[1]



In deschidere, presedintele Basescu a marturisit ca a fost onorat de solicitarea Forumului ca acest eveniment sa se desfasoare sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, intelegand prin aceasta ca societatea civila are incredere in institutia prezidentiala.

De asemenea, seful statului si-a exprimat satisfactia de a gazdui o ceremonie prin care se recunosc, chiar si in absenta unor premii banesti semnificative, meritele acelora ce „se multumesc cu extrem de putin, in conditiile in care ofera extraordinar de mult societatii”.

Presedintele tarii a reamintit ca, in campania electorala, a sustinut nevoia consolidarii societatii civile si a afirmat ca in continuare crede cu tarie in necesitatea acestui proces. In opinia presedintelui, societatea civila este “cel mai dezinteresat paznic al democratiei” si este foarte greu sa i se gaseasca “cusururi”acestui segment:

“Poti gasi cusururi partidelor, poti gasi presedintilor, chiar presei uneori, dar este foarte greu sa gasesti argumente care sa vizeze partis-pris-urile societatii civile in ansamblul ei”, a declarat presedintele Basescu. Seful statului a aratat ca societatea civila apara, “de multe ori fara menajamente”, interesul comunitatilor. In acest context, presedintele Basescu a aratat ca una din obligatiile fundamentale este aceea de a consolida societatea civila ca un partener al statului in general.

“Imi aduc aminte de primii ani de dupa revolutie. Si trebuie sa recunosc ca sunt un om care a evoluat o data cu democratia din Romania. Si acum cred ca as putea sa fiu etichetat, oarecum, ca fiind cu un pas inaintea evolutiei generale. Este obligatia mea sa fiu. Dar imi aduc aminte cum priveam ONG-urile, fundatiile in anii ’90-’91. Cred ca va aduceti aminte si dvs. atmosfera din presa, de multe ori extrem de negativa”, a spus presedintele tarii.

Presedintele Romaniei a afirmat ca, astazi, foarte multi oameni politici si foarte multe institutii ale statului inteleg ca o cooperare cu societatea civila este indispensabila. Totodata, presedintele Basescu a dat asigurari ca “nimeni nu concepe ca pachetul de sase legi care tine de securitatea nationala, sa nu fie pus la dispozitia societatii civile”, dupa ce parlamentarii din comisii vor studia proiectele de lege elaborate de institutii.

Seful statului considera ca un asemenea demers este necesar “pentru a avea acel barometru care inseamna neutralitatea fata de legislatia ce urmeaza a se aplica”. In acelasi timp, presedintele tarii si-a exprimat convingerea ca abia acum clasa politica incepe sa inteleaga cat de importanta este angajarea societatii civile in evolutia pozitiva a intregii societati, a Romaniei in ansamblul ei.

De asemenea, seful statului si-a exprimat speranta ca acest moment se va constitui in baza unei relatii solide de incredere intre presedintele tarii si societatea civila, asigurand ca „in activitatea viitoare vom putea colabora nu numai pentru interese ale Presedintiei Romaniei, dar chiar pentru analiza unor evolutii viitoare si pregatirea actelor normative la un nivel care sa ii faca multumiti de calitatea legilslatiei pe cei carora li se adreseaza.”

La final, presedintele Basescu a asigurat ca Administratia Prezidentiala va continua sa acorde tot sprijinul societatii civile „care isi dedica parte din viata lor de zi cu zi, unei activitati neretribuite, dar in folosul comunitatii.”


Publicat de : ---
Data publicării: 28 Feb 2006 - 06:52
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=15174&titlu=