Joi, 25 August 2005 - 08:30 AM Aleg.RO: Revocarea lui Vacaroiu si Nastase, in linie dreapta

Publicat de: Cristina Faighel, C.

Averea Nicolae Vacaroiu a obtinut un ragaz de doua saptamani, iar Adrian Nastase unul de cateva ore pentru a incepe procedurile de schimbare a lor din functiile pe care le detin in conducerea celor doua Camere ale Parlamentului. Cei doi sunt sustinuti de PRM, in timp ce Alianta functioneaza in aceasta chestiune unitar. O sedinta a Biroului Permanent al Senatului s-a incheiat ieri dupa sapte ore si 38 de luari de cuvant, printr-un armistitiu fortat intre Putere si Opozitie. Puterea a acceptat sa acorde un ragaz de doua saptamani pana la discutarea in plen a proiectului de modificare a regulamentului de functionare a Senatului.


Nicolae VacaroiuLa Camera Deputatilor, a inceput discutia in Comisia de Regulament, unde functia de presedinte al acestei institutii a fost inclusa explicit in randul celorlalti membri ai Biroului Permanent, care asigura conducerea forului. Nu se ajunsese aseara pana la articolul care prevede modul de revocare al presedintelui Camerei. Coalitia intentioneaza sa modifice textul actual, astfel incat Adrian Nastase sa poata fi revocat la propunerea unei treimi din numarul deputatilor, indiferent de grupul parlamentar caruia apartin, si cu votul a jumatate plus unu din numarul detinatorilor de mandat in aceasta Camera.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a uzat de faptul ca reprezentantii Coalitiei in Biroul Permanent trimisesera cu o zi inainte o adresa in care il roaga "sa ia act de convocarea unei sesiuni extraordinare a Senatului". Vacaroiu a refuzat insa sa supuna la vot o asemenea propunere pe motiv ca presedintele Senatului este cel care convoaca sesiunea. Raportul final pe proiectul de modificare al regulamentului trebuia deja discutat in sesiunea extraordinara din 29-31 august. Reprezentantii PSD si PRM s-au opus si s-a ajuns ca aceasta sesiune extraordinara sa fie dedicata prezentarii de amendamente la proiectul aflat in discutie. Intre 1 si 4 septembrie comisia speciala are obligatia sa se intalneasca si sa faca raportul final cu amendamente respinse si accepate. Sesiunea ordinara va debuta in cinci septembrie cu alegerea unui nou Birou Permanent iar in opt septembrie va incepe plenul cu dezbaterea regulamentului. Amendamentele care nu vor fi discutate saptamana viitoare vor fi discutate in plenul Senatului ca amendamente respinse. In noul regulament, revocarea presedintelui Senatului va putea fi obtinuta la propunerea unei treimi dintre senatori daca se incalca Constitutia sau regulementul in mod repetat sau varianta de jumatate plus unu dintre senatori. Potrivit senatorului liberal Nicolae Vlad Popa, termenul de depunere al amendamentelor s-a incheiat deja din aprilie, iar prelungirea lui este doar o incercare de tergiversare. "Exista intentia de a-l schimba pe Nicoale Vacaroiu, nu ne ascundem dupa deget. Ceea ce s-a intamplat astazi, adica aproape opt ore de sedinta, o interminabila sedinta pe o singura chestiune este o dovada ca presedintele are puterea de a obstructiona aceasta activitate legala de reglementare", a argumentat Popa.

Adrian Nastate asteapta solidarizarea PSD.Nicolae Vacaroiu crede ca, in cazul schimbarii regulamentului, greva parlamentara ramane un alt pas. "Pana acolo mai exista Curtea Constitutionala si multe alte lucruri", a amenintat presedintele Senatului.

La Camera, reprezentantii partidelor din arcul guvernamental au obtinut ieri o mica victorie in lupta pentru modificarea Regulamentului Camerei Deputatior in sensul revocarii lui Adrian Nastase din functia pe care o detine. Si aici, PSD as incercat sa traga de timp. Ioan Bivolaru (PSD) a cerut amanarea discutiilor, invocand faptul ca decizia de convocare a comisiei l-a luat prin surprindere si nu a avut timp sa se pregateasca suficient. Pretextul sau s-a izbit insa de vehementa reprezentantilor PNL-PD. Daniel Buda de la PD si Mircea Iustian de la PNL i-au replicat lui Bivolaru ca, timp de sase luni de zile se trage de timp si a venit momentul ca aceasta situatie sa inceteze.

PSD a fost ajutat de PRM. Olguta Vasilescu (PRM) a spus ca modificarea permite perindarea mai multor persoane in functia de presedinte al deputatilor. "Azi e presedinte Adrian Nastase, maine Mona Musca, iar apoi colegul Bogdan Ciuca, a spus Vasilescu.

Marko Bela face declaratii de loialitate

Marko Bela considera ca, dupa remanierea Guvernului, este nevoie si de schimbarea presedintilor Camerelor, astfel inc?t sa se poata intari coalitia majoritara.

"Sper foarte mult ca prin schimbarea presedintilor Camerelor sa se poata intari coalitia noastra. Am vorbit prea mult despre asta, dar, la urma urmei, nu poti pretinde opozitiei, fie chiar si presedintilor Camerelor, sa fie de acord cu initiativele majoritatii de la guvernare. Ar fi bizar. Este bine daca si presedintii sprijina, prin program, apartenenta, convingeri, demersurile coalitiei", a spus Marko Bela.


(494 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Cristina Faighel, C.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Revocarea lui Vacaroiu si Nastase, in linie dreapta | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.85899305343628 seconds.