Miercuri, 31 August 2005 - 06:50 AM Aleg.RO: Presedintele Basescu a uitat de licurici, dar crede ca Romania participa in Irak sub egida ONU

Publicat de: ---

gardianul Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, ieri, la Palatul Cotroceni cu ambasadorii Romaniei in strainatate. Seful statului a venit la reuniune insotit de ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu si de consilierii sai prezidentiali. Presedintele si-a inceput discursul mentionand: "Am sa va precizez cateva linii de politica externa. Le gasiti in documentele Ministerului de Externe si multe dintre actiunile viitoare le veti primi ca instructiuni de actiune, fiecare in tara lui".


Pachetul de sarcini

"Din acest punct de vedere va pot asigura ca Romania face eforturi – si dumneavoastra va trebui sa contribuiti la acest efort, indiferent unde va aflati, pentru pozitionarea corecta a Romaniei in interiorul Aliantei NATO, adica pozitia de tara importanta, cu contributie importanta la securitatea colectiva a statelor membre. Suntem stat de frontiera NATO, suntem la zona de contact cu o zona destul de dificila, zona extinsa a Marii Negre si avem obligatia sa nu fim doar un consumator de securitate, ci sa fim si un furnizor de securitate, lucru pe care il facem si vom ramane consecventi pe aceasta pozitie, fie ca discutam despre participarea noastra la misiunea NATO din Afganistan sau la misiunea ONU din Irak. Probabil sunteti la curent cu faptul ca Romania a decis suplimentarea contingentului din Afganistan cu inca 450 de militari, de asemenea sunteti probabil la curent cu faptul ca pentru prima data o subunitate americana se afla sub comanda altui stat decat statul american si acest lucru se intampla cu batalionul pe care il trimitem in Afganistan, care va avea sub comanda si o companie americana", a precizat Traian Basescu.


Prioritatile externe ale «Capitanului»

"In calitate de prim responsabil cu politica externa, va cer o politica externa activa", le-a spus presedintele trimisilor romani in afara tarii. "Avem patru prioritati care intra la categoria prioritati zero si ele se manifesta simultan si angajeaza mare parte a potentialului Ministerului de Externe", a mai declarat Basescu. Aceste patru prioritati zero sunt: parcurgerea procesului de integrare in UE; consolidarea pozitiei Romaniei in interiorul NATO, cu dezvoltarea parteneriatului strategic cu SUA si Marea Britanie; conflictul transnistrean si, in sfarsit, solutionarea definitiva a conflictelor din Balcanii de Vest. "In alt palier de prioritati, dar extrem de important este relatia cu partenerii nostri traditionali din Orient - China, Japonia, India, Coreea de Sud. Sunt tari in care diplomatia trebuie sa manifeste interesul Romaniei pentru relatiile economice, dar si politice cu aceste tari. Un alt element de politica externa va fi consolidarea partneriatului cu Israelul si revitalizarea relatiilor cu statele lumii arabe", a mai precizat Basescu.


Ambasadorii, mustrati

Romania nu face cadouri de contracte in politica externa, pentru ca acest tip de politica nu rezista in timp, a mai declarat presedintele, in cadrul aceluiasi discurs. "Cand faci contracte tip parteneriat public-privat, constati ca te costa de trei ori mai mult decat o finantare de la BEI. Acest tip de politica externa eu il refuz", a afirmat Basescu, referindu-se la contractul fostului Guvern cu compania americana Bechtel pentru autostrada Brasov-Bors. El a mai spus ca finantarea la Coridorul IV a ramas la nivelul semnat in 2000. "Toti ambasadorii sa informeze statele membre UE ca Romania este extrem de interesata in realizarea Coridorului IV", a completat Basescu. Seful statului a atras atentia ca actuala putere nu-si asuma "erorile de prioritati" ale fostei guvernari. El le-a cerut diplomatilor romani sa nu aiba asemenea relatii cu firmele straine. "Chiar daca va bat la usa firme care vor spune ca au promisiuni de contracte, spuneti-le sa-i astepte sa revina la putere pe cei care le-au promis acele contracte. Noi le dam pe baza de licitatie, nu pe alte criterii", a adaugat Basescu. "Va cer sa aveti contacte, legaturi si sa tineti aproape si informata diaspora din tarile unde sunteti ambasadori", a conchis seful statului.


(835 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Presedintele Basescu a uitat de licurici, dar crede ca Romania participa in Irak sub egida ONU | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.70228600502014 seconds.