Joi, 10 Februarie 2005 - 09:07 AM Aleg.RO: Ministrii PUR nu au de gand sa demisioneze

Publicat de: ---

ziua Presedintele Traian Basescu s-a declarat, inca de la inceputul mandatului, un sustinator al alegerilor anticipate. Recent, el a explicat si tehnica prin care se pot realiza anticipatele: prin demisii repetate ale membrilor guvernului. La randul sau, liderul PSD, Ion Iliescu, a declarat ca alegerile anticipate pot fi provocate daca o cere interesul national.

In chiar primul interviu acordat presei scrise, Traian Basescu a afirmat ca este un adept al alegerilor anticipate imediate, dar ele ar trebui organizate intr-o situatie de criza, care nu exista in prezent si care nu trebuie provocata cat timp Guvernul poate sa-si atinga obiectivele. El s-a declarat un adept al unor alegeri anticipate imediate pentru "a scapa de o solutie imorala care se numeste PUR", precizand ca, daca premierul Calin Popescu Tariceanu va fi si el un adept al solutiei anticipatelor, ii va acorda "tot sprijinul". Traian Basescu a precizat ca alianta la guvernare cu PUR este o solutie politica pe care personal a negociat-o din nevoia instalarii unui Guvern, dar aceasta solutie i se pare "lipsita de moralitate". "Atunci am pus inainte interesul de a avea un Guvern, de a lua primele masuri-semnal si care sa produca efecte in 2005. Era o prioritate care a fost realizata", a spus Basescu. Intr-o emisiune televizata, Basescu a declarat ca are o intelegere cu premierul Tariceanu ca, in cazul in care nu pot indeplini programul de guvernare, sa forteze alegeri anticipate. El a precizat ca aceasta solutie este mai buna decat sa mearga in anul 2008 in fata electoratului si sa spuna: "Nu prea am avut noroc in viata". "Nici Tariceanu, nici un ministru nu se va crampona de functia de ministru, daca vor constata ca nu pot indeplini programul Aliantei. Am fost fanionul acestui program si ajuns presedinte nu mi-e indiferent daca se realizeaza", a mai spus Basescu. De remarcat, Alianta a dorit sa recalculeze pensiile inca din acest an. Pentru ca PSD nu a realizat unele conditii asumate prin acordul cu FMI, dar si pentru ca a urmat Programul de guvernare privind introducerea cotei unice, Guvernul Tariceanu se vede nevoit sa incetineasca proiectul de majorare a pensiilor. Iar aceasta reprezinta, de fapt, o incalcare a promisiunilor electorale. Unii analisti, dar si oameni politici importanti, au afirmat ca Partidul Umanist din Romania (PUR) ar putea fi un "cal troian" al actualei Puteri. Cei doi ministri si cativa secretari de stat apartinand PUR au raspuns, la intrebarea ziarului nostru daca au de gand sa paraseasca functiile pentru a provoca anticipatele, ca vor demisiona doar daca partidul sau premierul le-o va cere, dar, in prezent, guvernarea este stabila. (G.M.)


George Copos

"Toate actiunile PUR sunt orientate spre asigurarea stabilitatii politice"
"Partidul Umanist din Romania (social-liberal) nu se cramponeaza de putere. PUR este la guvernare pentru a reprezenta interesele clasei de mijloc si a intreprinzatorilor si promoveaza dezvoltarea unei economii de piata functionale si o protectie sociala activa. Toate actiunile PUR, deci inclusiv ale mele, sunt orientate spre asigurarea stabilitatii politice si realizarea intereselor nationale in vederea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. O dovada clara in acest sens a fost renuntarea la posturile de prefect, masura ce a fost luata de conducerea partidului in momentul in care stabilitatea coalitiei de guvernare era amenintata de problemele aparute la impartirea acestor posturi, pe criterii respectand algoritmul politic", ne-a declarat George Copos, ministru de stat insarcinat cu coordonarea mediului de afaceri si a IMM, senator PUR.


Codrut Seres

"Nu am nici un motiv sa demisionez"
"Nu am nici un motiv sa demisionez in acest moment. Sigur, daca vreodata Biroul Permanent al PUR sau primul ministru imi vor cere demisia, evident ca voi da curs acestei cereri", a declarat Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, lider al PUR.


Victor Alesandru

Am acceptat sa intru in Guvern pentru a face treaba, nu pentru a demisiona
"Am acceptat sa intru in Guvern pentru a face treaba, nu pentru a demisiona. Discutiile privind demisia Guvernului pot fi utile din punct de vedere politic, dar nu si pentru coerenta si reusita atingerii obiectivelor guvernamentale. Schimbarea echipei va insemna o alta perioada de acomodare cu problematica si, in consecinta, intarzierea aplicarii Programului guvernamental. Oricum, daca Biroul Permanent al PUR imi va cere sa ies din Guvern, voi renunta la postul de secretat de stat pe care il detin acum. La fel, daca voi fi oprit sa-mi exercit atributiile in cadrul ministerului, nu voi ramane pe acest post doar de dragul functiei", a declarat Alesandru, secretar de stat in Ministerul Economiei.


Dumitru Miron

"Voi respecta decizia partidului"
"Daca va trebui sa iau o decizie in acest sens va fi decizia partidului", a declarat Dumitru Miron, secretar de stat pentru invatamantul superior, in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii.


Constantin Popescu

"Actul guvernamental este foarte stabil"
"Actul guvernamental este foarte stabil, astfel ca nu am de ce demisiona. Daca se va pune problema alegerilor anticipate, vom vedea atunci", a declarat Constantin Popescu, secretar de stat in Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, reprezentant al PUR.


(751 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Ministrii PUR nu au de gand sa demisioneze | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.72750210762024 seconds.