“Nu am cunostinta de vreo cerere pentru obtinerea unei locuinte de serviciu inaintata de catre presedintele Traian Basescu” [1]

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ieri, la Palatul Victoria, ca nu poate nici confirma si nici infirma informatiile conform carora presedintele Traian Basescu ar fi depus o cerere pentru obtinerea unei locuinte de serviciu.

Primul-ministru a spus ca, in calitatea pe care o are, nu se ocupa de aceasta problema, dar ca i se pare firesc ca seful statului sa primeasca o locuinta de serviciu, “in acord cu statutul si atributiile prezidentiale”.
“Aceste cereri nu se depun la cabinetul primului-ministru, dar, conform statutului pe care il are, presedintele are dreptul la o locuinta de serviciu si cred ca este lucrul cel mai firesc ca seful statului sa aiba la dispozitie o astfel de locuinta, care sa fie in acord cu statutul si atributiile prezidentiale”, a precizat seful Executivului.
“Rectificarea bugetara va avea loc pana in 15 martie, iar TVA nu va creste in acest an”
O rectificare bugetara va avea loc pana cel tarziu in data de 15 martie, in conditiile in care planul de masuri convenit in 2004 cu FMI nu a fost respectat, iar ajustarea costurilor trebuie efectuata, a anuntat ieri, la Palatul Victoria, premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Guvernul va avea in vedere o ajustare a bugetelor, in anumite domenii reducandu-se cheltuielile care, dupa cum a afirmat primul-ministru, s-a constatat ca aveau “o destinatie specifica pentru clientela politica a fostei puteri”. “Fata de acestia nu avem nici cea mai mica obligatie si vom lua acele masuri pentru a ne putea incadra in deficitul bugetar stabilit pentru 2005, aducand o serie de venituri suplimentare la buget si reducand anumite capitole de cheltuieli”, a precizat seful Executivului.
Calin Popescu-Tariceanu a spus ca masurile care se vor adopta in ceea ce priveste accizele nu sunt unele noi, fiind convenite cu FMI in 2004, dar, din motive electorale, “au fost complet neglijate de fostul guvern”. Aceste masuri, a spus primul-ministru, nu sunt decat o continuare pentru ajustarea costurilor si incadrarea in bugete prestabilite. Totodata, conform agendei asumate de Romania in procesul de integrare in UE, nivelul accizelor trebuie si el dimensionat pentru a ajunge cel putin la nivelul minim din UE.
Vestea buna este ca nici taxa pe valoarea adaugata (TVA) si nici alte impozite nu vor mai fi majorate. Seful Executivului a infirmat astfel informatiile aparute in presa din diferite surse si a spus ca “nu exista nici cea mai mica intentie, nici macar 1%, de a majora TVA-ul anul acesta”. Politica fiscala a Guvernului, a spus premierul Tariceanu, este una coerenta, bazata pe o strategie care vizeaza favorizarea investitiilor pe termen lung. In sprijinul acestei politici vine cota unica de impozitare care, potrivit primului-ministru, favorizeaza intreprinderile ce furnizeaza produse si servicii.
“Prezenta Romaniei in Consiliul de Securitate al ONU a consolidat statutul
international al tarii”
Prezenta Romaniei in Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) a dus la consolidarea statutului international al tarii noastre, in conditiile in care pozitiile exprimate pana acum in cadrul Consiliului au dovedit consecventa politicii romanesti, iar contributia concreta la misiunile de mentinere a pacii a adus o recunoastere internationala, a precizat seful Executivului.Prima reuniune din 2005 a Consiliului inter-institutional privind exercitarea mandatului de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU a avut loc miercuri, la sediul Guvernului. Seful Executivului a spus ca prezenta in Consiliul de Securitate va consolida statutul international al Romaniei, in special in regiuni de interes strategic, precum zona Marii Negre si a Balcanilor. Ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a spus, la randul sau, ca prezenta Romaniei in Consiliul de Securitate al ONU reprezinta un exercitiu diplomatic complex, complementar activitatii politice in cadrul Uniunii Europene si NATO. Romania, a spus seful diplomatiei, trebuie sa joace un rol activ in regiune, iar prin propunerile pe care le inainteaza sa reuseasca o influentare a deciziilor asupra problemelor de securitate regionala. Cei doi oficiali au subliniat ca prioritare sunt, din acest punct de vedere, situatia din Kosovo, subiect important pentru Romania deoarece acest stat se afla in vecinatatea imediata a tarii noastre si este un element cheie pentru stabilizarea regiunii, dar si din Georgia, Sudan sau Irak.
Primul-ministru a afirmat ca prezenta Romaniei in Irak mai ales in activitatile ce tin de refacerea regiunii este extrem de importanta, mai ales ca tara noastra are o datorie importanta de recuperat de la Irak.
La reuniunea Consiliului inter-institutional s-au stabilit prioritatile Romaniei pentru 2005. Este vorba de teme cu relevanta deosebita pentru politica externa, in special situatia din Kosovo, Georgia si Irak, precum si presedintia romana a Comitetului 1540 privind neproliferarea armelor de distrugere in masa.

Publicat de : Oana Voinea
Data publicării: 24 Feb 2005 - 08:15
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=1471&titlu=&_#8220_Nu_am_cunostinta_de_vreo_cerere_pentru_obtinerea_unei_locuinte_de_serviciu_inaintata_de_catre_presedintele_Traian_Basescu&_#8221_