Tariceanu isi asuma reforma sanatatii [1]

Guvernul si-a angajat, ieri, raspunderea in fata parlamentului pentru pachetul de legi privind reforma in domeniul sanatatii

. Premierul Calin Popescu Tariceanu le-a prezentat senatorilor si deputatilor principalele directii ale reformei pe care le cuprind cele 17 capitole ale proiectului: perfectionarea sistemului, in scopul cresterii calitatii serviciilor oferite populatiei, eliminarea conflictelor de interese, cresterea accesibilitatii la serviciile de sanatate, eliminarea discriminarilor, stimularea si motivarea  personalului medical.
Au trecut doar 86 de amendamente din 434
"Am primit la Ministerul Sanatatii din partea grupurilor parlamentare  434 de amendamente, dintre care 283 de la Camera si 151 de la Senat, dar au fost acceptate 86, care vin din tot spectrul politic", a declarat, ieri, dupa sedinta speciala de guvern, ministrul Eugen Nicolaescu. El a mai afirmat ca au trecut modificarile care au urmarit clarificarea unor paragrafe existente deja în proiectul de lege. Unul dintre amendamentele acceptate a fost cel care elimina plata asigurarilor sociale din drepturile de autor obtinute de persoanele carora li se oprea aceasta si din salariu. În schimb, guvernul n-a acceptat eliminarea incompatibilitatilor în cazul cumulului de functii, dar a acceptat ca medicii care sunt directori sau membri ai comitetului director al spitalului sa poata detine functii de conducere în colegiile profesionale. Amendamente acceptate au fost depuse de PNL (34), PSD (11), PD (6), PC (3), UDMR (4), initiativa comuna PNL/PSD (6), parlamentari independenti etc.
Pogea a cerut guvernului eliminarea taxei pe viciu
"Vicepremierul Gheorghe Pogea a cerut cu vehementa eliminarea din pachetul de legi al sanatatii eliminarea taxei pe viciu. Niciodata nu l-am vazut asa de nervos", ne-a declarat o sursa din Palatul Victoria, participanta la sedinta speciala a guvernului de ieri. Vicepremierul atentiona ministrii ca aceasta masura va afecta afacerea producatorilor de alcool si tutun, dar mai ales va fi un nou bir pus pe capul populatiei, ne-a mai spus sursa. La conferinta de presa care a urmat sedintei Executivului, ministrul Eugen Nicolaescu a afirmat ca nici un ministru nu s-a opus acestei masuri, dar a recunoscut ca "au fost multe amendamente, ca urmare a grupurilor de interese manifestate la nivelul parlamentarilor, referitor la ceea ce înseamna modificarea ori eliminarea taxei pe viciu, dar decizia guvernului este ferma si hotarâta."

patru amendamente pe minut
Cele 434 de amendamente la legile sanatatii au fost trecute prin guvern în aproximativ doua ore. La acestea, se mai adauga înca doua acte normative emise de executiv, dar care nu aveau legatura cu reforma sanatatii. Un calcul simplu ne arata ca aceasta ar fi însemnat ca membrii guvernului sa aloce discutarii fiecarui amendament aproximativ 15 secunde, ceea ce este imposibil. De fapt, cei care au analizat sutele de observatii depuse de parlamentari sunt specialistii Ministerului Sanatatii, care, de vineri seara si pâna ieri dimineata, au lucrat neîntrerupt, retinând drept viabile doar 86 de amendamente.

Reforma schimba pâna si numele ministerului
Ministerul Sanatatii îsi va schimba denumirea în Ministerul Sanatatii Publice, potrivit proiectului de lege privind reforma în domeniu, asumat de guvern, ieri, în fata parlamentului. De-a lungul timpului, titulatura institutiei a fost schimbata în mai multe rânduri, când prelua sau ceda atributiile referitoare la familie, aflate în prezent sub responsabilitatea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.  
Publicat de : ---
Data publicării: 14 Feb 2006 - 06:56
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=14588&titlu=Tariceanu_isi_asuma_reforma_sanatatii