Basescu cere sa fie judecat de Curtea Constitutionala în disputa cu judecatorii [1]


  Conflictul public între presedintele Traian Basescu si judecatori va fi transat de Curtea Constitutionala ceea ce reprezinta o premiera politica

.
Insusi presedintele Traian Basescu a cerut ieri acest lucru pe considerentul ca magistratii constitutionalisti trebuie sa stabileasca limitele constitutionale ale mandatului sau. Altfel spus, daca criticile sale acide la adresa magistratilor se înscriu în limitele mandatului sau sau încalca separarea puterilor în stat cum sustin magistratii care l-au reclamat la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Asociatia Magistratilor din România a cerut CSM sa medieze conflictul cu seful statului, dupa ce Basescu a declarat ca sistemul judecatoresc este corupt. AMR sustine ca, prin declaratiile referitoare la puterea judecatoreasca, presedintele si-a încalcat prerogativele stabilite de Constitutie.
"Am candidat la Presedintie ca sa nu dorm la Cotroceni si sunt foarte constient de sistemul juridic instalat dupa 1990. Respect independenta justitiei si de aceea astept ca ea sa functioneze", a replicat seful statului, care a adaugat ca asteapta ca judecatorul sa nu faca legea, ci sa o aplice.
Ieri, în sedinta CSM, Traian Basescu si-a mentinut afirmatia si a tinut partea procurorilor, aratând ca, de pilda, cele mai multe procese deschise împotriva statului român la Curtea Europeana a Drepturilor Omului sunt din cauza deciziilor judecatorilor.
El a spus ca CEDO a condamnat România în 114 cazuri, statul având de platit 4,6 milioane de dolari despagubiri celor nedreptatiti, prin solutiile magistratilor români. "Jumatate de milion de dolari despagubiri este suma generata de solutiile procurorilor, iar patru milioane generate de judecatori", a spus Basescu, aratând ca acesta este unul dintre argumentele pentru care a facut afirmatiile referitoare la coruptia din instante. Presedintele a solicitat judecatorilor în sedinta CSM sa trimita sesizarea AMR semnata de 1.600 de magistrati din toata tara catre Curtea Constitutionala, singura instanta abilitata sa se pronunte în legatura cu limitele mandatului sau.
Seful statului este parte a puterii executive dar nu face parte din guvern (el prezideaza sedintele de Guvern la care participa). De asemenea el nu este parte a puterii judecatoresti, dar conduce sedintele Consiliului Superior ale Magistraturii la care participa. Aceste aspecte trebuie lamurite de Curte, spune seful statului. "Daca va uitati în Constitutie, presedintele tarii este membru al Guvernului în aceeasi masura în care este membru CSM. Sunt simetrice adresarile: Te duci la Guvern, conduci sedinta, dar nu esti seful Guvernului. Vii la CSM, conduci sedinta, dar nu esti seful CSM. Este un soi de echilibru creat de Constitutie, asa ca nu mai stie presedintele, el, de fapt, carei puteri apartine", a spus Basescu.
Acest amestec constitutional trebuie clarificat, a adaugat el.
Curtea Constitutionala este abilitata sa se pronunte în asemenea situatii, numai în urma unei solicitari venite de la seful statului, de la unul dintre presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, din partea primului- ministru sau a sefului Consiliului Superior al Magistraturii.
Presedintele CSM Iulian Gâlca, a hotarât ieri seara ca va transmite Curtii Constitutionale sesizarea magitratilor pentru a se stabili daca exista un conflict juridic între autoritati ca urmare a declaratiilor presedintelui. Inainte de a lua decizia, el se declarase "circumspect" în privinta oportunitatii acesteia. "Sunt foarte circumspect, totusi, pentru ca este vorba de a antrena într-un anumit conflict constitutional sistemul judiciar. Daca ar fi sa antrenam un grup de judecatori sau un judecator, ar fi alta chestiune", a spus Gâlca.
Fostul sef al CSM, Dan Lupascu, unul dintre magistratii care s-a aflat în conflict deschis cu presedintele Traian Basescu, a spus ieri ca se opune trimiterii la Curtea Constitutionala a sesizarii AMR, apreciind ca este o problema falsa.
El i-a spus presedintelui, în sedinta CSM, ca declaratiile au pus în pericol Justitia, deoarece au accentuat "fisura" care este pe cale sa se produca între procurori si judecatori.
"Mai ramâne sa fim luati la pietre, la ciomege, înainte de a intra în sala de sedinta", a spus Lupascu, care acum este presedinte al Curtii de Apel din Bucuresti.
El i-a dat dreptate presedintelui în ceea ce priveste proasta functionare a Justitiei, însa a aratat ca aceasta este doar vina inflatiei normative, a supraaglomerarii instantelor si a lipsei tehnologiei. Asadar, a spus Lupascu, nu sesizarea la Curte este solutia rezolvarii problemelor în Justitie.
"Mâine vom avea în fata noastra, asa cum s-a întâmplat la instanta suprema, când, dupa ce a spus ministrul justitiei ca daca dai un milion spaga se rezolva procesul, a doua zi s-a dus omul si a întrebat unde trebuie sa dea spaga", a mai spus fostul presedinte al CSM.
Este a treia sesizare împotriva lui Traian Basescu depusa de Asociatia Magistratilor la CSM, în cea mai recenta dintre acestea cei 1.600 de magistrati au strâns declaratii ale oamenilor politici împotriva puterii judecatoresti.
"Premierul Calin Popescu-Tariceanu, între multe afirmatii defaimatoare, a calificat drept "ticalosit" sistemul judiciar, ministrul justitiei a acuzat de coruptie 70% din magistratii României, seful statului a identificat coruptii din Justitie în judecatorii României", se arata în plângerea AMR care îl vizeaza pe seful statului. doina.anghel@zf.ro


Publicat de : Doina Anghel
Data publicării: 10 Mar 2006 - 07:09
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=15603&titlu=Basescu_cere_sa_fie_judecat_de_Curtea_Constitutionala_in_disputa_cu_judecatorii