Elena Udrea a "pierdut" 300.000 USD pentru Nastase si Bitner [1]

Elena Udrea, fosta sefa de Cabinet a presedintelui Traian Basescu, a pierdut circa 300

.000 de dolari dintr-o afacere imobiliara in favoarea unei firme a prietenelor Danei Nastase. Tranzactia a vizat o vila din str. Nicolae Velescu nr. 3, din Calea Dorobanti, vizavi de sediul Televiziunii Romane. Vila a fost retrocedata ilegal, iar apoi au urmat doi intermediari prin care proprietatea a ajuns, de fapt, la Adrian Nastase. Cei doi intermediari sunt lautarul Costel Onoriu si Elena Udrea. Tranzactiile succesive au avut preturi mult subevaluate. La cateva zile dupa ce a vandut  vila din Dorobanti, Elena Udrea s-a casatorit la New York cu Dorin Cocos, ceremonie oficiata de un alt om de casa al lui Nastase, consulul din aceea perioada Gheorghe Dimitrescu.
Vladimir Doicaru, fiul fostului sef al spionajului extern Nicolae Doicaru, cel care a fost evacuat din imobilul cu pricina împreuna cu familia dupa retrocedarea ilegala, acuza o afacere controlata de la un capat la altul de catre fostul premier Adrian Nastase. Familiei Doicaru i-au fost confiscate toate bunurile strânse de-a lungul a trei generatii. Ei au dat în judecata statul român acuzând încalcarea drepturilor omului.
Casa din Nicolae Velescu se afla în spatele vilei din Jean Texier nr. 4 a familiei Nastase.
Rolul Elenei
Elena Udrea a fost ultima "veriga" a celor doi intermediari din strada Nicolae Velescu nr. 3 din zona Calea Dorobanti. Vila a fost retrocedata ilegal lui Mihai Joldea Iorgulescu, fara acte de proprietate. Acesta vinde proprietatea la 13 octombrie 2001 lui Costel si Eugenia Onoriu. Obiectul tranzactiei îl constituiau cei 240 metri patrati de teren si constructia formata din subsol, parter, etaj si mansarda. Pretul tranzactiei a fost de 175.000 USD, mult subevaluat fata de pretul de piata estimat de specialistii imobiliari. De altfel, Onoriu a fost "proprietar" foarte scurt timp. El a cumparat la 23 octombrie 2001 si a vândut Elenei Udrea la 10 februarie 2002, adica la nici patru luni. A "câstigat" 40.000 USD în urma acestei tranzactii, vânzând cu 210.000 de dolari. Udrea vinde, la rândul ei, la 11 decembrie 2003, cu 215.000 USD catre firma Arch Business Group. Pretul de piata al vilei era la aceea vreme de circa 550.000 USD, adica o "pierdere" pentru Udrea de 335.000 de dolari.
Oamenii lui Nastase
Desi imobilul a fost vândut prin doi intermediari, de mai mult timp acolo se afla în scripte sediul S.C. Arch Business Group, o firma controlata de familia Dana si Adrian Nastase. De altfel, si în perioada în care Elena Udrea a "detinut" vila, acolo se afla sediul firmei, fapt confirmat si de contractul de vânzare-cumparare. În acte, Arch era condusa la aceea vreme de doua prietene ale sotiei fostului premier. Cele doua apar si în povestea Centrului National de Învatamânt Turistic, unde au primit un contract de asociere substantial de la fostul ministru al turismului, Dan Matei Agaton. O afacere în care apare si Dan Plumb, sotul unui alt om de casa al familiei Nastase, Rovana Plumb. La firma "Turism, Hotel and Restaurant Consulting Group SRL" actionar majoritar este Luminita Spiridon, cea care a fost pâna de curând "administator unic" la S.C ARCH Business Group. Spiridon este ruda cu Marieta Anastasescu, avocata matusii Tamara si a lui Alexandru Bitner, omul de casa al familiei Nastase si consilierul imobilar al Tamarei Cernasov. Anastasescu detine unul din etajele vilei din Zambaccian a familiei Nastase si a fost implicata în multe privatizari care au avut loc în perioada în care Adrian Nastase a fost premier. Luminita Spiridon este prietena cu Dana Nastase de peste 30 de ani, la fel ca si Viorica Rondelli, asociata în firma de turism, dar si care recent a devenit actionarul majoritar Arch Business Group. Tabloul se închide cu prezenta lui Alexandru Bitner, cel care nu lipseste din niciuna din afacerile familiei Nastase, si despre care se spune ca "supervizeaza" afacerile din aceasta firma.
O noua casa în constelatia Bitner-Nastase
Adrian Nastase este acuzat ca prin interpusi a reusit sa puna mâna pe vila din calea Dorobanti. Acuzatia vine de la familia lui Vladimir Doicaru, fost chirias în imobilul din strada Nicolae Velescu nr. 3, apartamentul 3. Este vorba de fiul fostului director al Departamentului de Informatii Externe (DIE) al Securitatii, generalul Nicolae Doicaru. În 2001, familia Doicaru este evacuata, bunurile au ramas confiscate si în ziua de astazi, iar casa ajunge prin doi intermediari la o firma controlata de prietenele Danei Nastase. Doicaru spune ca toate apelurile sale din justitie nu au avut nicio finalitate deoarece Adrian Nastase ar fi intervenit personal pentru musamalizarea cazului. Retrocedarea a fost facuta de echipa "celebrei" judecatoare Georgeta Stoican, aflata în închisoare pentru mai multe împroprietariri dubioase în zona zero a Capitalei. În poveste apar si alti magistrati acuzati de-a lungul timpului ca ar face parte din "mafia imobiliara", printre care amintim pe Tatiana Zorila si Titus Marius Maravela.
Imobilul a fost retrocedat lui Mihai Joldea Iorgulescu fara certificat de mostenitor. Dar nu numai atât. Mihai Iorgulescu si fratele sau au mai obtinut si retrocedarea altor imobile în sectorul 1 al Capitalei. Vladimir Doicaru reclama ca retrocedarea a facut parte "dintr-un sistem de tip mafiot, creând aparenta unor proceduri legale, derulate cu sprjinul unor magistrati corupti, care au scos din proprietatea publica imobile situate în zone de lux ale Capitalei".
În cazul imobilului din Nicolae Velescu, Mihai Joldea Iorgulescu obtine o hotarâre pentru evacuarea lui Vladimir Doicaru, dar nu a celorlalti membri ai familiei acestuia, adica a Adrianei si a lui Vlad Nicolae Doicaru, sotia, respectiv fiul. De fapt, cei doi nu au avut nici macar un proces cu fratii Iorgulescu. Acest lucru nu a contat deloc, fiind luati pe sus cu brutalitate. Evacuarea a fost facuta de firma Bronec, despre care Evenimentul Zilei a scris ca ar fi controlata de Nicu Gheara, dar care s-ar afla si sub influenta Danei Nastase. Nu s-au întocmit procese verbale de inventariere a bunurilor evacuate si nici proces de custodie.
"Cheia" afacerii a fost executorul judecatoresc Vasile Popa, implicat în numeroase afaceri imobiliare ilegale. De altfel, Popa a si fost cercetat într-un dosar alaturi de Georgeta Stoican.
Vladimir Doicaru s-a dus, împreuna cu avocatul sau, cu jalba pe la mai toate institutiile statului care îi puteau face dreptate. Sorin Stanciu, consilierul fostului presedinte Iliescu, l-a primit de patru ori. Stanciu a aflat ca, de fapt, povestea retrocedarii imobilului în care a locuit familia Doicaru îl are în spate pe un om de care nu se putea atinge nimeni la acea vreme.
Presiunile fostului premier
La un moment dat, Doicaru reuseste sa ajunga si la fostul ministru al justitiei, Rodica Stanoiu. Doicaru îi prezinta cazul si cere cercetarea executorului judecatoresc Vasile Popa. Ministrul, dupa analizarea cazului, îsi da avizul pentru cercetarea penala a acestuia, dar adresa nu mai "pleaca" a doua zi la Parchet. Explicatia lui Doicaru: un telefon de la "superiorul" ministrului Stanoiu. De altfel de Vasile Popa nu s-a atins nimeni, cu toate ca avea mai multe dosare penale, inclusiv cele în care a fost implicata judecatoarea Georgeta Stoican. În cele din urma a murit. Mai mult chiar, dosarul 1606/2002 de la Parchet, referitor la cazul Velescu, a disparut si nu este de gasit nici în ziua de astazi. De acesta ar fi trebuit sa se ocupe procurorii, însa acestia au tinut dosarul "la sertar", conform lui Doicaru.
Fostul PNA, actualul DNA, a fost sesizat în legatura cu revendicarile ilegale. În 4 noiembrie 2002, acesta precizeaza ca aceste fapte nu sunt de competenta sa, cu toate ca în dosar este vorba de magistrati si functionari publici.
Pozitia familiei Nastase
Bogdan Radulescu, avocatul familiei Nastase, ne-a facut urmatoarele precizari: "Din informatiile pe care domnul si doamna Nastase le detin, societatea comerciala Arch Business este interesata în realizarea unui proiect imobiliar. Dumnealor cunosc acest lucru pentru ca aceasta societate a facut o oferta de cumparare si pentru imobilul proprietatea Danei Nastase din strada Jean Texier nr. 4. Nici domnul, nici doamna Nastase nu au fost si nu sunt asociati în aceasta societate. Nici domnul Nastase, nici doamna Nastase nu au avut si nu au nici un drept de proprietate si nici un altfel de drept din strada Nicolae Velescu nr. 3".

Elena Udrea: "Nu mai stiu când am cumparat si vândut, dar nu am treaba cu Nastase"
"Nu am nicio treaba cu Adrian Nastase, l-am vazut pentru prima data la alegerile din 2004, iar pe sotia lui nu o cunosc", a replicat Elena Udrea la întrebarile ziarului Adevarul. Initial, ea a spus ca nu îsi aminteste despre o casa din strada Nicolae Velescu, dar, în cele din urma, a recunoscut ca a cumparat-o. "Nu mai stiu când am luat-o si când am vândut-o. O luasem ca voiam sa ma mut acolo, dar am renuntat deoarece nu mi-a mers afacerea cu restaurantul de vis-a-vis si nu aveam bani sa investesc în ea deoarece stateam cu chirie", povesteste Elena Udrea. Ea mai spune ca nu a stat niciodata acolo si ca a platit pretul de piata de atunci. Nu îsi poate explica de ce în 2001 pe casa se cereau 550.000 USD si a cumparat-o cu 215.000 de dolari, si spune sa îi întrebam pe fostii proprietari de ce au scazut pretul. "Åsta era pretul corect", insista proaspatul membru al PD. Despre cumpararea casei spune ca a negociat "mult timp" cu familia Onoriu. "Ei voiau sa vânda cu tot ce era în casa. Mobila si aparatura, si pe mine nu ma interesa acest lucru", afirma fosta sefa a cancelariei prezidentiale. Adevarul a intrat în posesia documentelor de vânzare-cumparare care indica însa ca Elena Udrea a cumparat proprietatea printr-o agentie imobiliara, si nu direct de la familia Onoriu. Ea recunoaste ca a închiriat casa înainte sa o vânda. "Nu ma intereseaza cine a cumparat si a cui a fost. Am cumparat ca de la privat la privat".  
Publicat de : ---
Data publicării: 16 Feb 2006 - 07:10
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=14693&titlu=Elena_Udrea_a_&_quot_pierdut&_quot___300_000_USD_pentru_Nastase_si_Bitner