaluarilor facute de diverse institutii de sondare, reducerile taxelor nu conduc niciodata la reduceri semnificative ale preturilor produselor de consum. "Reducerea TVA la alimente nu va fi in avantajul omului simplu", a sustinut Vosganian.
Senatorii PRM si PSD au sustinut in plen ca motivul real pentru care Guvernul se "incapataneaza" sa mentina cota ridicata a TVA-ului este acela ca in buget s-a creat un gol de resurse de peste un miliard de euro, care trebuie acoperit prin orice mijloace.

Tariceanu critica inconsecventa PD

Premierul Calin Popescu Tariceanu spune ca propunerea legislativa initiata de PC si sustinuta de PD contine "o doza foarte mare de populism si demagogie". Premierul a declarat ieri ca, din calculele ministrului Finantelor, reiese ca aplicarea acestei masuri va aduce un deficit "imens" de 0,8% din PIB. In opinia sa, de pe urma acestei legi nu vor avea de castigat cetatenii simpli, ci proprietarii de brutarii sau de fabrici de paine.
In ceea ce priveste votul dat de democrati, Tariceanu a spus: "Sigur ca nu-mi face placere sa remarc inca o data inconsecventa PD. O sa discut cu presedintele Emil Boc". El a precizat ca "in cadrul coalitiei nu exista o decizie politica de sustinere" a propunerii PC.


Publicat de : Georgeta Filip / geo
Data publicării: 14 Apr 2006 - 06:40
 

Link știre