Reinventarea diplomatiei [1]

Traian Basescu incearca sa rastoarne logica in care Romania si-a construit relatiile internationale. Scopul sau declarat este de a transforma Romania intr-un jucator puternic in regiunea de granita a Tratatului Aliantei Nord-Atlantice (NATO).

Dincolo de strategiile cuminti, Traian Basescu are propriile sale planuri legate de politica externa. Vizita sa la Moscova este primul semn ca depaseste prejudecatile expertilor in domeniu, care s-ar fi asteptat ca seful statului sa mearga mai intai la Casa Alba si abia dupa aceea la Kremlin. Basescu rupe aceasta logica monotona cultivata de politicienii proveniti din vechiul regim, cu biografii legate de spatiul sovietic predecembrist, cum sunt Adrian Nastase sau Ion Iliescu. Incercarile acestora de a reabilita relatia romano-rusa s-au lovit de multiple si imprevizibile obstacole, pornind chiar de la propriile lor idiosincrazii si obsesii.
Traian Basescu renunta la ticurile imbacsite ale politicii externe autohtone si propune un alt fel de abordare, pornind de la premisa ca Romania nu trebuie doar sa reactioneze la ce se intampla pe tabla de sah a lumii, ci si sa actioneze, sa aiba propriile mutari. Intalnirea cu Vladimir Putin are probabil o miza mult mai mare si ar trebui descifrata in lumina discutiilor pe care Traian Basescu le va avea luna viitoare cu George Bush la Washington. Acolo seful statului roman va trebui sa puna pe masa instrumentele pe care le are Bucurestiul pentru a deveni jucator la granita de rasarit a NATO. Daca parghiile si strategiile sale sunt viabile, Traian Basescu ar putea avea sustinerea Statelor Unite, atat in proiectele sale internationale, cat mai cu seama in cele interne, legate de starpirea coruptiei, reformarea justitiei si a serviciilor secrete.
Inainte de sosirea lui Traian Basescu la Moscova, purtatorul de cuvant al diplomatiei ruse, Aleksandr Iakovenko, a declarat ca ãla Moscova noi speram ca apartenenta Romaniei la NATO si procesul de integrare in UE nu vor avea influenta negativa asupra relatiilor ruso-romane". Declaratia este menita sa-l descurajeze pe Traian Basescu in intentiile sale de sustinere a orientarilor pro-occidentale de la Chisinau, dar si de blocare a interventiei Bucurestiului in rezolvarea conflictului din Transnistria. Seful statului roman nu pare insa dispus sa negocieze aceste chestiuni.
De aceea e de presupus ca, in afara discutiilor legate de securizarea zonei Marii Negre si de rolul pe care Romania vrea sa si-l asume in aceasta regiune, Traian Basescu i-a comunicat lui Vladimir Putin ca vrea sa ajute Republica Moldova sa intre pe drumul european, ca intentioneaza sa faca presiuni in Occident pentru revenirea Bucurestiului la masa negocierilor din Transnistria si ca este hotarat sa accepte plasarea unor baze militare americane in apropierea Constantei.
Vizita presedintelui Basescu la Moscova are loc cu o saptamana inaintea summit-ului ruso-american, intr-o perioada in care Kremlinul declara ca-si redefineste politica in spatiul postsovietic, inclusiv prin intarirea conceptului de ãvecinatate apropiata". In acest fel Rusia ar vrea sa-si impuna propria sa politica in statele foste sovietice, pentru a evita noi revolutii orange in aceasta zona. Alegerile din Republica Moldova par astfel o urgenta pentru Moscova, iar mesajul transmis de Traian Basescu este o punere in garda a Kremlinului cu privire la aceasta tara, care, la fel ca Ucraina, se afla la granita de rasarit a NATO.

Publicat de : Sabina Fati
Data publicării: 15 Feb 2005 - 09:12
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=1112&titlu=Reinventarea_diplomatiei