Luni, 31 Ianuarie 2005 - 12:35 PM Aleg.RO: Nastase: Vrem ca, prin reforma, PSD sa ramana cel mai important partid!

Publicat de: Cristina Postolache

gardianul In fostul partid de guvernamant, tensiunea creste cu cat se apropie data Congresului din aprilie, atunci cand trebuie sa se aleaga noile structuri de conducere. Fostul sef al statului Ion Iliescu, desi a anuntat ca este gata sa faca "pasul inapoi" daca interesele partidului o cer, vizeaza totusi functia de presedinte. La randul sau, actualul lider al partidului, Adrian Nastase, este la fel de ferm in ceea ce priveste pastrarea sefiei PSD. Pe de alta parte, in cazul in care "batalia" este castigata de Iliescu, atunci Nastase si Miron Mitrea isi disputa intens, se pare, functia actuala a lui Octav Cozmanca, cea de presedinte executiv, care totusi nu este prezenta in actualul statut al formatiunii social-democrate. La randul sau, tanarul deputat si presedinte al TSD, Victor Ponta, intra in competitie pentru functia de secretar general.

Surse din PSD ne-au mai spus ca nici ex-ministrul de externe Mircea Geoana nu este in afara "schemei", asa incat s-ar parea ca de dragul innoirii partidului ar putea deveni liderul acestuia.


Nastase, Iliescu si «gruparea neutra»

Chiar si in Opozitie conflictul pentru putere este in prim-plan. Astfel, tabara lui Ion Iliescu sustine ideea alegerii conducerii partidului din doi in doi ani, primul mandat urmand sa revina fostului lider de la Cotroceni, potrivit surselor noastre. De altfel, insusi Adrian Nastase a aratat ca ar fi utila modificarea statutului in acest sens, avand la randul sau increderea ca va ramane la carma partidului. Potrivit surselor noastre, atat sambata, cat si ieri, au avut loc o serie de intalniri la partid pentru transarea problemelor privind sefia PSD. Se pare ca "un grup neutru" de pesedisti le-ar fi "aranjat" lui Nastase si Iliescu o intalnire in cadrul careia cei doi ar fi urmat sa se decida cine pastreaza fotoliul de sef la PSD. Cu toate acestea, intalnirea celor doi politicieni s-a amanat pentru zilele urmatoare.


Varianta de conducere a partidului

Se pare insa ca de teama declansarii unui eventual "razboi", care poate duce la scindarea partidului, fostul sef al statului ar parea dispus sa faca "pasul inapoi". Asadar, sursele noastre ne-au informat ca de dragul unitatii partidului, cea mai buna varianta la care liderii ar putea subscrie, il pozitioneaza pe Ion Iliescu in functia de presedinte de onoare, in timp ce Adrian Nastase si-ar pastra fotoliul de sef al PSD.


Presedintele PSD, tradat de apropiati

Dupa modelul Cozmin Gusa, cel pe care chiar Adrian Nastase l-a promovat in cadrul PSD, sursele noastre din partid ne-au declarat ca tanarul Victor Ponta a aratat ca nu numai de la dragoste la ura este un singur pas, ci si de la tabara Nastase la tabara Iliescu. Din marele sustinator al actualului presedinte PSD, Ponta a devenit un admirator se pare al "bunicutei", uitand ca Nastase este cel care "l-a facut baiat mare". Astfel, pentru a doua oara fostul premier este tradat de catre un apropiat, de aceasta data chiar de "micul Titulescu", tanarul in care a crezut si pe care l-a initiat in ale politichiei. Mai mult, se pare ca Nastase mai are alti cativa asemenea "prieteni", care mai degraba oscileaza intre a-l sustine in continuare pe acesta sau "a trece la dreapta tatalui", Ion Iliescu.


Sedinta BEx, anulata din cauza iernii

Presedintele PSD ne-a declarat ieri ca in cadrul partidului "nu este razboi" cu toate ca in ultima vreme a fost subiectul multor "speculatii, zvonuri, presupuneri si critici". El ne-a spus ca astazi liderii PSD se reunesc in cadrul Delegatiei Permanente, intrucat reuniunea Biroului Executiv Central a fost amanata. In acest sens, el a precizat, potrivit Mediafax, ca sedinta BEx a fost amanata ca urmare a conditiilor meteo, care ingreuneaza circulatia catre Bucuresti si, de asemenea, unii dintre membrii BEx trebuie sa rezolve probleme stringente in localitatile lor. Astfel, sedinta BEx va avea loc, in principiu, sambata viitoare, o decizie urmand sa fie luata si in functie de evolutia vremii.


Cele 5 principii evocate de fostul premier

"Am tratat cu toata seriozitatea observatiile si evaluarile venite din interiorul sau din afara partidului si vom incerca sa le valorificam la maximum in cadrul propriei noastre analize a starii de fapt si in cadrul proiectiilor de viitor", a afirmat el. Nastase a subliniat ca, dincolo de controversele si dezbaterile despre viitor, membrii PSD au cu totii acelasi obiectiv, anume "reformarea si regenerarea" partidului, care sa devina o voce mai puternica si mai credibila. "Vrem ca, prin aceasta reforma, PSD sa ramana partidul cel mai important din Romania", a spus presedintele fostului partid de guvernamant. Nastase a mentionat cinci principii potrivit carora este gandita reconstructia PSD: "modernizarea", "unitatea", "responsabilitatea", "onestitatii", "profesionalismul". Nastase a mai declarat ca intentioneaza sa propuna modificarea Statutului partidului, in sensul de a se prevedea formula Comitetului teritorial al presedintilor de organizatii judetene, ca structura intermediara intre Delegatia Permanenta si Biroul Executiv.


(1190 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Cristina Postolache


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Nastase: Vrem ca, prin reforma, PSD sa ramana cel mai important partid! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68205380439758 seconds.