Degringoladă în filialele Timiș ale PNL și PSD [1]


Evenimentele politice din Timiș se precipită tot mai des și generează declarații cel puțin ciudate, mai ales din partea liderilor. Dacă la PNL nu se mai știe exact cine este membru și cine nu, la PSD se întâmplă mișcări de culise de-a dreptul șocante.




Președintele PSD Timiș, senatorul Ilie Sârbu, a declarat, de mai multe ori în cursul acestei săptămâni, că în cele două ședințe ale Biroului Județean și cea a Comitetului Executiv Municipal va pune în discuție activitatea liderului de la filiala municipală, deputatul Petru Andea. Acesta are un dosar destul de gros de reclamații venite de la membri, care nu sunt deloc mulțumiți de colaborarea cu șeful lor, așa că Sârbu s-a decis să taie în carne vie pentru a păstra imaginea nepătată, dar și unitatea din partid.

Situația prezentată la conferința de presă de astăzi a fost însă peste așteptările ziariștilor, care se așteptau să vadă pe viu declarații acuzatoare la adresa lui Andea. Sârbu nu a dorit, se pare, să dea vreo satisfacție ziariștilor, așa că ambii lideri au apărut zâmbitori, ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic.

Peste noapte, Sârbu pare să-și fi schimbat total poziția, ajungând acum aproape la laude față de inițiativele lui Andea pe care le critica înainte. Întrebat dacă există reclamații împotriva deputatului, Sârbu răspunde că “există plângeri împotriva mai multor membri din filială, dar trebuie să verificăm și să analizăm, nu să luăm de bun tot ce se zice”.

Dacă cu câteva zile înainte se aduceau reproșuri lui Andea că și-a luat opt consilieri personali care să facă o parte din treaba deputatului la biroul de parlamentar și la organizația municipală, acum, Sârbu amintește că un alt senator din țară are chiar 40 de consilieri și că ideea este destul de bună.

De fapt, pe ordinea de zi a întâlnirii de la municipiu s-a încercat o mușamalizare a întregului scandal la care a contribuit și Sârbu prin declarațiile sale din presă. Vorba preferată a unora dintre social-democrați, “au pus batista pe țambal”, când se discută despre ograda altor partide, se aplică acum și la cei care o folosesc atât de des. Practic, Ilie Sârbu a “uitat” să spună că la biroul județean s-a discutat despre organizarea unei conferințe municipale, într-un viitor apropiat, unde Andea ar urma să fie “transferat” din funcția supremă de la municipiu la cea de vicepreședinte la județ.

Situația din PNL este, cel puțin, la fel de ambiguă. La începutul săptămânii, pe lista candidaților la președinția filialei se lansa ideea unei rupturi în echipa lăsată moștenire de actualul prefect, Ovidiu Drăgănescu.Din echipa interimară a lui Liviu Borha urma să se desprindă formațiunea deputatului Viorel Oancea și a consilierului județean Traian Stancu.

Joi seară, Borha și Oancea s-au așezat la masa tratativelor și și-au spus toate păsurile, pentru ca lucrurile să se reașeze pe făgașul normal, iar echipa să meargă mai departe, ca și înainte: împreună.

Surprizele apar când vine vorba de fostul senator Ioan Păun Otiman, care ba este, ba nu este exclus din partid. În urmă cu o săptămână, secretarul executiv al filialei PNL Timiș, declara că academicianul Otiman este membru al organizației până la discutarea contestației pe care a depus-o la Comisia de Onoare și Arbitraj.

Președintele interimar, Liviu Borha, s-a uitat mai bine peste statut și a ajuns la concluzia că, dimpotrivă, Otiman este suspendat până se discută cazul său în această comisie.

Surse din PNL afirmă că Otiman este cel mai probabil să fie ales liderul grupului așa numit al “dizidenților”, fiind cel mai cunoscut în teritoriu din această “aripă”, iar votul negativ la contestație ar însemna eliminarea din cursa pentru conducerea filialei.

Pe de altă parte, fiecare din cele două echipe se laudă cu o credibilitate mai mare în rândul organizațiilor din județ. Prezentarea filialei liberale la nivel național lasă, însă, de dorit.

Alte surse din PNL afirmă că prezența lui Borha la delegația liberală de la Brașov, de săptămâna trecută, a trecut neobservată, pentru că Borha are mult de pierdut la capitolul imagine, deși se laudă că este membru al PNL din 1991.De fapt, Borha a fost șase ani lider local al Mișcării Ecologiste din România, iar după fuziunea din 1997 cu PNL se dă drept liberal cu state vechi de plată.


Publicat de : Ioana TOMA
Data publicării: 05 Mar 2006 - 09:44
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=15366&titlu=Degringolada_in_filialele_Timis_ale_PNL_si_PSD