Miercuri, 31 August 2005 - 06:49 AM Aleg.RO: Alistar: Transparency Romania solicita parlamentarilor asumarea amendamentelor cerute de societatea civila pentru transparentizarea votului in Parlament

Publicat de: C.C.

gardianul "Transparency International Romania solicita din nou parlamentarilor sa isi asume amendamentele cerute de societatea civila pentru transparentizarea votului in Parlament, dat fiind ca de la momentul lansarii scrisorii deschise nici un partid parlamentar de la putere sau opozitie nu si-a exprimat public intentia de a introduce normalitatea si responsabilitatea activitatea de legiferare", ne-a declarat, ieri, Victor Alistar, directorul executiv al Organizatiei Nonguvernamentale Transparency International Romania. Introduceti votul uninominal!

Schimbarea regulamentelor Camerelor, in sensul introducerii obligativitatii votului nominal in comisii si in plen, ar trebui tratata ca un demers foarte important pentru calitatea democratiei in Romania, pentru ca cetatenii asteapta schimbari de substanta, care sa ne dea un Parlament mai transparent si mai responsabil, in care stim cum voteaza cei care ne reprezinta si cum se cheltuiesc banii publici, sustine Alistar.


Nevoia de transparenta

"Pentru a justifica nevoia de transparenta vom da exemplul OG 14/2005 care prevedea schimbarea formei declaratiilor de avere. In acest caz, in Comisia Juridica din Senat si in plen opozitia si puterea au votat cot la cot indulcirea prevederilor declaratiei si scurtarea listei pe care si parlamentarii ar fi trebuit sa o completeze", a precizat Victor Alistar. El a adacugat ca, in acel moment, Institutul de Politici Publice (organizatie care desfasoara de cateva luni un proiect amplu pe aceasta tema) si Transparency International Romania (organizatie care realizeaza rapoartele anuale de monitorizare si progres in privinta integritatii institutiilor publice) au cerut sedinta deschisa la comisia din Camera Deputatilor si au monitorizat modul de vot. Sub presiunea publicitatii votului, deputatii au corectat amputarile aduse actului normativ in Senat, spune Alistar.


Agenda publicului, importanta!

Transparency International Romania nu se pronunta asupra chestiunilor de politica interna si a dezbaterii privind schimbarea presedintilor Camerelor parlamentului, dar solicita ca agenda politica sa fie racordata si la agenda publicului, prin introducerea standardelor de transparenta in activitatea alesilor parlamentari. "Asteptam ca in dezbaterile in plen asupra regulamentelor celor doua Camere sa vedem care dintre partidele de la putere sau din opozitie care se intrec in a afirma ca sunt reazemul democratiei vor face pasul inainte pentru asigurarea dreptului cetateanului la informatie si la o viata politica integra, in care chiar partidele politice sa ridice obstacole in calea legiferarii pe principii de casta (pensii, beneficii, derogari) sau clientelare pentru grupurile de interese", a conchis Alistar.


(847 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la C.C.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Alistar: Transparency Romania solicita parlamentarilor asumarea amendamentelor cerute de societatea civila pentru transparentizarea votului in Parlament | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.2856509685516 seconds.