Marți, 23 August 2005 - 08:23 AM Aleg.RO: A aprobat Băsescu ștergerea datoriei irakiene?

Publicat de: ---

azi Liderul PSD, Mircea Geoană, i-a solicitat, ieri, președintelui Traian Băsescu, să spună dacă și-a dat acordul pentru ștergerea datoriei pe care Irakul o are față de România. Într-o conferință de presă ce a urmat Biroului Permanent Național (BPN) al PSD desfășurat la Craiova, Mircea Geoană a declarat că nu este normal ca un secretar de stat în Ministerul Finanțelor să șteargă "printr-o simplă semnătură" datoria de două miliarde de dolari pe care Irakul o avea față de România.
Exprimând punctul de vedere al PSD, Geoană a cerut președintelui Traian Băsescu să spună dacă a aprobat ștergerea datoriei în calitatea sa de "coordonator al politicii externe" a României.
"Fac un apel la Traian Băsescu pentru a se pronunța dacă termenii prin care s-a renunțat la această masivă datorie reprezintă un lucru pe care l-a aprobat. Vreau să-l întreb dacă este normal ca bani atâți de mulți, de care aveam nevoie pentru infrastructurile țării, pot fi uitați printr-o simplă semnătură de condei", a afirmat Mircea Geoană.
Geoană a criticat puterea, pe această temă, și sâmbătă, la Constanța, el declarându-se "absolut uimit" că semnarea, de către un secretar de stat de la Ministerul Finanțelor, a documentului de iertare "completă și necondiționată" a datoriei Irakului, de peste două miliarde de euro, a rămas fără ecou în viața publică.
"Mi se pare o acțiune intolerabilă, care s-a făcut fără nici un fel de consultare politică și publică, fără prezentarea motivațiilor pe care Guvernul actual le-a avut în iertarea dintr-o semnătură de condei, a datoriei de două miliarde de dolari, bani pe care această țară merită să îi aibă înapoi", a spus Geoană, fost ministru de Externe. El a precizat atunci că este conștient de faptul că Irakul nu are posibilități de plată imediată și a arătat că inclusiv guvernarea precedentă a fost conștientă că există o solicitare din partea Clubului de la Paris privind iertarea sau eșalonarea datoriei Irakului către țările creditoare.
Geoană crede, însă, că ar fi trebuit găsită măcar o formulă inteligentă de conversie a datoriei într-un fond de investiții sau să se fi găsit o formulă inteligentă de colateralizare, de discuții cu privire la eventuale câmpuri petrolifere sau investiții în infrastructură.
Mircea Geoană a anunțat că, în sesiunea ordinară a Parlamentului de la începutul lunii septembrie, Comisiile de buget-finanțe îl vor chema pe ministrul Finanțelor pentru o audiere publică pe această temă. România a semnat, joi, un acord interguvernamental cu Irakul pentru plata datoriei țării arabe, prin care se va obține recuperarea a cel puțin 977 milioane de dolari, în maxim 23 de ani, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice Dragoș Neacșu, aflat la Amman.


(399 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

A aprobat Băsescu ștergerea datoriei irakiene? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 4.267009973526 seconds.