Marți, 25 Octombrie 2005 - 09:32 AM Aleg.RO: Statutul minoritatilor a cazut, regulamentul a trecut

Publicat de: Alexandru Macoveiciu

adevarul Senatorii UDMR au parasit ieri dezbaterile profund nemultumiti de respingerea legii privind statutul minoritatilor. Ei i-au acuzat pe conservatori ca au incalcat intelegerile dintre partidele majoritare. Marko Bela a amenintat ca va reevalua rolul UDMR in coalitie. Deputatii UDMR au blocat, la randul lor, adoptarea regulamentului in Camera Deputatilor. In schimb, o noua majoritate PNL, PD, PSD, PRM, PC a adoptat la Senat textul noului regulament. Legea privind statutul minoritatilor nationale a fost respinsa, ieri, in plenul Senatului, in lipsa senatorilor UDMR, cu 63 de voturi impotriva, 43 de voturi pentru si 2 abtineri. Punctul forte al legii prevedea formarea unor "consilii de autonomie culturala". In textul legii, autonomia culturala era definita drept "capacitatea comunitatii unei minoritati nationale de a avea competente decizionale privind identitatea sa culturala, lingvistica si religioasa, prin consilii alese de catre membri". Deciziile acestor consilii urmau sa fie executate, conform proiectului de lege, "de catre structurile proprii sau, dupa caz, de autoritatile publice competente". Amendamentele senatorilor Iorgovan (PSD) si Verdinas (PRM) de respingere a acestor prevederi au fost aprobate cu 51 de voturi pentru, 40 impotriva si 2 abtineri. Cu putin timp inainte de votarea acestor amendamente de respingere, senatorul UDMR Verestoy Attila a cerut o pauza de consultari, de cinci minute, spunand ca exista neintelegeri in coalitie. Senatorii PC au votat pentru eliminarea prevederilor privind consiliile autonomiei culturale. Dintre senatorii PC, doi au votat pentru, unul s-a abtinut, iar liderii Dan Voiculescu si George Copos, desi erau prezenti in sala, nu au figurat pe lista celor care si-au exprimat optiunea. Partidul Conservator a avut o propunere legislativa in care se stipula ca in judetele unde romanii sunt inferiori numeric maghiarilor, acestia vor avea cel putin un reprezentant in consiliile locale, chiar daca nu intrunesc numarul necesar de voturi unui reprezentant.
PRM si UDMR s-au atacat ca in anii '90
Dezbaterile dinainte votului au fost incinse. Senatorul PSD Antonie Iorgovan ca initiator al amendamentului, si-a sustinut propunerea si a spus ca autonomia culturala este un pas inspre federalizare politica. Gyorgy Frunda, de la UDMR, a spus ca ele nu aduc atingere statului roman si ca sunt o forma de consultanta intre minoritati si institutiile statului. Presedintele PRM, C.V. Tudor, a luat cuvantul si, batand cu pumnul in tribuna Senatului, a cerut scoaterea UDMR in afara legii, a amenintat cu mari mitinguri si marsuri de protest daca legea va trece, si a caracterizat textul ca fiind unul "criminal" cu consecinte pentru partea sociala. Ion Iliescu a declarat, la randul sau, ca "nu exista tara in Europa care sa acorde mai multe drepturi minoritatilor". In urma votului, liderul grupului UDMR, Verestoy Attila, a anuntat retragerea grupului sau de la dezbaterile parlamentare de ieri. Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, la iesirea din sala, ca e suparat in privinta votului. El a spus ca s-a intamplat un lucru grav incalcandu-se prevederile coalitiei si a declarat ca va discuta si cu colegii sai din Camera Deputatilor. "Trebuie sa discutam locul si rolul nostru in coalitie", a mai spus Bela, care a anuntat ca UDMR nu va mai participa la dezbaterera regulamentului Senatului, desi il sustine in continuare. "Acum, din iresponsabilitatea unor colegi, anulam acest mesaj si nu-mi place acest lucru", a spus Marko Bela.
Pesedistii au votat pentru schimbarea lui Vacaroiu
Contrar asteptarilor, marea majoritate a senatorilor PSD au votat in favoarea proiectului regulamentului Senatului, prin care actualul presedinte poate fi schimbat la solicitarea a jumatate plus unu din numarul total al senatorilor. Dupa ce la pranz, imediat dupa sedinta BPN, Mircea Geoana a declarat ca PSD va vota impotriva regulamentului, la doar cateva ore, liderul de grup al senatorilor, Ion Iliescu, a afirmat de la tribuna Senatului ca PSD va vota pentru regulament, rezervandu-si dreptul de a ataca la Curtea Constitutionala anumite articole. Pana si Mircea Geoana a fost atat de patruns de spusele lui Iliescu incat a votat pentru regulament, chiar daca tot el declarase ca PSD va vota impotriva. Singurii senatori PSD care au ramas consecventi primei decizii a partidului au fost Viorel Arcas, Ovidiu Cretu si Serban Mihailescu, care au votat impotriva. Adrian Paunescu si Ion Radoi au preferat sa se abtina. Regulamentul a trecut cu 101 voturi pentru, 3 abtineri si 3 voturi impotriva si cu ajutorul PRM, care, de asemenea, a hotarat sa voteze pentru. Conform art. 29 din forma noului regulament, revocarea din functie a presedintelui Senatului poate fi propusa la cererea unei treimi din numarul total al senatorilor, daca a incalcat prevederile Constitutiei sau a incalcat grav sau in mod repetat regulamentul Senatului; revocarea din functia de presedinte al Senatului poate fi propusa si de jumatate plus unu din numarul total al senatorilor, fara nici o motivatie disciplinara. Propunerea de revocare se va face in scris, sub semnatura initiatorilor, o singura data intr-o sesiune. Regulamentul va fi publicat azi in Monitorul Oficial, iar timp de 25 de zile se va astepta decizia Curtii Constitutionale asupra constitutionalitatii unor articole.


(866 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la Alexandru Macoveiciu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Statutul minoritatilor a cazut, regulamentul a trecut | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.1356768608093 seconds.