Duminică, 25 Septembrie 2005 - 10:00 PM Aleg.RO: Președinții Băsescu și Voronin s-au proptit reciproc la Iași

Publicat de: Gabriela Doboș

Gândul Vladimir Voronin și Taisia Voronina au ajuns la concluzia că „este bine să petrecem împreună un scurt week-end”, la Iași (și nu la Dobrovăț, cum se convenise), alături de Traian și Maria Băsescu. În timp ce primele doamne ale României și Republicii Moldova admirau, ieri la prânz, frumusețile Grădinii Botanice din Copou, soții acestora făceau, la finalul dejunului de lucru de la World Trade Center, declarații tranșante pentru națiunile înrudite, bătând monedă mai ales pe tema crizei transnistrene.
Politica iliesciană - scoasă vinovată de ambele părți
Voronin a început a vorbi despre „deschiderea politică între Republica Moldova și România imediat după alegerea domnului Traian Băsescu în funcția de președinte, cu rezultate pozitive care se observă deja în relațiile bilaterale”. „Eu am fost în politică din 1989 încoace și am observat și am fost și martor al evoluției relațiilor dintre Republica Moldova și România. Vreau să spun că acea vreme pierdută și acele probleme uneori tensionate care au apărut nu trebuie să se repete niciodată. (…) Au dispărut multe probleme bilaterale, care erau, de multe ori, inventate în relațiile noastre economice”, a afirmat șeful statului de peste Prut.
Traian Băsescu a fost mai concis, vorbind despre refacerea unei colaborări economice la cel mai înalt nivel, susținerea progresului României și Moldovei în procesele dificile de integrare în UE, dar și despre creșterea exporturilor către Moldova cu 74-76% în primele luni și a importurilor de peste Prut cu peste 20%.
„Problema transnistreană este o problemă în care Moldova a primit și va continua să primească cel mai mare sprijin posibil, atât cât România îl poate da în toate instituțiile internaționale.
Vom susține Moldova pentru a deveni membru cu drepturi depline în sistemul de distribuție a energiei electrice în SE-ul Europei. Chiar astăzi (n.r. – duminică) am decis ca în cel mai scurt timp să rezolvăm problemele tehnice de tranzitare a energiei electrice din Moldova în România și din România către piața sud-est europeană”, a spus președintele român.
Alegerile de la Tiraspol, socotite premature
Afirmațiile cu adevărat importante au fost făcute la finalul întâlnirii celor doi șefi de stat cu jurnaliștii. „România nu concepe Transnistria în afara suveranității Republicii Moldova”, a afirmat, cu fermitate, Traian Băsescu, continuând cu o critică la adresa fostelor guvernări: „România a făcut o mare eroare în 1992, când s-a retras de la masa tratativelor în problema transnistreană. În momentul de față, punctul de vedere al României este reprezentat din alte structuri și considerăm că, dincolo de solicitările inițiale ale Chișinăului și României de participare la negocieri și găsirea unei soluții, lucrurile nu trebuie forțate. Am pierdut șansa să o facem direct și am pierdut pentru că așa s-a gândit în 1992, adică prost a gândit diplomația noastră de atunci”. Vladimir Voronin a devenit subit tranșant, avertizând chiar că Republica Moldova se va retrage de la reuniunea care va începe la Odessa dacă Uniunea Europeană și Statele Unite nu sunt acceptate ca membri cu drepturi depline la masa negocierilor în problema transnistreană. „Am avut o întâlnire la Kiev și am semnat un document de apel către OSCE și UE, referitor la crearea unei comisii internaționale de monitorizare a procesului de democratizare din Transnistria. Tot această comisie va organiza alegerile atunci când o să ajungă la concluzia că acolo pot fi organizate alegeri democratice”, a spus Voronin.
Răspunsul lui Băsescu a venit prompt: „Nu se poate pune problema organizării unor alegeri atâta timp cât nu există partide politice, nu este presă liberă, nu există dreptul la opinie. Nu putem discuta despre alegeri libere în Transnistria, iar încercarea așa-ziselor autorități de la Tiraspol de a organiza repede alegeri în condițiile în care nu sunt îndeplinite standardele democratice pentru organizarea alegerilor, nu poate însemna decât un eșec în alegeri, pentru că nimeni nu va recunoaște aceste alegeri”.


(1027 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Gabriela Doboș


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Președinții Băsescu și Voronin s-au proptit reciproc la Iași | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.53670716285706 seconds.