Grădiniță pierdută de Primăria Reșița [1]

Cadrele didactice, personalul de îngrijire și copiii de la Grădinița numărul 7 din Reșița sunt cu frica în sân că mâine – poimâine vor fi scoși în stradă. Aceasta este cea mai mare grădiniță din oraș și are peste 200 de copii.

Povestea stă în felul următor: odată cu privatizarea acum trei ani a Uzinei de Construcții de Mașini din Reșița, în patrimoniul societății a intrat și Grădinița cu Program Prelungit numărul 7 din cartierul Moroasa. Clădirea a fost construită prin anul 1970 special cu destinația de grădiniță pentru angajații fostei uzine care atunci avea aproape 20.000 de oameni.

În această instituție își desfășoară activitatea cadrele didactice care îngrijesc copii ai angajaților societății și ai celorlalți locuitori din cartierele Moroasa Unu și Doi dar nu numai. Fiindcă este catalogată o grădiniță bună, aici își aduc copiii și alți locuitori din alte cartiere ale orașului.

Problemele au început să apară în momentul în care, acum doi ani, noua conducere a uzinei s-a gândit că ar putea să transforme clădirea într-un centru de perfecționare, aceasta cu toate că dispune de o grămadă de clădiri prin tot orașul cu zeci de încăperi goale. Trebuie menționat ă acum UCMR-ul are u puțin peste 3500 de angajați.

Prin oraș se zvonește că de fapt în acest loc se dorește amenajarea unei vile pentru unul dintre directorii uzinei. Grija pentru proprietățile fostelor mari uzine din Reșița se poate vedea la nici doi pași de această grădiniță.

La nici 150 de metri distanță, o altă grădiniță revendicată de o altă societate privatizată, Combinatul Siderurgic, a ajuns într-un stadiu avansat de degradare. După ce copiii au fost scoși afară, aceasta a fost lăsată în paragină iar acum a devenit loc de refugiu pentru boschetari și aurolaci.

Dar asta este altă poveste. Conducerea grădiniței, spune că deși nu a primit nici o adresă precum că grădinița va fi desființată, s-a aflat că asemenea acte oficiale au fost trimise pe adresa viceprimarului Dorinel Hotnogu – cel care se ocupă de școlile din oraș și pe cea a Inspectoratului Școlar Caraș Severin. La rândul său, viceprimarul Hotnogu spunea anul trecut că UCMR a revenit cu o adresă mai veche în care se cere eliberarea spațiului cât mai urgent.

Primăria Reșița a făcut și ea o adresă prin care anunța că nu are un spațiu adecvat în care să mute copiii și în conformitate cu prevederile Legii Educației, clădirile care găzduiesc instituții de învățământ nu pot fi evacuate și nu li se poate da o altă destinație. Viceprimarul a mai spus că Primăria nu are un buget care să permită ridicarea unei noi construcții, există un act semnat cu UCMR așa că în continuare grădinița va funcționa în același spațiu și că se plătește o chirie de peste jumătate de miliard de lei pe an.

În același timp, conducerea UCMR spune că actul este încheiat până la sfârșitul anului 2005 iar la acea dată vrea clădirea goală pentru a putea începe amenajarea centrului de perfecționare.

Fiindcă Uzina nu cedează sub nici o formă, Primăria s-a văzut nevoită să caute rezolvarea cât mai grabnică a problemei. Astfel, dintr-un credit de 200.000 de euro pe care instituția l-a contractat cu o bancă din oraș, câteva mii de euro vor fi folosiți pentru construcția altei grădinițe.

Cu toate aceste probleme, Primăria Reșița face iertăciuni de miliarde de lei pentru UCMR. Într-o ultimă ședință de la finele lui 2004, consilierii locali din Reșița au discutat și aprobat un proiect de hotărâre prin care datoriilor Uzinei de Construcții de Mașini din Reșița către bugetul local erau șterse- mai exact fiind vorba de suma de 8,3 miliarde de lei. Cu toate acestea, Primăria Reșița plătea și plătește o chirie lunară de peste o jumătate de miliard de lei vechi pe an.


Publicat de : Vali POPOVICI
Data publicării: 13 Feb 2006 - 07:19
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=14508&titlu=Gradinita_pierduta_de_Primaria_Resita