Joi, 25 August 2005 - 08:23 AM Aleg.RO: "Cine a pus cârciuma-n drum..."

Publicat de: Valentin Stănilă

azi Cum era de așteptat, "cârciuma" (nume generic pentru stabilimentele în care se bea și se mănâncă) este prezentă până la exces, în relatările și comentariile referitoare la evenimentele politice derulate în câteva luni bune. Au apărut adevărate studii referitoare la întâlniri, la discuții și chiar la decizii dintre cele mai importante care au avut drept decor "cârciuma". Nu vrem să jignim pe nimeni, dar - parcă - prea se potrivește denumirea de "cârciumă" pentru localurile cu pricina, chiar dacă unele sunt restaurante de super-lux. Oamenii (inclusiv politicienii; doar sunt și ei... oameni) se simt bine în ambianța "cârciumii" din motive care nu mai trebuie evocate. "Cârciuma" a reprezentat locul predilect de întâlnire pentru prieteni, pentru neamuri, pentru asociați în tot felul de treburi, inclusiv din cele mai înalte sfere ale statului. Istoria, de la cea antică până în zilele noastre, este plină cu întâmplări de seamă legate, într-un fel sau altul, de "cârciumi".
Chiar și perioada postdecembristă începe cu constituirea unor grupuri devenite influente la "Trocadero", la "Intercontinental", pentru a continua cu "Pescăruș". "Miorița", "Select" și, neapărat, "Capșa", Athénée Palace și "Mariott". Câte nu s-au tranșat în aceste "cârciumi" știute sau mai puțin știute de marele public?
Este ceva de încriminat în toate acestea? Este condamnabil dacă unui politician îi place "șprițul" (altă denumire generică pentru băuturile alcoolice)? Să nu fim ipocriți! Recomandabil sau nu, "șprițul" face parte din viața de zi cu zi a românului (și nu numai), iar cei care nu-l acceptă din motive diverse, în primul rând de ordin medical, nu au nici un drept să-i condamne pe cei care îl "practică", mai mult sau mai puțin curent. Sigur, este vorba despre limite, în special de cele impuse de un comportament civilizat, de necesitatea apărării ordinii publice, a vieții, a integrității concetățenilor noștri (vezi tragediile provocate de consumul de alcool în cazul șoferilor), însă - în rest - nu vedem nimic condamnabil în faptul că politicienii se întâlnesc și pun țara la cale în "cârciumi". E o chestie de gust, de obișnuință, de tradiție chiar, după cum a fost imposibil, până și în condițiile draconice ale Decretului ceaușist 400, să se elimine obiceiul de a bea "la locul de muncă".
Problemele încep să se pună în privința politicienilor când purtarea lor în "cârciumă" nu mai concordă cu exigențele funcțiilor pe care le dețin (adică "se dau în stambă", cum am avut ocazia să vedem în secvențele televizate de pe tereasa "Cireșica"), iau decizii prin care ocolesc structurile legale ale statului sau cele statutare ale partidelor, când "tovarășii de pahar" se promovează reciproc, încălcând criteriile care vizează competența și moralitatea, "instituționalizează" tot felul de grupuri și grupulețe care reprezintă - ele însele - expresii ale conflictului de interese, se constituie în părți componente ale strategiilor de imagine prin care se dă satisfacție prostimii, prin așa-zise "dezvăluiri" din viața privată a politicienilor.
Se știe prea bine că românului nu-i displac cheflii, se simt mai apropiați de aceștia decât de personajele gomoase, nu mai au complexele determinate de "alt mod de viață", de un comportament mult prea diferit de cel al "muritorilor de rând". Se mizează excesiv pe această realitate, inclusiv în promovarea imaginii actualului șef al statului. Au încercat unii să-i imite pe cei care se simt în "cârciumi" ca peștele în apă. N-au reușit: nu li se potrivea cu firea, cu educația, cu rangul.
Toate acestea sunt argumente sau contraargumente (depinde de caz) care atestă faptul că nu "cârciuma", în sine, reprezintă obiect de comentarii elogioase sau critice dacă vrem, cu adevărat, să abordăm comportamentul și deciziile politicienilor, mai ales ale celor de frunte. Nu le putem refuza dreptul la bucuriile, la satisfacțiile pe care le considerăm normale la oricare alt concetățean. Pe unii dintre cei care ne conduc "șprițul" îi mai umanizează. Să nu-i forțăm să se ascundă, să devină duplicitari (sau mai duplicitari de cât sunt). Să se simtă bine pentru că și noi, ceilalți, ne dorim același lucru. Cu condiția ca acel "Să trăiți bine!" să nu rămână doar un slogan demagogic. În rest, putem să fredonăm, fără complexe, celebrul refren: "Cine a pus cârciuma-n drum, ăla n-a fost om nebun".


(582 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la Valentin Stănilă


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

"Cine a pus cârciuma-n drum..." | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68374490737915 seconds.