Fraudele electorale la control [1]

Ca urmare a raportului OSCE, Parlamentul va demara o ancheta pentru depistarea fraudelor electorale. Comisia trebuie constituita pina in data de 28 februarie.

Reprezentantii Aliantei D.A. si-au propus inca de la inceputul anului sa ceara constituirea unei comisii parlamentare care sa analizeze fraudele din cadrul alegerilor parlamentare si prezidentiale (turul intii). PSD, prin vocea lui Adrian Nastase, le-a luat-o inainte majoritarilor si a facut un anunt oficial privind o solicitare similara. A inceput o cursa contracronometru pentru stringerea de semnaturi necesare (o treime din numarul parlamentarilor unei Camere), pentru constituirea comisiei. PSD a finalizat lista si, conform declaratiei viceliderului de grup Valeriu Zgonea, o va depune astazi in sedinta comuna a birourilor permanente. PNL si PD au strins si ele numarul de semnaturi la Camera, dar, pentru a da greutate intentiei, asteapta in cursul zilei de astazi sa vina si semnaturile de la Senat.
Toata lumea este de acord

Comisia trebuie constituita pina in data de 28 februarie. Dupa aceasta zi, in cazul in care nu exista o solicitare oficiala expresa, o serie de documente utilizate in procesul legislativ se distrug. Cum nici Autoritatea Electorala Permanenta nu functioneaza (acest lucru ar fi trebuit sa se intimple inca de acum un an – n.a.), neconstituirea comisiei pina la termenul limita ar face imposibila orice cercetare privind fraudele din alegeri. Cu exceptia liderilor PNL si PD, nici un reprezentant al celorlalte partide nu avea cunostinta de termenul limita respectiv.

Pe de alta parte insa, toate celelalte partide politice sint de acord cu constituirea comisiei. „Nu s-a discutat nimic la grup, dar UDMR agreeaza orice ancheta care ar conduce spre adevar, care face lumina intr-un domeniu“, ne-a declarat deputatul Konya Hammar. „Nu avem nimic impotriva“ este afirmatia facuta de umanistul Florea Voinea. Peremistii s-au exprimat si ei anterior, favorabil constituirii comisiei.

Liberalii, prin Bogdan Olteanu, ministru pentru relatia cu Parlamentul - intentioneaza ca in urma cercetarilor comisiei sa modifice legislatia electorala, eliminind listele suplimentare si votul cu urna mobila, inlocuindu-le cu votul electronic si prin corespondenta. Aceste modificari nu sint agreate de PSD, Adrian Nastase sustinind ca „numerosi cetateni ar fi in imposibilitate sa mai voteze“.
Publicat de : Lucian Gheorghiu
Data publicării: 22 Feb 2005 - 09:57
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=1374&titlu=Fraudele_electorale_la_control