Marți, 23 August 2005 - 08:23 AM Aleg.RO: "Trădare, de trei ori trădare!"

Publicat de: Valentin Stănilă

azi Pe fondul evenimentelor din ultimele zile, reacțiile unor lideri ai coaliției guvernamentale la Documentul de poziție al președinților consiliilor județene, semnat de exponenți ai acestei coaliții, capătă înțelesuri dintre cele mai interesante. Asemenea celebrului personaj caragialean, respectivii lideri s-au grăbit să exclame: "Trădare, de trei ori trădare!" Or, de fapt, a fost de... nouă ori trădare! Precizarea se impune, deoarece avem de-a face cu o pondere semnificativă a numărului de președinți de consilii județene aparținând coaliției, care au făcut corp comun cu mult huliții exponenți ai Opoziției.
În definitiv, în ce constă "trădarea"? Pentru a răspunde, trebuie să facem puțină istorie. În declarația din 10 august 2005 a Consiliului Național al Coaliției de Guvernare - CNCG (document necunoscut integral de marele public și din pricina unor motive pe care le vom prezenta imediat), se stipulează, la punctul b: "Modificarea Legii nr. 215/2001, astfel încât, atât la revocarea, cât și la alegerea președinților și vicepreședinților consiliilor județene, să acționeze aceleași reguli. Termen: 15 septembrie 2005".
Înainte de a ne ocupa de respectivul punct, să avansăm o ipoteză referitoare la lipsa de interes a CNCG față de publicarea textului integral al declarației. Fiind vorba de doar două puncte, considerate drept prioritatea priorităților - revocarea președinților celor două camere și a conducerilor consiliilor județene deținute de exponenții Opoziției - rezultă, cât se poate de clar, că nu treburile majore ale țării preocupă în cel mai înalt grad actuala Putere, ci acapararea abuzivă, neconstituțională, a tuturor pârghiilor de decizie în stat.
În ceea ce privește punctul citat, toți participanții la reuniunea președinților consiliilor populare județene au considerat că este incorect, amoral ca în cursul exercitării mandatului să se schimbe regulile referitoare la alegerea și revocarea celor aflați în fruntea acestor consilii. Nu excludem posibilitatea ca o asemena poziție să fie determinată și de teama pierderii pozițiilor câștigate de către exponenții coaliției guvernamentale. La nivel județean, raporturile de forțe (și de interese) sunt de multe ori diferite față de cele de la centru. În plus, pot fi făcute tot felul de "jocuri", de "combinații". Și, atunci, de ce să riște?
Dincolo însă de aceste considerente și considerații de ordin personal, rămâne întrutotul valabilă ideea că nu trebuie să se modifice legile care afectează exercitarea mandatului popular, începând cu organismele alese în comune și terminând cu Parlamentul. Astfel de modificări sunt o sursă periculoasă de instabilitate politică, de încurcături administrative, inclusiv în ceea ce privește abandonarea sau deturnarea scopului unor proiecte de cel mai larg interes public.
Nu aveam de-a face, aici, cu o frondă a președinților consiliilor județene care aparțin coaliției guvernamentale, ci pur și simplu, cu un act de responsabilitate față de mandatul încredințat, indiferent dacă au avut un rol mai mare sau mai mic interesele de ordin personal. Rezultă, de aici, că există în fruntea consiliilor județene oameni care refuză practicile politicianiste, care manifestă respect față de lege. Nu știm cum vor evolua lucrurile, dar, în nici un caz nu putem considera că semnăturile pe documentul președinților consiliilor județene sunt nule de drept, așa cum a afirmat purtătorul de cuvânt al PNL. Amenințările la adresa semnatarilor nu sunt altceva decât o dovadă de infirmitate politică și morală. Puțin mai lipsește să se facă apel la delictul de opinie. Dacă avem, într-adevăr, de-a face cu o "trădare", atunci aceasta este imputabilă direct celor care încalcă spiritul și litera Constituției, a legilor țării, potrivit intereselor lor politicianiste. Își trădează propriile convingeri democratice, chiar dacă sunt afirmate la modul declarativ.


(396 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la Valentin Stănilă


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

"Trădare, de trei ori trădare!" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.72149801254272 seconds.