Preotimea comunista ? scoasa de senatori de sub incidenta legii lustratiei [1]

Reprezentantii clerului nu intra sub incidenta legii lustratiei

. Senatorii din Comisiile juridica si drepturile omului au eliminat un amendament al Guvernului la legea lustratiei prin care ierarhii Bisericii Ortodoxe, numiti în functie de Marea Adunare Nationala, erau considerati ca parte a structurilor de putere si din aparatul represiv al regimului comunist. In varianta guvernului, sustinuta de un grup de parlamentari liberali, în frunte cu Mona Musca, înaltilor prelati ai Bisericii Ortodoxe li se interzicea accesul la functii publice pentru urmatorii 10 ani de la intrarea în vigoare a legii lustratiei. In comisii, legea a provocat dezbateri furtunoase. Inca de la începutul discutiei pe tema preotilor colaboratori cu regimul comunist, peremistul Valentin Dinescu a avertizat-o pe Mona Musca, principalul sustinator al amendamentului, ca risca sa fie ? afurisita? de clerici. Presedintele Comisiei Juridice Peter Ekcstein Kovacs a propus ca toti  reprezentantii cultelor recunoscute oficial înainte de 1989 sa se supuna legii lustratiei. Toti pesedistii si peremistii din comisie s-au opus amendamentului guvernului. ?E anormal sa pedepsim înca o data cultele pentru ca regimul comunist s-a bagat în organizarea Bisericii!? a sustinut senatorul PSD Serban Nicolae, dupa ce Mona Musca afirmase ca înaltii prelati trebuie inclusi si ei în categoria celor care au facut parte din structurile comuniste pentru ca erau numiti în functie cu acordul Marii Adunari Nationale si al guvernului comunist. ?Acesti oameni nu faceau parte din aparatul represiv numai pentru ca erau numiti cu avizul autoritatilor comuniste!?, a mai spus senatorul PSD. Prezent la dezbateri, istoricul Marius Oprea a propus ca legea lustratiei sa se aplice macar ierarhilor care au facut politie politica, însa nici acest amendament nu a fost sustinut de vreun membru al comisiei.
Dupa trei ore de dezbateri, senatorii au încheiat discutiile la primul articol al legii, care nu s-a votat, ci doar s-au stabilit, de principiu, categoriile de persoane care ar urma sa fie vizate de lege. Astfel, pe ?lista neagra? apar si activistii din aparatul de propaganda de la nivel central si local, precum si redactorii-sefi si secretarii generali de redactie din presa de partid, rectorii si decanii scolilor de partid, reprezentantii corpului diplomatic si persoanele din conducerea Bancii Nationale sau a Bancii Romane de Comert Exterior. Senatorii au respins si propunerea udemeristului Gyorgy Frunda privind reducerea la 5 ani a perioadei în care fostilor sefi comunisti le este interzis accesul la demnitati publice.    

Dezbaterile s-au amanat din nou din lipsa de cvorum urmand sa fie reluate azi.

Publicat de : Doroteea Voicu
Data publicării: 29 Mar 2006 - 06:50
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=16337&titlu=Preotimea_comunista_?_scoasa_de_senatori_de_sub_incidenta_legii_lustratiei