Joi, 25 August 2005 - 08:13 AM Aleg.RO: Scandal in Parlament pentru Nastase si Vacaroiu

Publicat de: Claudia Cristofan

gardianul La Parlament a izbucnit, de ieri, un nou scandal intre Putere si Opozitie. Motivul? Reprezentantii Coalitiei de guvernamant i-au anuntat, in scris, pe presedintii Camerei Deputatilor si Senatului, Adrian Nastase si, respectiv, Nicolae Vacaroiu, despre intentia de a-i inlocui din functii. Alianta nu renunta la ideea de a-si instala oamenii in fruntea legislativului. In replica, Nastase a declarat ca nu intentioneaza sa demisioneze. "Mi-am facut datoria, am respectat Constitutia, si cel mai bun martor al meu este Traian Basescu, care a spus ca Parlamentul si-a facut datoria”, a spus Nastase.

Nastase si Vacaroiu nu au liniste nici spre sfarsitul vacantei parlamentare. Imediat dupa ce in Alianta s-a asternut o oarecare acalmie, prin remanierea a patru ministri, Coalitia a trecut la urmatorul punct sensibil, schimbarea celor doi presedinti ai Camerelor Parlamentului. Astfel, reprezentantii aliantei au pus piciorul in prag si i-au anuntat, in scris, pe Nastase si Vacaroiu despre convocarea Birourilor Permanente ale celor doua institutii reprezentate de acestia, in vederea initierii demersurilor pentru revocarea lor. Desi suparati, presedintii s-au conformat. Astfel, deja s-a hotarat devansarea cu trei zile a programului de lucru al Comisiei de Regulament. Modificarea regulamentelor camerelor ar viza posibilitatea revocarii presedintilor, cu votul majoritatii simple a membrilor fiecarei camere.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor s-a intrunit, marti, la solicitarea a cinci deputati din PNL, PD si PUR. La sedinta au participat deputatii Ioan Oltean si Gheorghe Albu, de la PD, liberalii Dan Radu Rusanu si Titu Gheorghiof, membrii PSD Miron Mitrea si Victor Ponta, deputatul PC Daniela Popa si deputatul independent Corneliu Ciontu. La discutiile din timpul sedintei au luat parte si liderii grupurilor PD si PNL din Camera, Cristian Radulescu si Eugen Nicolaescu. Decizia privind devansarea inceperii activitatii Comisiei de Regulament a fost adoptata cu sase voturi "pentru", un vot "impotriva" exprimat de deputatul PSD Vicor Ponta, si o abtinere, a presedintelui Nastase. Deputatul PSD Miron Mitrea a refuzat sa participe la vot.


Nastase profita de scaparile «Capitanului»

Acum, cand se vede intr-un real pericol, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, s-a razgandit, anuntand ca nu mai intentioneaza sa demisioneze sub nici o forma. Decizia sa vine la doar cateva zile, dupa ce declarase ca ar putea sa renunte la functia sa din fruntea Camerei, daca gestul sau ar fi in beneficiul colegilor din PSD. Nastase si-a motivat pozitia ferma amintind ca activitatea Parlamentului a fost apreciata de presedintele Basescu. "Nu am de ce sa-mi dau demisia. Am fost un presedinte de Camera care si-a facut datoria, a respectat Constitutia, regulamentele si cel mai bun martor al meu este Traian Basescu, care a spus ca Parlamentul si-a facut datoria, ca a fost eficient si performant, ceea ce inseamna ca si presedintele Camerei a fost la inaltime", a spus Nastase.

El a mai precizat ca decizia de convocare a Biroului la solicitarea unei majoritati a membrilor sai "nu este una care sa dea peste cap Camera Deputatilor, dar un Parlament care se respecta tine cont de propriile sale cutume". Referitor la decizia de prelungire a lucrarilor Comisie de regulament, presedintele Camerei a mentionat, ironic, ca "practic, fara prezenta mea si a colegilor de la PSD, Mitrea si Ponta, nu ar fi existat cvorum pentru aceasta sedinta. Puteam sa blocam aceasta sedinta din lipsa de cvorum, dar am dorit sa spunem anumite lucruri in timpul sedintei, pentru ca se creeaza anumite precedente". Precedentele amintite se refera la faptul ca solicitarea privind prelungirea programului de activitate al Comisiei ar fi trebuit sa vina din partea membrilor acesteia, si nu la initiativa Biroului Permanent.


Senat cu nabadai

Scrisoarea primita de Nicolae Vacaroiu, in care i se aduce acestuia la cunostinta de convocarea Biroului Permanent al Senatului si a sesiunii extraordinare a fost semnata de trei dintre vicepresedintii Biroului Permanent, respectiv de senatorul PD Radu Berceanu, de reprezentantul PNL Teodor Melescanu si de senatorul PC Sabin George Cutas, de secretarul PD, Paula Ivanescu si cel UDMR, Valentin Zoltan Puskas, precum si de chestorul Nicolae Vlad Popa, senator PNL. Convocarea sesiunii extraordinare a Senatului, singurul punct de pe ordinea de zi de ieri a sedintei Biroului Permanent al acestei institutii, a provocat controverse puternice intre reprezentantii puterii si ai opozitiei, care ar putea sa genereze o criza parlamentara. Vicepresedintele Senatului, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, a declarat ca, in opinia sa, convocarea sesiunii extraordinare de catre sapte membri ai Biroului permanent este neconstitutionala. "In 13 ani de cand sunt senator nu mi s-a spus sa iau act de convocarea unei sesiuni extraordinare cu care nu sunt de acord", a sustinut senatorul PRM. "Mi-e teama ca ei se indreapta spre un Parlament aproape gol pentru ca, daca se merge in felul acesta, sa nu conteze nici pe participarea noastra", a precizat C.V. Tudor. Totodata, vicepresedintele a afirmat ca in spatele intentiei de convocare a sesiunii extraordinare in scopul revocarii presedintilor celor doua Camere se afla presedintele Traian Basescu, care "vrea sa-l termine mai repede pe Tariceanu" si sa obtina o majoritate "mai redutabila" pentru a controla Parlamentul. In replica, senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a precizat ca reprezentantii opozitiei incearca sa tergiverseze sau sa nu supuna la vot cererea de convocare a sesiunii extraordinare. Liberalul a recunoscut, totusi, ca expresia prin care i se cere presedintelui Senatului sa ia act de convocarea sesiunii extraordinare este una "nelalocul ei", dar a mentionat ca Vacaroiu este obligat sa puna in aplicare decizia Biroului Permanent, daca acesta hotaraste convocarea. Popa a mai precizat ca, daca presedintele refuza se va face vinovat de abuz.

"Presedintele republicii poate fi suspendat si, ulterior, revocat, deci exista aceasta prevedere, desi este ales pentru un mandat de cinci ani. Ei, este absolut ilogic si de neacceptat ca un presedinte de camera, care este ales nu cu votul cetatenilor, ci cu votul senatorilor, sa nu poata fi revocat", a mai opinat liberalul. Sedinta Biroului Permanent s-a intrerupt dupa doua ore si jumatate de discutii, la cererea mai multor reprezentanti ai opozitiei, care au invocat "iesirile nervoase" ale senatorului PSD Antonie Iorgovan.


De la «garoafa-n branza» la «varf de lance»

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat, suparat foc, in urma cu doar doua zile, ca adresa in care cei sase membri ai Biroului Permanent al Senatului, reprezentand coalitia guvernamentala, ii cer sa ia act de convocarea Biroului Permanent si a sesiunii extraordinare reprezinta "un prim pas de incalcare a Constitutiei". "Cand ceri sefului institutiei sa ia act de sesiune extraordinara si cand Constitutia spune ca numai presedintele poate sa anunte Biroul Permanent ca va fi sesiune extraordinara, acest lucru este o incalcare a Constitutiei", a precizat Vacaroiu. Oricum, in opinia presedintelui Senatului, inainte de depunerea amendamentelor, adica inainte de 31 august, nu se poate pune in discutie schimbarea regulamentului.

Totodata, Nicolae Vacaroiu a tinut sa mentioneze ca cererea de convocare a Biroului Permanent si a sesiunii extraordinare i-a fost inmanata de catre senatorul democrat Radu Berceanu, despre care a sustinut ca reprezinta "varful de lance care vizeaza postul de presedinte al Senatului". "Oricum, este urat gestul. Eu nu-i acuz pe ceilalti colegi, pentru ca toata lucrarea aceasta este facuta de Berceanu. Este o problema in primul rand de politete", a spus Vacaroiu.


Gheorghiof: Nastase, presedinte din greseala

Secretarul Camerei Deputatilor, deputatul PNL Titu Gheorghiof, a declarat ca actualul presedinte al Camerei, Adrian Nastase, a fost ales in functie "dintr-o interpretare gresita a votului secret" exprimat la inceputul sesiunii din septembrie 2004, conform Mediafax. Liberalul a mai mentionat ca propunerea Aliantei privind revocarea presedintelui Camerei a fost initiata inca de la inceputul actualei legislaturi. "Noi am propus-o pe Mona Musca. Dintr-o gresita interpretare a votului, s-a ajuns la alegerea lui Nastase. Am considerat ca atunci s-a incalcat Regulamentul pentru votul secret si vrem sa se revina la o normalitate", a spus Gheorghiof. Potrivit acestuia, conducerea Camerei ar fi incalcat atunci articolul 21 din Regulament, potrivit caruia presedintele este ales prin vot secret. "A fost un vot clar, la vedere, ori votul secret nu inseamna sa vii sa-ti arati modul in care votezi", a mai subliniat Gheoghiof.


Severin: Puterea hartuieste Opozitia

Deputatul PSD Adrian Severin a declarat, ieri, ca actuala Coalitie de guvernare "hartuieste politic" Opozitia. In acest sens, el a precizat: daca regulamentele de functionare ale Camerei Deputatilor si Senatului vor fi schimbate in vederea inlaturarii din functii a lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, atunci se va incalca Legea Fundamentala.


Marko Bela: Schimbarea va intari Coalitia

Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca schimbarea presedintilor Camerelor Parlamentului "ar intari coalitia de guvernare", transmite Mediafax. "Sper foarte mult ca prin schimbarea presedintilor Camerelor sa se poata intari coalitia noastra. Am vorbit prea mult despre asta, dar, la urma urmei, nu poti pretinde opozitiei, fie chiar si presedintilor Camerelor, sa fie de acord cu initiativele majoritatii de guvernare. Ar fi bizar. Este bine daca si presedintii sprijina, prin program, apartenenta, convingeri, demersurile coalitiei", a spus Marko Bela.


(417 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Claudia Cristofan


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Scandal in Parlament pentru Nastase si Vacaroiu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.86287498474121 seconds.