Tun de 15 milioane de euro cu fonduri BERD, la Primaria Sibiu Viceprimarul Eugen Mitea, "creierul" unei licitatii "dedicate"



La inceputul acestui an, la Sibiu s-a reusit ca dintr-o singura miscare sa fie palmate fonduri europene in valoare de 15 milioane de euro

. Printr-o licitatie de fatada, in care vioara intai a fost viceprimarul liberal Eugen Mitea, suma cu pricina a fost directionata in mod dubios catre o firma germana. Paravan a fost un proiect aprobat inca din 2005, prin care ar fi trebuit sa se modernizeze  Piata Garii si alte câteva strazi din buricul orasului. Finantarea s-a facut printr-un împrumut BERD, întrucât Primaria Sibiu nu detinea fonduri cu care sa acopere investitia.
Pusa la cale înca din vara anului trecut, licitatia pentru amenajarea Pietei Garii s-a derulat abia în ianuarie 2006. S-au înscris în cursa o firma austriaca, una englezeasca si alta ungureasca. Comisia de licitatie, în care, culmea, a fost si un cetatean austriac, a stabilit ca oferta tehnica cea mai buna apartine englezilor. A urmat apoi oferta ungurilor si abia la final s-a clasat cea a firmei Strabag din Austria. În ziua în care ar fi trebuit sa se anunte câstigatorul, primele doua societati au fost informate ca data cu pricina se amâna, din cauza unor discutii între conducerea primariei si firma Strabag, ce urmeaza sa aiba loc ulterior. A fost primul semn ca licitatia din Sibiu are o "dedicatie".
Banii au ajuns la firma care a pregatit licitatia
Cu doar o zi înainte de anuntarea rezultatelor oficiale, viceprimarul Eugen Mitea, presedinte al comisiei de licitatie, iese pe piata cu o declaratie-soc. "Nu aveam cum sa-i alegem pe englezi, pentru ca nu au nicio lucrare în Europa, în afara de Irlanda. Cei de la Swietelsky au prezentat drept inginer de santier un maistru". Cu alte cuvinte, mai ramânea o singura optiune, firma Strabag, care a fost pâna la urma si cea aleasa de comisie.
Pentru ca oferta depusa de aceasta depasea plafonul creditului oferit de BERD, a urmat o negociere ca la usa cortului. De pe lista initiala au mai fost scoase câteva strazi, pentru ca împarteala sa iasa cum trebuie. Daca s-ar fi aplicat legea, o astfel de situatie ar fi impus organizarea unei noi licitatii. sirul ciudateniilor nu s-a oprit însa aici.
Dupa ce s-au vazut câstigatori ai licitatiei, cei de la Strabag au subcontractat lucrarile în Piata Garii unei societati pe nume Search Corporation. Coincidenta a facut ca firma din urma sa fie cea care a întocmit studiul de fezabilitate si expertiza tehnica pentru modernizarea Pietei Garii.
Pe baza rapoartelor acestei firme, primaria a întocmit caietul de sarcini al licitatiei unde s-au împartit cele 15 milioane de euro. Pe scurt, Search Corporation a fost lasata de primarie sa traseze niste conditii, de pe urma carora avea sa traga foloase câteva lui mai târziu.

"Nu aveam cum sa trucam licitatia. BERD, nici când te duci la WC nu te lasa. Au câstigat austriecii, pentru ca celelalte firme nu s-au calificat. S-a facut inutil scandal pe tema asta. Acum controleaza Curtea de Conturi, Finantele si mai asteptam si un control de la Bucuresti. Asteptam finalizarea controalelor "
Eugen Mitea  
Publicat de : ---
Data publicării: 07 Mar 2006 - 07:01
 

Link știre