Dezbat, deci există! [1]

Interesul fată de ceea ce se întâmplă în fostul partid de guvernământ este pe deplin justificat, fie si numai din simplul motiv că nu poate exista o democratie autentică fără o opozitie solidă, coerentă, ofensivă.

În ceea ce ne priveste, nu intentionăm să ne amestecăm în dezbaterea care se desfăsoară în momentul de fată, în confruntările de idei referitoare la aspecte care tin de viziunile, de optiunile propriilor membri, indiferent de „rangul" acestora. Întrucât stările de fapt si de spirit din PSD au o influentă notabilă cel putin în structurile active ale societătii (că asa stau lucrurile o confirmă, poate în exces, mass-media, în special televiziunile), anumite aspecte merită, credem, evocate de pe pozitiile cetăteanului dornic ca treburile tării să fie rezolvate cum se cuvine. A fost de-a dreptul penibilă (pentru că tot ne-am referit la televiziuni) prestatia unui fost politician de frunte, acum – mai nou – teoretician politic (după ce, în practică, a esuat deloc onorabil) si a unui reprezentant al societătii civile care au dat sfaturi pesedistilor într-o manieră atât de partizană, atât de pătimasă încât gândul te ducea la tot felul de misiuni oculte, la interese suspecte. Dar, nu acesta a fost, desigur, elementul cel mai interesant din respectiva prestatie (ca de altfel, a multor altora), ci încercarea de a prezenta dezbaterile din PSD ca un fenomen negativ, ca o expresie a slăbiciunii acestui partid. După un congres extraordinar al PNL în care festivismul, unitatea de paradă au triumfat, după reuniuni succesive ale PD la care s-a încercat să se ascundă conflicte oculte, discutiile actuale din PSD reprezintă, pentru observatorul obiectiv, un semnal deosebit de încurajator: în sfârsit, liderii si „simpli" membri ai acestui partid vor să se clarifice, vor să limpezească apele, vor să respire aer curat, să se manifeste politic ca oameni cu viziune ideologică, doctrinară, strategică, asa cum stă bine celor care – cum se zice – pun la inimă interesul public. Că unii o mai iau pe arătură, că nu totdeauna limbajul folosit este cel adecvat, că – în focul discutiei – se pune uneori prea mult patos sau că apare mai subliniată diferenta de potential a preopinentilor este perfect adevărat. Că toate acestea se produc în văzul tuturor (ceea ce nu înseamnă că negăm existenta unor manevre de culise) nu este rău deloc. Deficitul de dezbateri autentice din PSD înregistrat în perioada în care acest partid s-a aflat la putere a creat si sedimentat anumite „obisnuinte" foarte nocive. Poate că tocmai de aceea când au loc dezbateri si chiar confruntări autentice, multi sunt socati. Or, aici avem de-a face cu semnale pozitive privind afirmarea unei tendinte de evolutie spre normalitate.
Se spune că nici chiar cei care dorm, alături, în acelasi pat nu au aceleasi vise. Cum ar fi posibil să-si imagineze cineva că în structuri de conducere cu zeci si chiar sute de oameni să se ajungă să gândească toti la fel, chiar dacă slujeau sincer, din convingere, anumite valori, anumite cauze perfect dezirabile potrivit standardelor democratice? Ar fi normal să se ascundă divergentele, să se ferească „de ochii lumii" politicieni care vor ceva bun pentru tara aceasta sau măcar pentru o parte importantă a populatiei ei? Cât timp mecanismele democratice (care implică si transparenta) functionează, chiar cu imperfectiuni (unele inerente în conditiile din România), avem toate motivele să considerăm că rămân intacte sperantele într-o reformă autentică a clasei politice, cu efecte dintre cele mai benefice pentru întreaga suflare a tării. Cea mai mare eroare a pesedistilor (ca de altfel a membrilor oricărui partid care se respectă) este să nu dezbată temele care îi interesează. Fără complexe, fără teama de „interpretări" tendentioase. Sigur nu ca un scop în sine, ci ca un mijloc de a-si atinge obiectivele comune. Tot ce se întreprinde cu bună-stiintă si bună-credintă n-are a strica nici protagonistilor, nici tării.

Publicat de : Valentin Stănilă
Data publicării: 25 Feb 2005 - 10:19
 

Link ştire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=1497&titlu=Dezbat__deci_exista_