Joi, 25 August 2005 - 08:20 AM Aleg.RO: Nastase si Vacaroiu, asediati in Parlament

Publicat de: Florin Ciornei

Cotidianul Parlamentarii puterii pregatesc asaltul final asupra scaunelor ocupate de Nastase si Vacaroiu. Desi sesiunea legislativului nu a inceput, inclestarea dintre cele doua tabere este in toi. La Senat, disputele sint mai crincene, deoarece schimbarea regulamentului este deja in ultima faza. Modificarile propuse de grupul PNLPD mai au nevoie doar de aprobarea plenului. Nerabdatori, senatorii puterii i-au trimis lui Nicolae Vacaroiu o scrisoare in care ii solicitau sa ia act de convocarea unei sesiuni extraordinare. Scrisoarea l-a deranjat profund pe presedintele Senatului, care a reactionat spunind ca e un comportament abuziv. Totusi, Vacaroiu a convocat ieri sedinta Biroului Permanent. Inceputa la ora 10, sedinta a durat mai bine de sapte ore.

S-a ajuns la compromis

Disputele in contradictoriu au avut loc chiar pe tema convocarii sesiunii extraordinare. Vacaroiu a refuzat supunerea la vot a acestei solicitari, motivind ca e nevoie de fixarea unui nou termen pentru depunerea de amendamente la modificarea regulamentului. Corneliu Vadim Tudor i-a tinut isonul lui Vacaroiu. “Mi-e teama ca ei se indreapta spre un Parlament aproape gol, pentru ca, daca se merge in felul acesta, sa nu conteze nici pe participarea noastra”, a amenintat liderul PRM. In final, puterea si opozitia au ajuns la un compromis. Se va convoca sesiune extraordinara in 29-31 august, dar nu pentru revocarea lui Vacaroiu, ci pentru refacerea raportului Comisiei de regulament. PSD si PRM s-au agatat de faptul ca Radu Berceanu, presedintele comisiei, nu a trecut in raport amendamentele respinse. Invocind acest motiv, au cerut refacerea raportului. PNL si PD au acceptat aceasta solicitare, iar PSD a acceptat ca, in data de 5 septembrie, modificarile la regulament sa se dezbata in plen.

Nastase nu are de ce sa fie relaxat

La Camera Deputatilor, planul PNL-PD de inlaturare a lui Adrian Nastase nu era atit de avansat. Modifica rile la regulament sint inca in faza dezbaterilor in comisia speciala. Si, avind in vedere ca mai exista inca 150 de amendamente de discutat, se poate spune ca mai e de munca. Tocmai de aceea, Adrian Nastase nu a opus marti rezistenta la cererea grupurilor PNL si PD conform careia comisia de regulament sa se intruneasca in sedinta mai devreme decit era stabilit anterior. Comisia s-a reunit ieri dupa-amiaza. In urma votului s-a aprobat ca revocarea presedintelui Camerei sa se faca la cererea a 50%+1 dintre deputati, in conditiile in care s-a schimbat majoritatea politica a Parlamentului. Aceasta versiune a fost propusa de grupul PNL-PD si sustinuta de UDMR si PC. Singurii care s-au opus au fost reprezentantii PSD si PRM. Articolul aprobat in Comisie trebuie sa obtina si acordul plenului.


(561 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Florin Ciornei


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Nastase si Vacaroiu, asediati in Parlament | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.0738191604614 seconds.