Parlamentarii nu au renunțat la toate facilitățile [1]

Parlamentarii si-au votat statutul, cu pensii de magistrati si indemnizatii tranzitorii Senatorii si deputatii au adoptat joi, cu majoritate de voturi prezervarea pensiilor, asimilate cu cele ale magistratilor si a indemnizatiilor tranzitorii prevazute in propriul proiect de statut, retrimis recent spre reexaminare de catre presedintele Traian Basescu.

Parlamentarii au aprobat eliminarea din lege preverilor initiale care stipulau acordarea de pasapoarte diplomatice pentru membrii familiei sale si au renuntat la artricolul potrivit caruia puteau pastra legitimatia si insemnul de senator sau deputat si dupa incetarea mandatului. Acordarea unei indemnizatii tranzitorii pe o perioada de trei luni pentru parlamentarii care nu au mai fost alesi si nici nu beneficiaza de alte surse a suscitatat discutii aprinse.

Parlamentarii Aliantei D.A. au solicitat, dupa o scurta pauza de consultari, prin intermediul liderului deputatilor PD, Cristian Radulescu, "eliminarea tuturor privilegiilor, pensiilor sin indemnizatiilor tranzitorii pentru parlamentari". Atat PSD, cat si PRM s-au pronuntat impotriva unei asemenea masuri invocand exemplele similare identificate la nivelul altor parlamente europene.

"Trebuie consultat sistemul din Uniunea Europeana. Nu exista nici o tara europeana care sa nu aiba prevazuta indemnizatia tranzitorie pentru parlamentari. Franta are o perioada de doi ani. De ce doriti ca in Romania sa fie ca in nicaieri?" a afirmat senatorul PSD, Antonie Iorgovan.

La randul sau, deputatul PRM, Lucian Augustin Bolcas a pladat in favoarea pastrarii acestei prevederi, apreciind ca aceasta are drept obiectiv preintampinarea situatilor in care unii parlamentarii "ar putea sa ajunga la coltul strazii pentru ca nu-si gasesc un loc de munca".

Fostul deputat PRM Anghel Stanciu si-a indreptat atacul asupra institutiei prezidentiale, propunand, in aplauzele Opozitiei, initierea unui proiect de lege prin care presedintele statului sa renunte, la randul sau, la o serie de privilegii cum ar fi casa de protocol, pensia sau serviciile de paza si protectie oferite de SPP. El a sugerat ca nici parlamentarii Aliantei DA nu ar fi prea multumiti de punctul de vedere exprimat de Cotroceni.

"Ar trebui sa-i protejam pe colegii din PD. Propun vot cu bile" a mai spus Stanciu. In final, dispozitia acordarii indemnizatiilor tranzitorii pentru parlamentari a fost aprobata cu 299 de voturi pentru, 36 de abtineri si 4 voturi impotriva. Majoritatea s-au pronuntat si pentru asimilarea parlamentarilor care au detinut cel putin trei mandate cu categoria magistratilor in ceea ce priveste conditiile de pensionare.

Doar 4 parlamentari au votat impotriva, 317 pronuntandu-se prin vot pentru, iar alti 24 abtinandu-se. "Era onest sa se faca statut acceptabil pentru un parlament onorabil" a conchis la finalul procedurii de vot, deputatul PD, Costica Canacheu.


Publicat de : Marius NEGULESCU
Data publicării: 17 Feb 2006 - 07:16
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=14715&titlu=Parlamentarii_nu_au_renuntat_la_toate_facilitatile