Presedintele Basescu acuza arestarile ?cu doua viteze? [1]

Proaspat venit de la Bruxelles, Traian Basescu a tinut sa descrie, sambata, presei clujene, ?exact de la sursa, nu din interpretari?, care este harta steguletelor integrarii Romaniei

. Convins ca Romania va adera la UE în 1 ianuarie 2007 ? daca nu se fac greseli majore ?, seful statului a explicat de ce este probabil ca, pe lupta împotriva coruptiei, Justitia sa aiba un stegulet galben, dar a precizat ca Europa nu ne cere un numar de condamnari, ci eficienta pe termen lung. Presedintele a spus ca UE vrea sa vada lantul politie ? parchete ? instanta ca functioneaza, nu dosare stand prin sertare. Intrebat care va fi eficienta luptei anticoruptie cu magistrati banuiti de coruptie ? Basescu a reiterat ideea ca fenomenul respectiv exista în instante ?, seful statului a raspuns ca, din pacate, ?nu s-a facut reforma sistemului judiciar înainte de a-i face pe judecatori inamovibili, iar Constitutia le garanteaza inamovibilitatea?. El a adaugat ca va continua sa faca presiuni asupra institutiilor, deoarece spune ?ce gandeste fiecare roman?. Presa i-a atras atentia ca magistratii se plang de un volum enorm de munca, dar Basescu respinge aceasta scuza pentru a acoperi erori: ?Sunt de acord ca fiecare judecator are mult prea multe dosare. Dar cele pe care în mod real trebuie sa le judece trebuie sa le judece bine si repede. Sunt de acord ca un judecator intra în sedinta o data la saptamana sau doua si are, în acea sedinta, 30 de dosare. Nu spune nimeni ca trebuie sa le judece pe toate, dar ar fi bine sa judece foarte bine 5. Iar daca avem 25 de nemultumiti, ei sunt de întarziere. Noi avem cea mai mare problema nu cu dosarele nejudecate. (...) Calitatea actului de justitie nu este justificata de numarul mic de judecatori. Ca nu-l obliga nimeni sa judece stramb cele 5 dosare pe care le poate judeca si întarzie alte 25?.
Presa a dorit sa stie ce mijloace avem pentru a combate coruptia din Justitie, iar presedintele a raspuns, foarte raspicat, ca trebuie adoptate legile securitatii nationale. ?Coruptia este considerata de mine un element care poate afecta securitatea nationala. Cand vom avea legi adaptate la realitatile noastre, cu certitudine vor exista si mijloace de a se demonstra coruptia?, considera Basescu.

Venind vorba despre proceduri, presedintele a avut din nou ocazia sa atace: ?A fost stramb coltul citatiei, avocatul se plange, iar judecatorul este de acord. Vedeti ce diferente uriase între viteza cu care se aresteaza unii si dificultatea cu care se aresteaza altii? Il ia direct de acasa pe nu stiu cine, îl duce în instanta, în 3 ore este arestat 29 de zile. Si nu mai e problema ca a fost citatia stramba la colt. E diferenta de capacitate de trafic de influenta?.

Intrebat care sunt greselile majore pe care Romania trebuie sa le evite, presedintele a dat ca exemplu instabilitatea politica. Iar chestionat daca vor fi alegeri anticipate dupa momentul ianuarie 2007, a raspuns: ?Nu spun nimic?. Contextul inundatiilor nu ne-ar aduce o întarziere, dupa Traian Basescu. ?Ne ajuta. Mai justificam niste nepregatiri?, a glumit la modul serios seful statului.

Saftoiu: ?Inamovibilitatea pune semnul egal între judecatori si Dumnezeu?

Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, ne-a explicat, ieri, ca, atunci cand a facut trimitere la legile securitatii, presedintele Traian Basescu s-a referit la faptul ca, prin noua strategie de securitate nationala, coruptia este definita ca un factor de risc pentru securitatea Romaniei. ?Daca strategia de securitate nationala contine aceasta definitie (a coruptiei ca amenintare la adresa sigurantei nationale ? n. red.), atunci legile trebuie adaptate la aceasta realitate. Despre coruptia în instante se vorbeste doar ipotetic, pentru ca ea nu poate fi dovedita. Nu îti ramane decat sa o constati. Inamovibilitatea pune semnul de egalitate între judecatori si Dumnezeu. Deciziile judecatorilor nu pot fi nici macar comentate?, a spus Saftoiu. Ea a dat ca exemplu de legislatie ?adaptata? în domeniul combaterii coruptiei ordonanta care permite folosirea de agenti sub acoperire pentru dovedirea unor astfel de infractiuni.

Actul normativ a fost respins de Parlament, dar seful statului l-a retrimis spre examinare Legislativului, insistand ca folosirea agentilor sub acoperire poate conduce la obtinerea mijloacelor de proba importante pentru dovedirea coruptiei. (L. Ruse)
Publicat de : Călina BERCEANU
Data publicării: 27 Mar 2006 - 07:00
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=16230&titlu=Presedintele_Basescu_acuza_arestarile_?cu_doua_viteze?