Joi, 10 Februarie 2005 - 09:10 AM Aleg.RO: Nastase si-a facut «mea culpa», iar Iliescu i-a atacat pe cei care nu-l mai vor

Publicat de: Cristina Postolache

gardianul Fostul partid de guvernamant s-a reunit ieri in cadrul Biroului Executiv Central, o sedinta in care unii lideri si-au asumat raspunderea pentru esecul din alegerile de anul trecut, altii au aratat cat de potriviti sunt pentru viitoarea conducere a partidului, iar o alta parte, cea a nemultumitilor, a ripostat si i-a criticat pe actualii sefi ai PSD. Mai mult, in timp ce Adrian Nastase si Ion Iliescu isi prezentau discursul, mai multi colegi ai lor au preferat holul si compania ziaristilor, intrucat cei doi "ne plictisesc". Cu toate acestea, se pare ca mesajul de unitate transmis de capii PSD a fost inteles de cei prezenti, convinsi la randul lor ca PSD este un partid puternic care nu poate fi victima unei stari de criza.


Dispare Delegatia Permanenta?

Inainte de a incepe sedinta, liderii organizatiilor judetene au purtat o discutie separata cu Nastase si Iliescu, in care se pare ca s-a decis ca data Congresului sa fie 22 aprilie, adica in saptamana Sfintei Sarbatori a Pastelui. In afara de acest lucru, ei au mai discutat si despre viitoarea formula de conducere a formatiunii social democrate. Potrivit purtatorului de cuvant Titus Corlatean, aceasta va arata astfel: presedinte, presedinte executiv, secretar general (alesi prin vot secret la Congres), Biroul Executiv, care va inlocui Delegatia Permanenta si va avea intalniri lunare, fiind format din 25 pana la 50 de persoane. Se pare ca PSD va avea totodata un numar mai restrans de vicepresedinti, anume un numar cuprins intre 5 si 7. Social-democratii au mai decis ca statutul sa fie modificat si in ceea ce priveste alegerile interne privind presedintia partidului, urmand ca acestea sa se desfasoare din doi in doi ani.


Nastase isi cere scuze fata de romani!

"Imi cer scuze in fata poporului roman, cu tristetea de a sti cat de putin mai conteaza acum aceste scuze. Pe acesti oameni nu i-am dezamagit prin faptele noastre la guvernare, ci prin atitudinea noastra. Ca fost prim-ministru si ca presedinte al partidului care a guvernat intre 2000 si 2004, imi asum aceasta raspundere". Asa si-a inceput Adrian Nastase discursul pregatit pentru sedinta BExC. El a fost critic, afirmand ca "singurul motiv pentru care populatia a votat Alianta a fost coruptia". "Ar fi inutil sa spun ca nu noi am creat aceasta coruptie, ca nu noi am inventat bacsisul, mita, atentia, traficul de influenta, spaga. Cei din PSD au fost considerati corupti, iar tacerea noastra a permis escaladarea acestui subiect, care a dus la anularea rezultatelor noastre. Am gresit, iar acum platim!", a sustinut presedintele PSD. El a precizat ca, in aceasta situatie, PSD trebuie sa se concentreze asupra misiunii fundamentale care revine unui partid de stanga: "crearea de resurse pentru asigurarea justitiei sociale, solidaritatii sociale, dezvoltarii economice si libertatii responsabile". El a mai spus ca trebuie acordata o mai mare atentie modului in care sunt finantate activitatile partidului, pentru ca "de la bani pornesc multe dintre necazurile noastre ca partid". "Am gresit ca nu am inteles mesajul publicului referitor la coruptie si am gresit ca nu am manifestat fermitate in unele situatii mai confuze din punct de vedere moral. Ar fi fara nici o scuza daca nu mi-as asuma greselile, asa cum imi asum si realizarile ultimilor patru ani. Victoria are multi parinti, infrangerea este insa orfana!", a sustinut in final Nastase.


Iliescu, critic si dur

Ion Iliescu, cel care anunta ca poate fi cel mai mare reformist al PSD, a sustinut la randul sau ca partidul a gresit foarte mult, pentru ca nu a stiut sa valorifice in plan politic rezultatele bune ale celei mai bune guvernari din ultimii 15 ani. "Folosirea de catre unii a pozitiilor ocupate in institutii si servicii publice pentru promovarea intereselor personale a permis aplicarea etichetei de «partid al coruptilor» pe imaginea publica a PSD", a aratat fostul sef al statului. El a criticat totodata relatia proasta pe care formatiunea social-democrata a avut-o cu mass media, care ar trebui sa fie considerat "un partener privilegiat si un aliat pentru promovarea punctelor nostre de vedere".

In ceea ce priveste perioada electorala propriu-zisa, Iliescu a semnalat o serie de erori, cum ar fi masurile pripite de dezorganizare a unor structuri de conducere, gestionarea stangace a negocierilor pentru formarea aliantelor electorale, precum si gestionarea proasta a crizelor de imagine create artificial de Opozitie, prin lansarea temei «fraudarii alegerilor». "Lupta impotriva coruptiei si atacurile impotriva lui Ion Iliescu sunt instrumentele cu care adversarii nostri ne vor ataca mereu. Este regretabil si condamnabil caanumiti colegi din partid lanseaza teme asemanatoare. PSD nu are nevoie de o concurenta interna pentru putere de dragul puterii, ci o lupta de idei si proiecte politice", a afirmat Iliescu, facand referire directa la initiativa "gruparii din PSD Cluj". El a mai spus ca "fiecare trebuie sa-si faca o analiza a activitatii de partid si sa-si stabileasca, realist, locul pe care il merita in partid".


(622 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Cristina Postolache


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Nastase si-a facut «mea culpa», iar Iliescu i-a atacat pe cei care nu-l mai vor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71190881729126 seconds.