Geoana se incalzeste pentru sefia PSD [1]

Ion Iliescu va avea, in cele din urma, un contracandidat la presedintia PSD, iar acesta nu va fi Adrian Nastase, ci Mircea Geoana.

Surse din interiorul partidului ne-au declarat ieri ca Mircea Geoana, in prezent vicepresedinte, intentioneaza sa intre in cursa pentru cea mai inalta functie din PSD.
Mircea Geoana va fi sprijinit de “grupul de la Cluj”, care anuntase saptamina trecuta ca este in cautarea unui oponent pentru Ion Iliescu, in conditiile in care Adrian Nastase a refuzat sa iasa la bataie.

Iliescu: “Geoana s-a purtat ca un prostanac”

Ion Iliescu si Mircea Geoana sint la cutite in momentul de fata, dupa ce luni, in sedinta grupului senatorial al PSD, fostul presedinte al Romaniei l-a catalogat drept “prostanac” pe viitorul sau contracandidat. “Mircea Geoana s-a purtat ca un prostanac intre cele doua tururi de scrutin ale prezidentialelor, cind s-a dus prin tara si a spus ca UDMR va fi alaturi de PSD la guvernare”, a declarat Iliescu in fata colegilor sai senatori. El i-a reprosat lui Geoana ca aceasta declaratie a dus la pierderea unui numar important de voturi in Transilvania, ceea ce a insemnat, in cele din urma, pierderea alegerilor prezidentiale de catre Ion Iliescu.

Geoana: “Iliescu a imbatrinit si nu mai stie ce vorbeste”

Replica lui Geoana a fost extrem de dura. “Ion Iliescu fie face un atac politic deliberat, fie a ajuns intr-o etapa a vietii sale biologice in care nu mai stie ce vorbeste. Este o jignire impardonabila. Si poate sa vina si de la Dumnezeu din ceruri, ea nu este de acceptat! Poate ca este fata nevazuta a lui Ion Iliescu pe care de multe ori nu am stiut sa o sesizam la timp”, a declarat vicepresedintele PSD intr-un interviu acordat Info Pro. El a precizat ca, “desi Ion Iliescu are multe merite de-a lungul timpului, nu mai este un om pentru momentul actual, pentru politica la virf in Romania”. Mircea Geoana a precizat ca a discutat ieri cu Ion Iliescu, iar fostul sef al statului a recunoscut ca l-a facut “prostanac”. “Mi-a spus ca ii pare rau, dar ca a vrut sa sublinieze o anumita naivitate a mea intre cele doua tururi de scrutin”, a spus Geoana.

Atac premeditat

Surse din PSD sustin ca atacul lui Ion Iliescu nu a fost tocmai intimplator pentru ca fostul sef al statului a aflat ca Mircea Geoana vrea sa candideze pentru presedintia partidului. Ieri, vicepresedintele PSD nici nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informatiile referitoare la candidatura sa. Cu toate acestea, Geoana a precizat ca se gindeste “tot mai serios daca nu este momentul sa-si anunte candidatura pentru o functie importanta in PSD”. “Desi domnul Iliescu astazi (ieri - n.r.) a spus ca nu are un mare apetit pentru a candida la sefia partidului, ma indoiesc ca n-are apetit, pare sa aiba un apetit foarte bine pus la punct, dar daca intr-adevar nu este interesat de conducerea partidului sint convins ca o sa apara si alti contracandidati”, a spus Geoana.

Iliescu se lasa rugat

In cursul zilei de ieri, Ion Iliescu a afirmat, citat de Mediafax, ca “nu a revenit in PSD doar pentru a candida la presedintia partidului, ci ca sa ajute cu experienta sa si ca nu mai are ambitii personale legate de activitatea politica”. “Personal, eu nu mai am nici un fel de apetit de a mai candida. Eu am venit in partid numai ca sa ajut, cu experienta pe care o am. Nu am ambitii personale”, a spus Iliescu. El a precizat ca nu vrea sa lase impresia ca a venit in partid doar pentru interese de ordin personal. Intentia lui Iliescu este aceea de a arata ca, de fapt, el candideaza la sefia PSD nu pentru ca vineaza functii, ci pentru ca partidul i-o cere. De altfel, fostul sef al statului a facut aceasta declaratie in preambulul Conferintei Municipale a PSD Bucuresti de astazi, cind urmeaza sa fie aprobata o rezolutie de sustinere a candidaturii sale la presedintia partidului.
In cadrul sedintei de astazi, Dan Ioan Popescu va fi reales presedinte al PSD Bucuresti.

Nastase a pierdut “trenul” de Cluj

Candidatura lui Mircea Geoana la presedintia PSD va fi sustinuta de “grupul de la Cluj”. Dupa ce Adrian Nastase a refuzat sa fie contracandidatul lui Ion Iliescu, Ioan Rus, unul dintre liderii “grupului de la Cluj”, a anuntat ca va propune o lista cu candidati, inclusiv pentru functia de presedinte al PSD. Imediat dupa acest anunt au fost vehiculate doua nume: Mircea Geoana si Cristian Diaconescu. Acesta din urma a refuzat, la rindul sau, lupta cu Ion Iliescu. Ba mai mult, Diaconescu l-a sunat personal pe Ion Iliescu pentru a nega informatiile aparute in presa, lucru facut public de Ion Iliescu intr-un interviu acordat Mediafax.
Oricum, Mircea Geoana este, in opinia “grupului de la Cluj”, o varianta mult mai viabila, avind in vedere notorietatea si increderea de care se bucura in rindul electoratului. In ceea ce-l priveste pe Adrian Nastase, acesta a dat ieri semnalul clar ca prefera sa ramina in umbra lui Ion Iliescu, sperind ca va obtine functia de presedinte executiv. El s-a declarat increzator in ideea unei “echipe complementare de lideri” la conducerea partidului. “Este foarte clar, domnul Iliescu are un mesaj pentru un anumit tip de electorat, eu, probabil, pentru un alt tip de electorat”, a spus Nastase. In opinia sa, PSD este un partid care acopera mai mult de 50% din electorat din punct de vedere al mesajului, iar acesta “nu poate fi dat de o singura persoana”. El a precizat ca “multe organizatii de partid, multi membri asteapta o clarificare la virf”, astfel incit partidul sa treaca la discutarea altor subiecte si sa se ocupe de “monitorizarea guvernului actual”.

Bataliile politice purtate de Ion Iliescu

Adversar - Nicolae Ceausescu. In lunga sa cariera, Ion Iliescu a purtat numeroase lupte politice, cum este si cea de astazi, dusa pentru presedintia PSD. Prima mare confruntare politica o are in 1971, cind intra in conflict deschis cu Nicolae Ceausescu, pentru ca se impotriveste revolutiei culturale. Iliescu este retrogradat in functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean (1971-1974), iar apoi este numit presedinte al Consiliului Judetean Iasi (1974-1979). In 1979 este numit presedinte al Consiliului National al Apelor, functie pe care o ocupa pina in 1984, cind urmeaza o alta retrogradare: director al Editurii Tehnice, post in care va ramine pina pe 22 decembrie 1989. Revolutia, la care participa activ, poate fi considerata o revansa in fata lui Nicolae Ceausescu. In “Duminica Orbului”, Iliescu a fost ales presedinte cu 85,07% din voturi. Nicolae Ceausescu este ingropat la Cimitirul Ghencea.
Adversar - Dumitru Mazilu. Un alt moment de cumpana in cariera sa politica il reprezinta mitingul din 12 ianuarie 1990, din fata actualului sediu al guvernului. Dumitru Mazilu, unul dintre cei care se consacrasera in acea vreme drept lider al Frontului Salvarii Nationale (FSN), este la un pas de a-l discredita pe Iliescu cu celebra intrebare: “Cine sinteti domnule Iliescu si ce ati facut in ultimii cinci ani?”. O zi mai tirziu, “Romania libera”, cotidianul cel mai important al tarii la acea data, a publicat date necunoscute din biografia politica a lui Mazilu. Afectat de respectivele dezvaluiri, acesta a demisionat. Astazi, el este pensionar.
Adversar - Petre Roman. Coleg cu Petre Roman in conducerea FSN, Ion Iliescu a intrat in conflict si cu acesta, ceea ce a dus in cele din urma la scindarea FSN. Divergentele dintre cei doi au vizat ritmul si caracterul reformei. Pe 24 septembrie 1991, Iliescu repurteaza o victorie importanta impotriva lui Roman: venirea minerilor la Bucuresti a dus la demisia acestuia din functia de premier, trei zile mai tirziu. La prima Conventie Nationala a FSN, intre 27-29 martie 1992, Iliescu si Roman au candidat pentru sefia FSN. Roman a cistigat cu motiunea “Viitorul azi”. Iliescu nu accepta infringerea si, impreuna cu apropiatii sai, infiinteaza Frontul Democrat al Salvarii Nationale (FDSN), devenit ulterior PSDR, actualul PSD. Astazi, Petre Roman este presedintele Fortei Democrate, partid neparlamentar.
Adversar - Teodor Melescanu. In 1997, Iliescu da o batalie cu Teodor Melescanu, in mod indirect insa. Melescanu s-a angrenat in lupta pentru functia de prim-vicepresedinte al PDSR, dar Ion Iliescu l-a sustinut pe Adrian Nastase. Infrint, Melescanu a parasit PDSR, infiintind Alianta pentru Romania. A pierdut alegerile pentru presedintie in anul 2000, cu un scor de 4%, iar ApR nu a reusit sa intre in parlament. Melescanu este astazi vicepresedinte al PNL.
Publicat de : Silviu Sergiu
Data publicării: 02 Mar 2005 - 08:18
 

Link ştire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=1652&titlu=Geoana_se_incalzeste_pentru_sefia_PSD