Luni, 31 Octombrie 2005 - 08:49 AM Aleg.RO: 'Statutul nu trece ca personalul'

Publicat de: Carmen Vintila, L.D.

jurnalulnational Ideea ca statutul minoritatilor sa treaca de Camera Deputatilor in forma Guvernului starneste furia Opozitiei, dar si nemultumiri in interiorul coalitiei. Deputatii din Comisia juridica sustin ca asemenea practici amintesc de perioada comunista. Desi nu a intrat inca in dezbaterea Camerei Deputatilor, proiectul de lege privind statutul minoritatilor a incins deja spiritele. Declaratiile liderului UDMR, Marko Bela, si ale presedintelui PD, Emil Boc, conform carora legea va fi adoptata in forma propusa de Guvern a produs iritare in randul deputatilor din Comisia juridica, deranjati de rolul formal atribuit de mai-marii coalitiei.

PRM. Unul dintre cei mai vehementi este deputatul PRM, Lucian Bolcas, care considera ca declaratiile liderilor puterii exprima "totala desconsiderare fata de activitatea parlamentara, de conditia intelectuala a deputatilor si fata de orice urma de democratie". In opinia lui Bolcas, in forma sa actuala, proiectul "este profund anticonstitutional si antiromanesc, lovind direct in caracterul de stat national unitar al Romaniei". "Nu cred ca este posibil ca la Camera sa se reediteze un nou Dictat, ca acela de la Viena din 1940, de data aceasta impus nu de Hitler si Mussolini, ci de UDMR", a sustinut Bolcas.

PSD. Pesedistul Florin Iordache catalogheaza si el absolut "hazardate" afirmatiile liderilor coalitiei, pe care ii atentioneaza ca Parlamentul este una din puterile statului. "Guvernul are rol de executiv. Legislativul este reprezentat de Parlament, iar ultimul cuvant il are Parlamentul", a declarat Iordache. Deputatul a precizat ca, la dezbaterile din comisie, reprezentantii Opozitiei nu vor sta cu mainile in san. "Vor fi amendamente, chiar daca partidele de la putere nu vor. PSD si PRM vor avea observatii, vor depune amendamente. Orice lege este perfectibila", a spus Iordache.

PC. Si presedintele Comisiei juridice, conservatorul Sergiu Andon, a fost deranjat de "somatiile" din partea colegilor, pe care nu le poate intelege. El a sustinut ca numai in perioada comunista erau trecute astfel legile prin Marea Adunare Nationala, cand "se trageau de sfori si se ridicau mainile". "Asa da, se poate trece, in sistem comunist", a spus Andon, care a subliniat ca, si in conditiile in care acest statut ar fi fost cel mai bun, "un om politic nu poate sa treaca la asemenea declaratii". "Ce, este mersul trenurilor, sa poti sa stii la ce ora trece personalul?", a intrebat retoric conservatorul si a explicat ca, la comisie, deputatii se vor stradui sa adopte statutul in ritm alert, insa fara "termene si obiective din afara Parlamentului". El a explicat ca se va lucra pe statut, pornind de la forma Guvernului, si ca se poate iesi din comisie tot in aceeasi forma "daca aceasta este buna". "Daca ea va cere imbunatatiri, vom lucra si vom vedea", a precizat Andon, care a tinut sa sublinieze ca aceasta este o lege importanta ce nu trebuie tratata superficial. Totodata, conservatorii au reafirmat ieri ca nu vor accepta nici o forma de presiune din partea UDMR si nu vor vota statutul minoritatilor decat daca, inainte sau in acelasi timp, Parlamentul va adopta propunerea lor privind reprezentarea romanilor in consiliile locale, acolo unde sunt minoritari. Ei vor solicita azi sa fie stabilit in cadrul CNC un calendar parlamentar de rezolvare a tuturor acestor subiecte.

PD. "Vom vedea la fata locului. Nu ma pot pronunta de acum", a sustinut deputatul PD, Daniel Buda. El a amintit insa de intelegerea politica pe care coalitia a facut-o saptamana trecuta la Palatul Victoria privind sustinerea statutului, intelegere care, potrivit acestuia, trebuie respectata. "Din punctul meu de vedere, stiu ca exista o intelegere politica, intelegere pe care o vom respecta. Vom vedea insa in ce masura se compatibilizeaza drepturile minoritatilor maghiare cu drepturile celorlalte minoritati, la nivelul UE." Potrivit acestuia, este posibil ca legea sa treaca in forma Guvernului, dar trebuie examinat cu atentie textul legii.

PNL. Liberalul Cornel Stirbet sprijina ideea ca proiectul sa fie adoptat in forma propusa de Guvern, dar, in opinia sa, acest lucru nu inseamna ca nu se pot face modificari, chiar daca sunt minore. "Proiectul se va dezbate si se pot modifica unele lucruri. Dorim insa sa se adopte in forma propusa de Guvern, respectandu-se principiile mari, si cred ca toata lumea va marsa pe aceasta idee", a spus Stirbet.

DRUM ANEVOIOS
Proiectul de lege privind statutul minoritatilor va intra in dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputatilor imediat dupa incheierea discutiilor asupra bugetului pe 2006. Nu mai putin de sapte comisii vor avea statutul pe masa in vederea adoptarii lui. Comisia juridica, de disciplina si imunitati, Comisia pentru invatamant si cea pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale au fost sesizate in fond si vor intocmi raportul de adoptare sau respingere a proiectului, care va fi supus votului plenului, iar Comisiile pentru buget-finante, administratie publica, cultura si pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati vor da aviz, care este insa consultativ. Potrivit practicii de pana acum, in majoritatea cazurilor, plenul adopta raportul pe care il prezinta comisiile sesizate in fond.


(1052 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la Carmen Vintila, L.D.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

'Statutul nu trece ca personalul' | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.76402401924133 seconds.