Marți, 23 August 2005 - 08:02 AM Aleg.RO: E Rosca, dar nu am probe!

Publicat de: Carmen EPURAN

ziua La inchiderea editiei: Sorin Rosca Stanescu a hotarat sa nu-l actioneze in Justitie pe presedintele Traian Basescu, tinand cont de prietenia lor de 15 ani "Ziaristul care m-a sunat este Sorin Rosca Stanescu. Buna ziua!". Aceasta a fost singura declaratie facuta ieri de presedintele Traian Basescu dupa intalnirea cu Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa, in legatura cu povestea arhicunoscuta a ziaristului despre care seful statului a spus ca l-ar fi amenintat. Subiectul principal al discutiei dintre presedinte si seful statului ar fi trebuit sa fie ieri relatia dintre Palatul Victoria si Palatul Cotroceni, dar si cea dintre presedinte si premier. In cele din urma insa, atentia s-a mutat pe scandalul iscat o data cu declaratia facuta de presedinte intr-un interviu la Radio Romania Actualitati la inceputul acestei luni. La acea data, presedintele a sustinut ca un ziarist "care avea acces" la el de multa vreme l-a sunat si l-a amenintat. Ieri, dupa ce in sfarsit a dat numele ziaristului, Basescu a refuzat sa mai ofere si alte explicatii sau sa faca o declaratie de presa, dupa cum anuntase CRP. Mai mult, se pare ca Basescu a omis sa spuna si faptul ca nu detine afirmatii in sprijinul afirmatiilor sale privitoare la amenintare, dupa cum fusese intelegerea cu reprezentantii Consiliului de Onoare. Potrivit presedintelui CRP, Cristian Tudor Popescu, presedintele a spus in cadrul intalnirii ca nu are dovezi pentru a proba declaratiile referitoare la amenintare, dar ca isi sustine in continuare afirmatiile. In replica, Sorin Rosca Stanescu a sustinut ca nu l-a amenintat niciodata pe presedinte, iar cuvintele pe care i le-a atribuit seful statului nu-i apartin. Totodata, Rosca Stanescu a spus ca va analiza impreuna cu avocatii grupului de presa ZIUA posibilitatea de a-l da in judecata pe seful statului.

Rosca Stanescu: "Nu l-am amenintat niciodata pe presedinte"


ZIUA Foto
Dupa interventia expeditiva a presedintelui de ieri, Sorin Rosca Stanescu a aparut in fata ziaristilor si a anuntat ca este posibil sa-l actioneze in judecata pe Traian Basescu. "Mie nu-mi ramane decat sa ma consult cu avocatii grupului de presa, sa vedem daca este cazul sa-l actionam in judecata pe domnul presedinte sau daca sa lasam lucrurile in situatia in care sunt", a spus Rosca Stanescu. Directorul ZIUA a relatat faptul ca i-a cerut la intalnirea cu CRP presedintelui sa faca plangere penala sau sa sesizeze Parchetul, in conditiile in care sustine ca a fost amenintat. "Domnia sa a spus ca nu va face acest lucru, intrucat nu detine probe, nici un fel de probe in legatura cu dialogul pe care l-a avut cu mine telefonic in data de 28 mai", a adaugat Sorin Rosca Stanescu. Potrivit acestuia, Basescu a spus in cadrul intalnirii Consiliului de Onoare ca nu are probe nici in legatura cu faptul ca directorul ZIUA, alaturi de doi oameni de afaceri l-ar fi influentat pe premierul Tariceanu, la Snagov, sa nu-si mai dea demisia, dar ca aceasta este "impresia" sa. In alta ordine de idei, Rosca Stanescu a spus ca nu l-a amenintat vreodata pe seful statului: "In interventia pe care am avut-o in fata colegilor din Clubul Roman de Presa, am facut clar precizarea ca nu l-am amenintat niciodata pe domul presedinte Traian Basescu cu nimic", a mai spus directorul ZIUA. Intrebat daca a existat vreo afirmatie de-a lungul discutiei, care ar fi putut fi interpretata drept amenintare, ziaristul a raspuns: "Iertati-ma, dupa ureche, domnia sa sustine ca da, iar eu spun ca nu a existat asemenea afirmatie". Mai mult, Sorin Rosca Stanescu a sustinut ca afirmatia pe care i-a atribuit-o presedintele: "o sa vezi ce-o sa-ti fac, te termin" nu-i apartine. "Eu nu am facut o asemenea afirmatie. Mai mult, in prezenta mea au fost patru sau cinci persoane, alaturi de mine, cand am avut aceasta conversatie. Nici una dintre aceste persoane nu-si aminteste ca eu sa fi spus propozitia pe care, repet, dupa ureche si-o aminteste domnul presedinte Traian Basescu", a precizat Rosca Stanescu. In context, directorul ZIUA a spus ca nu-i va nominaliza pe cei care au stat langa el in timpul conversatiei. "Domnul presedinte, la randul sau, sustine ca a existat o persoana sau doua care au fost prezente langa domnia sa cand vorbea cu mine si, la fel, nu le-a nominalizat", a mai spus directorul ZIUA.


CT Popescu: "Basescu trebuia sa spuna ca nu are probe"
Pe de alta parte, presedintele Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu, le-a spus ziaristilor ca seful statului ar fi trebuit sa spuna la iesire, nu numai numele ziaristului care l-a amenintat, ci si faptul ca nu detine probe, asa cum se stabilise la intalnirea cu Consiliul de Onoare. "Asa a fost intelegerea cu domnul presedinte, ca sa faca aceasta declaratie cand iese, deci ca este cine este, domnul Rosca Stanescu, persoana in cauza. Si, doi, ca dansul nu are evidente, nu are probe pentru a-si sustine aceasta afirmatie, pe care insa si-o mentine chiar si in aceste conditii", a spus Cristian Tudor Popescu, la finalul intalnirii de aproape trei ore. In alta ordine de idei, presedintele CRP a spus ca, la intalnire, rolul sau a fost de mediator, iar daca Sorin Rosca Stanescu se hotaraste sa-l dea in judecata pe Traian Basescu, "CRP nu o sa-l sustina pe jurnalist". "In nici un caz! In nici un caz! Este actiunea personala a domnului Rosca Stanescu. Clubul Roman de Presa nu are nici un amestec in tot acest caz. Va fi sustinut domnul Rosca Stanescu de avocatii domniei sale. Nici vorba de asa ceva!", a spus Cristian Tudor Popescu, raspunzand unei intrebari pe aceasta tema. Intrebat pe de alta parte, daca crede ca este posibil ca presedintele sa fi inventat situatia, presedintele CRP a raspuns: "Eu nu cred nimic. Nu am ce sa cred. Eu v-am spus ceea ce a spus presedintele Romaniei. Ce sa cred?! Nu lucrez cu credinte aici, lucrez cu declaratii, cu probe. Fiecare spune ce are de spus si dupa aceea discutam situatia creata". Potrivit lui lui Popescu, CRP va discuta, intr-o sedinta viitoare cazul Sorin Rosca Stanescu, precum si pe cel al lui Gabriel Stanescu, directorul ziarului Gardianul. Acesta a redat intr-un editorial publicat in editia din 19 august o declaratie facuta de Basescu la o intalnire privata cu trei jurnalisti. Potrivit lui Gabriel Stanescu, seful statului ar fi spus referitor la "Axa Washington-Londra-Bucuresti": "Decat sa sug... la mai multi licurici mai mici, mai bine sug... la un licurici mai mare".


Povestea presupusei amenintari
Reamintim ca, la inceputul lunii august, presedintele Traian Basescu a sustinut, intr-un interviu acordat radiolui public, ca un ziarist care "avea acces" la el, de multa vreme, si-a "permis", in ziua in care Parchetul ancheta "un oarecare personaj", sa sune si sa ameninte. "Deci, s-a ajuns pana acolo incat un ziarist isi permite sa sune la presedintele Romaniei si asta e sistemul mafiot care reactioneaza, si sa ameninte: «In toate ziarele pe care le controlez si o sa vezi ce o sa-ti fac, te termin...». Asa gandeste un ziarist, iar eu nu spun prostii", a declarat seful statului. Ulterior, Basescu a spus, intr-o conferinta de presa, ca il roaga pe ziaristul care l-a amenintat sa spuna ce a discutat cu el, daca are responsabilitatea a ceea ce a facut. Intrebat daca vrea sa spuna cine este acel ziarist, presedintele a declarat: "Nu cred ca este cazul". Seful statului a precizat, insa, ca nu a fost vorba de santaj, asa cum a aparut in unele ziare, ci de amenintare.


(439 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Carmen EPURAN


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

E Rosca, dar nu am probe! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.75279188156128 seconds.