Joi, 25 August 2005 - 08:17 AM Aleg.RO: Schimbarea șefilor Camerelor, faza de strigături

Publicat de: Rodica CIOBANU, A.B.

Gândul După mai bine de cinci ore de discuții și două pauze scurte pentru calmarea nervilor, membrii Biroului Permanent al Senatului au căzut, în fine, de acord să convoace sesiunea extraordinară, începând cu data de 29 august până pe 3 septembrie. Senatul, convocat la lucru cu scandal
Convocarea s-a făcut numai după ce reprezentanții Puterii le-au făcut colegilor din Opoziție o concesie: li s-a permis depunerea de noi amendamente la Regulamentul Senatului, deși acesta depășise stadiul dezbaterilor din comisie, aflându-se pe ordinea de zi a plenului. Miza modificării Regulamentului o constituie, la Senat, ca și la Cameră, posibilitatea revocării din funcție a președinților Parlamentului cu majoritatea voturilor senatorilor. Este vizat, așadar, scaunul lui Nicolae Văcăroiu.
Reprezentanții Opoziției au protestat vehement împotriva convocării sesiunii extraordinare la cererea a șase senatori din PNL, PD și PC, membri ai Biroului Permanent. PSD a fost puternic susținut de PRM, al cărui lider, C.V. Tudor, declara, într-una din pauze: „Mi-e teamă că ei se îndreaptă spre un parlament gol, pentru că, dacă se merge în felul acesta, să nu se conteze nici pe participarea noastră”. Pesediștii au amenințat, de asemenea, cu boicotarea lucrărilor Parlamentului, avertizându-i, totodată, pe membrii coaliției de guvernământ că se vor plânge forurilor internaționale de faptul că în România „s-a instaurat dictatura”. Conform unor surse din Birou, senatorul Antonie Iorgovan ar fi făcut adevărate „crize”. El ar fi strigat că se autodenunță în calitate de membru al Comisiei de Regulament, pentru modul în care aceasta a lucrat. „Conflictul de interese, dat fiind faptul că se prevede în noul Regulament revocarea oricărui membru al Biroului Permanent, inclusiv a președintelui, motivează această încercare de obstrucționare a sesiunii extraordinare”, a declarat senatorul liberal Nicolae Vlad Popa. El a precizat că PSD are posibilitatea să depună amendamente la comisie până pe 29 august, iar data - limită de adoptare a raportului este 4 septembrie.
Năstase s-a răzgândit, nu mai demisionează
Adrian Năstase nu are de gând să demisioneze din funcția parlamentară, pentru a evita, astfel, procedurile privind debarcarea sa din fruntea Camerei Deputaților, pregătite de actuala coaliție guvernamentală. „Eu nu am de ce să-mi dau demisia. Am fost un președinte de Cameră care și-a făcut datoria, a respectat Constituția, regulamentele, și cel mai bun martor al meu este Traian Băsescu, care a spus că Parlamentul și-a făcut datoria, a fost eficient și performant, ceea ce înseamnă că președintele Camerei a fost la înălțime”, s-a lăudat, marți seara, fostul număr unu pesedist. Duminică, într-o conferință de presă, același Năstase dădea asigurări că va părăsi scaunul de președinte al forului deputățesc dacă interesele partidului o vor cere. Ieri, două personaje de rang secund în ierarhia PSD, Adrian Severin și Victor Boștinaru, au dezmințit eventualitatea ca un asemenea scenariu să fi fost discutat în ședințele conducerii de partid. Cei doi au reiterat însă ideea că pesediștii sunt deciși să „dea o replică dură” atât la o potențială debarcare a lui Năstase din fruntea Camerei, cât și la tentativa coaliției de a curăța administrația locală de purtătorii de insigne cu trei trandafiri. Setul de acțiuni-ripostă avute în vedere de liderii PSD include și posibilitatea retragerii din Parlament, „pentru a lăsa actuala Putere să-și asume responsabilitatea de a guverna singură”. Pentru a-și argumenta poziția, Boștinaru, secretar executiv pe probleme de politică externă, a făcut apel la Europa și a citit un pomelnic de poziții critice la adresa planurilor coaliției guvernamentale, exprimate de mărimi ale Partidului Socialist European, prieteni la cataramă cu Năstase și compania.
Revocarea președintelui Camerei, doar cu majoritate simplă
Membrii coaliției guvernamentale au reușit, ieri, să promoveze prin Comisia pentru modificarea Regulamentului Camerei Deputaților articolul care va permite schimbarea lui Adrian Năstase de la conducerea acestei instituții. Ei au decis că revocarea se va putea face cu votul a jumătate plus unu din numărul deputaților. Discuțiile au început, așa cum era de așteptat, cu o dispută. Președintele comisiei, pesedistul Ioan Bivolaru, a încercat să amâne discuțiile pe marginea articolului cu pricina, pe motiv că a fost luat prin surprindere și nu a avut timp să pregătească amendamente. Încercarea lui Bivolaru s-a lovit, însă, de refuzul reprezentanților Alianței D.A., Daniel Buda (PD) și Mircea Iustian (PNL). Cei doi deputați i-au replicat lui Bivolaru că, timp de șase luni, au avut parte numai de amânări și este momentul ca această problemă să fie tranșată. După o jumătate de oră de pauză, cerută de președintele comisiei pentru a formula un amendament, discuțiile au fost reluate, dar au generat noi dispute. De această dată, cea care le-a provocat a fost deputatul PRM Olguța Vasilescu. Aceasta s-a opus amendamentelor coaliției guvernamentale, pe motiv că nu respectă prevederile deciziei Curții Constituționale. În cele din urmă, reprezentanții coaliției și chiar și cel al PSD au fost de acord că orice membru al Biroului Permanent, inclusiv președintele, poate fi revocat înainte de expirarea mandatului. (Mihai Șomfelean)


(469 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Rodica CIOBANU, A.B.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Schimbarea șefilor Camerelor, faza de strigături | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.80249285697937 seconds.