"Nu am gasit o varianta mai buna" Parlamentarii au votat, desi stiau ca proiectul e neconstitutional


Legea a primit aviz favorabil in Comisia juridica

. Doar Gavrila Vasilescu a remarcat ca proiectul vine in contradictie cu articolul 36 din Constitutie referitor la dreptul de a fi ales. La dezbaterile din plen, aceeasi observatie a facut-o chiar un senator liberal, Norica Nicolai. Grupul PRM a cerut, prin Virginia Vedinas, retrimiterea la comisie. Conform spuselor lui Funar, proiectul este incomplet intrucat nu prevede sanctiuni pentru consilierii care-si schimba partidul. Finalmente, legea a fost votata de toti cei prezenti, cu exceptia unei singure abtineri.

Decizie politica

"Nu mi se pare in regula", a comentat Norica Nicolai proiectul de lege. Desi s-a declarat de acord cu obiectiile societatii civile, Nicolai a votat totusi legea. Ea a declarat ca a facut acest lucru pentru ca a fost o decizie politica cu care toate partidele au fost de acord.
Conservatorul Gavrila Vasilescu a revenit asupra pozitiei initiale afirmand ca migratia politica trebuie oprita, mai ales in conditiile unei campanii extraordinare de racolare a PD. Vasilescu crede ca se va incerca intarzierea punerii in aplicare a legii, inclusiv printr-o cerere de reexaminare venita de la Cotroceni, pentru ca PD sa castige timp pentru noi racolari.

Opozitia, multumita si nu prea

Senatorul PRM Valentin Dinescu, membru al Comisiei juridice, sustine ca legea este constitutionala si ca impune un control mai riguros al alesilor locali. "Teoretic, n-am gasit o varianta mai buna pana la adoptarea votului uninominal", a adaugat Dinescu. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a recunoscut ca "in lege sunt elemente de neconstitutionalitate". El a justificat votul senatorilor social-democrati prin faptul ca, pentru moment, a primat interesul politic, in conditiile in care numarul alesilor PSD scade din cauza traseismului. Totusi, problema va fi dezbatuta de conducerea partidului astazi, iar in cazul in care se va ajunge la concluzia ca legea este neconstitutionala, PSD ii va cere presedintelui Basescu sa nu o promulge. Acelasi lucru l-a solicitat deja vicepresedintele PIN, Lavinia Sandru. "Introducerea posibilitatii pierderii mandatului si in cazul excluderii din partid va transforma consilierii si viceprimarii in clientela politica si ii va obliga sa voteze in consilii in functie de interesele personale ale liderilor locali si judeteni, care controleaza deciziile politice la nivelul organizatiilor de partid, inclusiv cele referitoare la excludere", se arata intr-un comunicat PIN.


Publicat de : Adrian Ilie
Data publicării: 28 Feb 2006 - 06:50
 

Link știre