Alegeri nerecunoscute în Transnistria [1]


  In autoproclamata Republica Nistreana au avut loc ieri alegeri pentru Sovietul Suprem - denumire a Parlamentului, pastrata din epoca sovietica

.
Majoritatea celor 179 de candidati pentru cele 43 de locuri din Soviet au fost propusi de asa-numitele "colective muncitoresti" sau sunt reprezentanti ai întreprinderilor energetice care încearca sa ia în mâna decizia politica.
Scrutinul nu este recunoscut de comunitatea internationala, cum nici administratia din Transnistria nu este recunoscuta.
Noutatea acestui scrutin consta în faptul ca, spre deosebire de alte alegeri, nici ele recunoscute pe plan international, ieri s-au confruntat doua grupuri de interese, cel din jurul administratiei autoproclamatei republicii, condus de Igor Smirnov si George Marcuta, si un altul din jurul întreprinderii Sheriff. Acesta controleaza o mare parte din traficul si contrabanda cu diferite produse, la granita cu Ucraina, si ar fi interesat de eliminarea blocadei asupra Transnistriei pentru a-si putea "legaliza" afacerile.
Regiunea, care scapa controlului administratiei de la Chisinau, este de multi ani o sursa de îngrijorare pe plan mondial - îngrijoreaza mai cu seama traficul cu arme provenite de la fosta armata a XIV-a rusa - dar prezenta armatei Moscovei în stânga Nistrului a facut imposibila reglementarea diferendului. Federalizarea Moldovei (plan sustinut de Moscova) sau acordarea unei mai largi autonomii în cadrul statal al Republicii sunt cele doua viziuni, niciuna reusita, de reglementare a conflictului.
Desi în 1999 Moscova s-a angajat sa-si retraga trupele din Transnistria, nu a facut-o nici pâna acum. Tehnic, Rusia nu poate fi sanctionata pentru încalcarea angajamentelor. Acest lucru ar putea fi dictat de Consiliul de Securitate al ONU, dar acolo Rusia are drept de veto, fiind membru cu drepturi depline. Moscova nu si-a ascuns intentia de a pastra un cap de pod în Europa, în Transnistria, mai ales ca este de asteptat ca extinderea NATO sa nu se opreasca în România, ci sa înglobeze si Ucraina.
In aceste conditii, saptamâna trecuta, reuniunea ministeriala a OSCE s-a finalizat, pentru al treilea an consecutiv, fara o decizie sau o declaratie în problema transnistreana. Problema a fost discutata si la finele saptamânii de catre presedintii Traian Basescu si Vladimir Voronin, în timpul vizitei acestuia din urma la Bucuresti. Basescu a spus ca sprijina solutionarea conflictului dupa modelul Kosovo, adica o larga autonomie a provinciei, în cadrul Republicii Moldova.
Insa reprezentantii OSCE spun ca o comparatie cu Kosovo este "contraproductiva".
Deosebirile dintre cele doua situatii sunt la fel de mari ca cele dintr-un mar si o portocala", a declarat seful misiunii OSCE în Moldova William Hill. El a spus ca primul pas spre pace trebuie sa înceapa cu retragerea armelor rusesti si a munitiei din Transnistria, spre deosebire de rusi care spun ca prezenta lor mentine calmul.


Publicat de : Iulian Anghel
Data publicării: 12 Dec 2005 - 05:38
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=12752&titlu=Alegeri_nerecunoscute_in_Transnistria