Primaria concesioneaza parcurile publice [1]

Cand nu se retrocedeaza, parcurile se dau bucata cu bucata, pe 49 de ani, proprietarilor de carciumi

. Campion la parcelare e Herastraul

Municipalitatea, in stransa colaborare cu primariile de sector, lucreaza de cativa ani la transformarea parcurilor din Bucuresti intr-o colectie de carciumi si discoteci. Localurile au aparut din anii ‘90, pe locul fostelor WC-uri din parcuri.

Autoritatile din toate mandatele au inchis ochii in fata extinderilor ilegale (de la an la an WC-urile "cresteau" cu cate o terasa), apoi au ajuns sa le legalizeze prin vanzare, conform Legii 550/2002, ce reglementeaza privatizarea spatiilor comerciale.

In multe cazuri, municipalitatea a ajuns sa vanda carciumi care nu-i apartineau, dar fusesera construite in parcuri de persoane private. De exemplu, a vandut un "WC insotit de o constructie proprie cumparatorului".

Pe locul WC-ului de pe Bulevardul Constantin Prezan, in marginea parcului dinspre Piata Charles de Gaulle, acum sunt un restaurant italian si o reprezentanta auto.

Lege anti-Basescu, data de PSD

Conform aceleiasi Legi 550, dupa ce le-a vandut cladirile, municipalitatea e obligata sa le concesioneze noilor proprietari si terenurile de sub ele. Pe 49 de ani si prin negociere directa. Practica a fost inceputa de PSD in 2002, cu o lege anti-Basescu, ce le-a dat pe mana primarilor de sector tot patrimoniul comercial al orasului, sa-l privatizeze.

Practica se deruleaza si acum prin primariile de sector, conduse de reprezentanti ai Aliantei D.A. "Situatia nu se va schimba pentru ca e un interes politic. Toti primarii vor sa vanda spatii", confirma fosnind din degete a spaga consilierul PRM Victor Iovici, seful comisiei de aplicare a Legii 550/2002 din Primaria Capitalei.

Herastraul se concesioneaza azi, la ora 11.00

Cel mai ravnit parc e Herastraul. Aici au fost cateva carciumi construite de intemeietorii parcului, in anii ‘30, vreo opt WC-uri, o biblioteca si o baza sportiva. Dupa 1990, WC-urile au inceput sa dispara facand loc carciumilor si teraselor.

S-a ajuns ca, in 2002, cand a aparut Legea 550, pe lista de vanzare a spatiilor din Herastrau sa figureze 28 de carciumi. Ultimele trei s-au instrainat in 2005, cu acordul primarului Andrei Chiliman.

Cumparatori, firmele Total Developement SRL, Total Investement Solutions SRL si Solo Exim SRL. Pentru ele se intruneste azi, la ora 11.00, la Primaria Capitalei, o comisie constituita special de primarul general Adriean Videanu. Comisia va negocia direct cu cumparatorii celor trei spatii concesionarea pe 49 de ani a terenurilor aferente. In total, aproape 2.000 de mp.

Arhitectii se opun,  primarii semneaza

Tot in 2005, cand Primaria Sectorului 1 vindea cele trei spatii din Herastrau, Consiliul General al Municipiului Bucuresti vota Planul Urbanistic Zonal al parcului, realizat de arhitectii orasului. Conform acestui act, cu caracter de lege locala, parcului Herastrau ii e recunoscut statutul de domeniu public, inalienabil, monument arhitectonic si natural.

"Am vandut deoarece eram obligat de Legea 550. Spatiile respective figurau pe lista aprobata in 2002 de consiliu. Eu le-am cerut si lui Basescu, si lui Videanu sa faca o derogare si sa scoata de pe lista aia spatiile din parcuri, pe care trebuia sa le pastram cu chirie, dar nu m-a ascultat nimeni!", se disculpa primarul sectorului 1, Andrei Chiliman.

El arunca vina pe Capitala, iar Capitala - pe sector. "Atat timp cat sectorul a vandut spatiul, legea ma obliga sa-i dau si terenul. Oricum le cerem pentru asta bani de-i cocosam: 52 de euro mp pe an!", se extaziaza Mioara Mangu, sefa Directiei de Concesiuni din Primaria Capitalei.


Publicat de : ---
Data publicării: 15 Mar 2006 - 06:36
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=15758&titlu=Primaria_concesioneaza_parcurile_publice