Marți, 23 August 2005 - 08:11 AM Aleg.RO: Remanierea: Presedintele Traian Basescu a decis, Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu au executat!

Publicat de: ---

gardianul Anticipatele palesc, demisia premierului dispare, restructurarea guvernului se reporteaza pentru campania electorala urmatoare Patru remaniati, doi liberali si doi democrati

- Dintre ministrii liberali, au fost inlocuiti Mircea Cinteza cu Eugen Nicolaescu la Ministerul Sanatatii si Ionut Popescu cu Sebastian Vladescu la Ministerul Finantelor.

- PD i-a inlocuit pe ministrul integrarii europene Ene Dinga cu Anca Boagiu si pe ministrul de stat Gheorghe Seculici cu Gheorghe Pogea.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a punctat, ieri, in urma reuniunii de varf a Aliantei PNL-PD, principalele decizii cu privire la evolutia Guvernului pe care il conduce. Astfel, liderul liberal a declarat ca ministrii vizati de remaniere sunt in numar de patru, cate doi de la fiecare partid in parte. La nivelul PNL, obiectul remanierii il fac Ministerul Sanatatii si cel al Finantelor. Decizia care a fost luata, in cadrul Biroului Permanent de Conducere a PNL si comunicata partenerilor de Alianta vizeaza, conform declaratiilor lui Tariceanu, "inlocuirea ministrului Mircea Cinteza cu Eugen Nicolaescu. Acesta este in momentul de fata liderul grupului parlamentar PNL, purtator de cuvant si vicepresedinte al Comisiei de buget-finante. De asemenea, s-a discutat despre inlocuirea ministrului finantelor, Ionut Popescu. Propunerea de inlocuire este in persoana lui Sebastian Vladescu, care, din punct de vedere profesional, este economist si care, in doua randuri, a fost secretar de stat. O data la Ministerul Economiei si Comertului, iar a doua oara in cadrul Ministerului Finantelor", a afirmat primul-ministru. Mai mult, oficialul roman a precizat ca in sedinta Aliantei au fost luate spre dezbatere si cele doua propuneri ale democratilor. "Tinand cont de activitatea de pana acum, la PD schimbarile vizeaza inlocuirea ministrului integrarii europene, Ene Dinga, cu Anca Boagiu, care nu mai are nevoie de recomandare. Si, de asemenea, inlocuirea vicepremierului Gheorghe Seculici cu Gheorghe Pogea", a completat presedintele PNL. In plus, acesta a subliniat ca "o data cu aceste schimbari va fi facuta si numirea lui Adrian Iorgulescu pe postul ramas liber la Ministerul Culturii". In incheiere, Tariceanu a mentionat ca cele cinci pozitii vor fi supuse atentiei sefului statului pentru semnarea decretului de numire.


Remaniere de dragul presedintelui

Tariceanu a recunoscut: remanierea a fost decisa la Cotroceni. "Am avut o consultare si cu presedintele Romaniei, in acest sens. Cred ca domnia-sa este la curent cu propunerile despre remaniere". Cu toate ca a acceptat demersul remanierii, in scopul atingerii calendarului integrarii europene, in tonul premierului se sesizeaza dezamagirea ca nu a avut o echipa competenta de la inceput. "Cred ca toti cei care au facut parte din Guvern au facut eforturi, unele dintre ele notabile, pentru a reusi sa puna in aplicare programul de guvernare. In actuala etapa insa avem nevoie de ministri care sa poata sa performeze foarte bine". Intrebat care a fost algoritmul politic dupa care s-au distribuit posturile de ministri, Tariceanu a negat ca ar fi vorba de un astfel de calcul. "Nu s-au alocat posturi, la remaniere, pe partide. Nu functioneaza in acest fel remanierea", a adaugat acesta.


Boc: Avem ministri numai unul si unul

La randul sau, liderul democratilor, Emil Boc, a tinut sa faca o scurta prezentare a colegilor propusi pentru portofoliile de vicepremier si integrare. Despre succesorul lui Seculici, Gheorghe Pogea, a afirmat ca este "coautor al programului de guvernare pe componenta economica, alaturi de colegi precum Adrian Videanu si Varujan Vosganian, este cunoscut pentru calitatile pe care le are si expertiza in domeniul economic. De altfel, are si o buna expertiza manageriala, fiind de peste zece ani manager la diverse societati si firme". Cat priveste viitoarea sefa a Ministerului Integrarii, Boc a precizat ca Anca Boagiu are experienta in acest domeniu, fiind in doua mandate consecutive vicepresedinta Comisiei de integrare europeana din Parlament.

Mai mult, Boagiu vine cu experienta politica pe care, potrivit lui Boc, a insusit-o pe vremea cand se afla la conducerea Ministerului Transporturilor.


Cu Biblia, la Cotroceni

Noii membri ai cabinetului Calin Popescu Tariceanu, respectiv Anca Boagiu, Gheorghe Pogea, Eugen Nicolaescu, Sebastian Vladescu precum si Adrian Iorgulescu (care o inlocuieste, la Cultura, pe ministrul demisionar Mona Musca) au fost investiti aseara, la Cotroceni, in prezenta presedintelui Traian Basescu.


(501 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Remanierea: Presedintele Traian Basescu a decis, Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu au executat! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 2.8677718639374 seconds.