Marți, 08 Februarie 2005 - 10:41 AM Aleg.RO: PSD ingroapa tandemul

Publicat de: Silviu Sergiu

evenimentulzilei PSD va avea fie un presedinte si un prim-vicepresedinte, fie un presedinte si un singur vicepresedinte. Acestea sint singurele formule ramase “in picioare” referitoare la felul in care va arata viitoarea conducere a PSD. Ele vor fi dezbatute miine in sedinta Biroului Executiv Central (BExC) al partidului si urmeaza sa fie incluse in proiectul de modificare a statutului ce va fi inaintat Congresului. Pentru ca BExC nu poate, potrivit statutului, sa ia o decizie in acest sens, situatia va fi transata in perioada care a ramas pina la Congres, dupa ce proiectul de modificare a statutului va fi trimis spre dezbatere organizatiilor judetene.
Delegatia Permanenta a PSD a analizat ieri mai multe variante ale viitoarei structuri de conducere a partidului, dintre acestea detasindu-se doua formule. In ambele variante insa, ideea tandemului (doi lideri, pe pozitii egale) vehiculata de Adrian Nastase a disparut.
Doua variante,un singur cistigator

Solutia de modificare a conducerii PSD care pare sa fie agreata de multi lideri este asemanatoare cu structura de conducere din 1997. Atunci, cind era tot pe bancile Opozitiei, partidul era condus de un presedinte, de un prim-vicepresedinte si de noua vicepresedinti. Singura modificare fata de 1997 este ca, in momentul de fata, numarul vicepresedintilor prevazut in aceasta varianta de modificare a statutului este elastic: 7 pina la15. In plus, Delegatia Permanenta va mai include un secretar general si un numar de membri cuprins intre 25-81. Ce-a doua varianta a fost deja vehiculata, simbata, de fostul presedinte Ion Iliescu, respectiv Delegatia Permanenta sa fie formata dintr-un presedinte, un singur vicepresedinte si un anumit numar de membri.

Data Congresului, incerta

BExC va lua o decizie in ceea ce priveste data Congresului si in acest caz existind doua posibilitati. Potrivit presedintelui PSD Adrian Nastase, unii lideri ai partidului- printre care se numara vicepresedintii Nicolae Vacaroiu, Ion Solcanu si Victor Ponta- doresc ca sedinta forului suprem de decizie al partidului sa aiba loc la sfirsitul lunii martie, pentru ca ulterior sa se desfasoare alegeri in organizatiile judetene. Alti sustin ideea desfasurarii Congresului in luna mai, pentru ca alegerile la nivel local sa aiba loc inainte.
Toti liderii PSD sunt insa de acord ca structurile de conducere ale partidului trebuie sa se restringa cind partidul este in Opozitie, potrivit “principiului acordeonului” invocat de Sorin Oprescu.
Adrian Nastase a spus ca BExC va trebui sa decida si daca forurile de conducere ale partidului vor ramine in continuare Delegatia Permanenta, Biroul Executiv Central, Consiliul National si Congresul, sau daca Consiliul National se va transforma in Conferinta anuala. Ordinea de zi a BExC mai cuprinde raportul presedintelui PSD, strategia grupurilor parlamentare si strategia organizatiilor judetene.


(1096 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Silviu Sergiu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

PSD ingroapa tandemul | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.648521900177 seconds.