Consilierul prezidential pentru securitate nationAlA, Sergiu Medar: “Romania este implicata in prima linie in lupta impotriva terorismului“

Eugenia Popescu Romania este implicata in prima linie in lupta impotriva terorismului, tara noastra fiind membra in toate organizatiile de lupta impotriva acestui flagel, a declarat consilierul prezidential pentru securitate nationala, Sergiu Medar

. “Centrul Regional SECI pentru combaterea infractionalitatii transfrontaliere are un rol foarte important in aceasta directie prin faptul ca a reusit sa concentreze energii ale reprezentantilor statelor din sud-estul Europei”, a spus, joi, la Sinaia, Sergiu Medar, la o dezbatere internationala privind lupta impotriva crimei organizate si terorismului in plen regional. Consilierul prezidential a adaugat ca una dintre problemele care vor fi dezbatute la Sinaia este aceea de a se trece de la “nevoia de a sti” la nevoia de “a face schimb” si, in final, la nevoia de “a actiona impreuna” impotriva terorismului, atat la nivel national, cat si international. Sergiu Medar a amintit ca Romania este prezenta in teatrele de lupta din Irak si Afganistan cu 200.000 de militari. La randul sau, Liviu Muresan, presedintele Fundatiei EURISC, fundatie cu statut de observator in cadrul Centrului de combatere a crimei organizate transfrontaliere, a subliniat importanta organizarii dezbaterii de la Sinaia, prin abordarea complementara a luptei impotriva crimei organizate si a terorismului sub toate formele. In opinia sa, la ora actuala terorismul actioneaza in retele, iar raspunsul la acest mod de operare trebuie sa fie unul pe masura. “Ne preocupa, indeosebi, lupta impotriva terorismului cu arme de distrugere in masa, dar si cel care vine dinspre mare, in porturi”, a spus el. Centrul Regional SECI pentru combaterea infractionalitatii transfrontaliere, impreuna cu Presedintia Romaniei, prin Departamentul Securitatii Nationale, organizeaza, in zilele de 2 si 3 martie, la Sinaia, o dezbatere privind combaterea crimei organizate si a terorismului in sud-estul Europei. In cadrul lucrarilor, experti pe linie antiterorism din Uniunea Europeana, Biroul Natiunilor Unite de Lupta Impotriva Drogurilor si Criminalitatii, NATO, SUA, Marea Britanie, Spania, Turcia, Austria, Romania etc. analizeaza conexiunile dintre criminalitatea organizata si terorism. La sfarsitul dezbaterilor va fi elaborat un document ce va contine recomandari si masuri de prevenire si combatere a terorismului in regiune. Documentul va fi pus la dispozitia factorilor de decizie din sud-estul Europei. In baza acestuia vor fi adoptate si aplicate cele mai adecvate masuri impotriva criminalitatii organizate si terorismului. Centrul Regional SECI pentru combaterea infractionalitatii transfrontaliere, cu sediul la Bucuresti, cuprinde 12 state membre din regiunea sud-est europeana si alte 15 tari cu statut de observator, intre care SUA, Marea Britanie si Canada. Romania a ratificat Acordul SECI in 1999.
Publicat de : ---
Data publicării: 03 Mar 2006 - 08:16
 

Link ştire