Parlamentarii tin cu dintii de pensiile speciale [1]

Parlamentarii tin cu dintii de pensiile de serviciu

. Dupa cateva întalniri ale membrilor Comisiei speciale ce reexamineaza Statutul senatorilor si deputatilor la cererea presedintelui Traian Basescu, concluzia a fost mereu aceeasi: alesii vor beneficia de pensie suplimentara. Ei stiu ca, oricum, un asemenea privilegiu va fi usor de obtinut de aceasta data, pentru ca seful statului nu are voie sa retrimita de doua ori un proiect Parlamentului.
In aceste conditii, discutiile menite sa schimbe forma Statutului parlamentarilor dupa indicatiile prezidentiale par doar de forma. Ieri, membrii Comisiei s-au ?înteles? ca senatorii si deputatii sa primeasca pensie de serviciu în cuantum de 40, 60 si 80 la suta din venitul brut lunar, corespunzator efectuarii unui mandat, a doua si respectiv a trei sau mai multe mandate complete. La acest articol, singura interventie a Comisiei a constat într-o trimitere la Legea privind Statutul magistratilor. Alesii au motivat ?modificarea? adusa textului initial prin nevoia de încadrare a parlamentarilor într-o ?categorie social-profesionala?.

Parand ca vrea sa profite de discutiile pe marginea privilegiilor pentru senatori si deputati, PD a luat o decizie cu iz populist. ?Noi vom vota împotriva pensiilor, si a indemnizatiei tranzitorii, si a pastrarii legitimatiei si însemnului?, ne-a declarat deputatul PD, Augustin Zegrean, membru în Comisia care lucreaza la proiectul cu pricina.

Dupa ultima întrunire a Comisiei, din Statut fusesera eliminate prevederile legate de posibilitatea ca parlamentarii sa pastreze legitimatia si însemnul de senator sau deputat, pentru a se evita abuzurile. In ceea ce priveste marturia în calitate de martori, aceasta se va putea face de catre alesi, dar numai în conditiile Legii referitoare la protectia informatiilor clasificate. De asemenea, în plin scandal cauzat de respingerea neregulamentara a cererii de perchezitie a doua imobile ale lui Adrian Nastase, Comisia a propus un amendament prin care o asemenea situatie este reglementata.

Astfel, presedintele Camerei din care face parte parlamentarul care a primit o cerere de perchezitie, retinere sau arestare, trebuie sa o prezinte mai întai Biroului Permanent si nu plenului, cum este prevazut în prezent.

Alesii nu au renuntat nici la indemnizatia tranzitorie de care ar beneficia dupa terminarea mandatului. Singura modificare adusa fata de textul initial se refera la faptul ca ei au redus perioada în care primesc indemnizatia, de la sase luni la trei luni.

Publicat de : Raluca DUMITRIU, Mih
Data publicării: 15 Feb 2006 - 05:56
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=14601&titlu=Parlamentarii_tin_cu_dintii_de_pensiile_speciale