Miercuri, 09 Februarie 2005 - 08:03 AM Aleg.RO: PSD va fi condus de un presedinte si de un prim-vicepresedinte

Publicat de: Raluca Dumitriu

curentul Liderii PSD, in frunte cu Ion Iliescu si Adrian Nastase, au discutat, ieri, in cadrul Delegatiei Permanente, variantele privind viitoarea structura de conducere a partidului. Desi s-au ferit sa anunte in mod oficial, pesedistii din fruntea formatiunii par ca s-ar fi inteles, potrivit unor surse interne, sa adopte formula de conducere care a functionat in 1997 si care presupune existenta unui presedinte, a unui prim-vicepresedinte si a unui numar de pana la 15 vicepresedinti.


Mai multi vicepresedinti ai PSD au declarat, dupa Delegatia Permanenta, ca au fost discutate doua-trei variante privind structura de conducere a partidului, acestea urmand a fi analizate in sedinta Biroului Executiv Central de maine.


Fara presedinte onorific


Potrivit lui Sorin Oprescu, colegii sai s-au pus de acord ca Delegatia Permanenta sa fie mai restransa din punct de vedere numeric, la fel si Consiliul National. Astfel, partidul ar putea fi condus fie de un presedinte si un vicepresedinte, fie de un presedinte si mai multi vicepresedinti. De asemenea, mai exista varianta formarii unui Biroul Politic National, "care sa se intruneasca intr-o conducere colegiala de 11 oameni", si ca, in fiecare an, unul sa fie presedintele partidului. De retinut este ca, potrivit lui Oprescu, intre variantele propuse, ieri, nu exista nici una care sa presupuna infiintarea functiei de presedinte executiv sau de presedinte de onoare. La randul sau, Viorel Hrebenciuc a spus ca el ar vedea structura de conducere cu un presedinte si mai multi vicepresedinti.

Potrivit unor surse din interiorul partidului, se pare ca in final se va alege formula ce presupune un presedinte, un prim-vicepresedinte si un numar de pana la 15 vicepresedinti, adica structura de conducere care a functionat si in 1997. In acest caz, surse din PSD spun ca daca intelegerea dintre Ion Iliescu si Adrian Nastase va mai ramane in picioare pana la Congres, primul dintre ei ar trebui sa devina presedinte, iar al doilea sa ocupe functia de prim-vicepresedinte.


Congresul s-ar putea organiza in mai


In ceea ce priveste congresul, Adrian Nastase a declarat ca unii colegi doresc ca data acestuia sa fie stabilita mai curand decat luna aprilie, iar altii vor ca acesta sa aiba loc in luna mai. Nastase a spus ca au fost discutii privind modificarea statutului si sunt propuneri fie sa ramana "aceeasi schema cu delegatie permanenta, birou executiv ventral, consiliu national si congres, fie sa fie simplificata aceasta conducere, eliminand una din trepte, eventual de a transforma consiliul national in conferinta anuala a partidului".

Nastase a aratat ca sunt discutii si ca statutul este suficient de permisiv pentru a adapta structurile din punct de vedere numeric la situatia de partid de opozitie.


Organism consultativ format din sefii de filiala


Pe de alta parte, presedintii organizatiilor judetene ale PSD vor sa infiinteze la nivelului partidului un organism consultativ, propunerea urmand a fi discutata tot la sedinta Biroului Executiv Central de maine. Liderul PSD de Suceava, Gavril Marza, a precizat, in acest sens, ca organismul ar urma sa avizeze masurile ce urmeaza a fi luate pe linia reformarii partidului. "Exista intentia de constituire a acestui organism consultativ, de pregatire, de avizare a hotararilor ce urmeaza a fi prezentate Biroului Executiv al partidului. Organismul ar urma sa fie compus din presedintii organizatiilor judetene ale PSD, care sa vina cu propuneri, sa-si dea acordul asupra masurilor ce urmeaza a fi luate", a declarat Marza. In ceea ce priveste modificarile care vor fi aduse Statutului, liderul PSD Suceava a aratat ca acestea trebuie sa vizeze, in primul rand, structurile de conducere ale formatiunii. "Modificarile care se au in vedere se refera la structurile de conducere, la numarul celor care vor face parte din structurile de conducere, in ideea ca aceste structuri sa fie mai suple, cu un numar mai mic de membri", a subliniat Marza.


(756 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Raluca Dumitriu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

PSD va fi condus de un presedinte si de un prim-vicepresedinte | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.9660849571228 seconds.