Blair nu a reusit sa convinga tinerii lupi ai UE [1]

Turneul-fulger realizat de catre Tony Blair in estul Europei pentru a convinge noile state membre sa renunte la o parte din fondurile de coeziune ce le sunt destinate nu a avut parte de prea mult succes

. Liderii statelor baltice au declarat ca nu sunt incantati de propunerile avansate, in timp ce grupul de la Visegrad a anuntat ca tarile recent integrate nu pot fi singurii tapi ispasitori, sacrificati in vederea obtinerii unui acord pe tema bugetului. Pe de alta parte, in timp ce planurile premierului britanic se prabuseau precum un joc de carti, cancelarul german efectua o vizita la Varsovia cu sanse reale - aprecia presa - de a intermedia ajungerea la un compromis pe tema delicatului subiect al banilor europeni.

De altfel, presa anticipa ca noilor state membre nu le va fi prea usor sa refuze propunerile avansate de Tony Blair, avand in vedere ca acesta din urma a fost unul dintre cei mai inflacarati partizani ai extinderii UE. Insa, in urma intalnirii de la Budapesta, cei patru premieri ai statelor din grupul de la Visegrad au precizat ca - desi admit necesitatea unor reforme - nu pot accepta ca singurul capitol care sa sufere modificari sa fie cel al fondurilor structurale.

Blair nu a inteles nici el sa cedeze si a subliniat ca Marea Britanie nu poate renunta cu nici un chip la rabatul sau decat daca Politica Agricola Comuna va fi reformata. Potrivit publicatiei "Nepszabadsag", premierul britanic a mai adaugat ca este in interesul noilor state membre ca acordul pe tema bugetului sa fie obtinut in acest an, deoarece o tergiversare ar putea determina o reducere a fondurilor pentru dezvoltare, ce le sunt destinate. Liderul de la Londra s-a declarat totodata pregatit sa finanteze o parte "echitabila" din costurile de dezvoltare a noilor state membre.

"Inacceptabil"

Pe de alta parte, ieri dimineata, inaintea intrevederii de la Budapesta, agentia Reuters anunta ca noile membre UE ar accepta o diminuare a fondurilor pentru dezvoltare. Insa, cu conditia ca aceasta sa nu fie de 10% - asa cum isi doreste Tony Blair -, ci doar de 5%.

La un moment dat, in cursul vizitei in Estonia, premierul britanic a lasat chiar de inteles ca ar fi dispus sa renunte la o parte din rabat daca noile membre vor permite o diminuare cu 10% a fondurilor pentru dezvoltarea infrastructurii.

Oferta nu a reusit insa sa inmoaie inima balticilor, iar premierul estonian, Andrus Ansip, a conchis ca sugestia lui Blair este "inacceptabila". Pozitia Budapestei se pare insa ca a fost una dintre cele mai dure, ministrul de finante, Janos Veres, avertizand ca Ungaria isi va folosi dreptul de veto pentru a respinge o varianta de buget care ar reduce banii noilor integrati.

Speranta

In conditiile in care eforturile lui Blair de a ajunge la un acord pe tema bugetului au esuat, iar Jacques Chirac se pregateste sa isi faca bagajele (anul viitor au loc alegeri prezidentiale in Franta), multe dintre sperantele europenilor se indreapta spre Angela Merkel. Ieri, AFX anunta, citand surse guvernamentale germane, ca doamna cancelar intentioneaza sa poarte in perioada urmatoare discutii cu lideri din Belgia, Danemarca, Franta si Cehia pe tema banilor europeni.

De altfel, speculatiile presei au fost ieri confirmate de catre premierul polonez, Kazimierz Marcinkiewicz, care a marturisit ca unul dintre subiectele de capatai ale intalnirii polono-germane de la Varsovia va fi proiectul bugetului pentru 2007-2013. Marcinkiewicz se declara, de asemenea, convins ca intrevederea va reprezenta debutul unei noi etape in relatiile dintre cele doua tari si ca Germania va sustine punctul de vedere polonez in legatura cu proiectul bugetar.

Cotidianul francez "Le Figaro" aprecia la randul lui ca "Merkel vrea sa calmeze jocul cu Varsovia" si ca fronda celor 10 in legatura cu fondurile UE ar putea servi interesele doamnei cancelar. Publicatia considera ca liderul de la Berlin nu va renunta la proiectul ruso-german de constructie a unui gazoduct care sa ocoleasca teritoriul polonez, reamintind insa ca Merkel a promis sa transforme relatia cu statele central-europene intr-o prioritate a politicii sale si ca Berlinul nu va mai discuta cu Moscova "deasupra capului Varsoviei."


Publicat de : Irinel Mica
Data publicării: 03 Dec 2005 - 06:23
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=11264&titlu=Blair_nu_a_reusit_sa_convinga_tinerii_lupi_ai_UE