Vineri, 19 August 2005 - 08:36 AM Aleg.RO: Constitutia, interpretata diferit de PSD si de Coalitie

Publicat de: Clement Sava

Averea Planul de bataie pus la cale la Bran de conducerea PSD are in vedere un razboi deschis impotriva intentiei Coalitiei de schimbare a presedintilor Camerelor Parlamentului, in timp ce lideri ai Coalitiei vorbesc de constitutionalitatea acestei intentii. Intr-un comunicat elaborat ieri, PSD isi repeta atacul la declaratia Coalitiei din 10 august, considerand ca "decizia de inlocuire a presedintilor celor doua camere este neconstitutionala si impotriva logicii de functionare a statului de drept".

Conducerea PSD a mai anuntat, printr-un comunicat, ca nu si-a pus problema de a-i determina pe Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu sa-si dea demisia din fruntea celor doua Camere. "Nici unul dintre membrii conducerii PSD nu a facut o astfel de propunere", sustine PSD.

Declaratia are la origine o asertiune din ultimele saptamani a purtatorului de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, acela care a sugerat ca este posibil ca ambii lideri ai partidului sa se retraga din aceste functii. Declaratia sa a fost imediat retractata de alti lideri ai PSD.

Daca PSD marseaza pe ideea neconstitutionalitatii schimbarii celor doi presedinti, presedintele Comisiei Juridice din Senat, senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter, considera constitutionala revocarea din functie a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului. El a declarat ieri ca schimbarea preconizata de Coalitia guvernamentala va intampina "o opozitie inversunata" si va genera "o furtuna politica". Potrivit senatorului, "demersul este constitutional. Cand nu le convine ceva, PSD-istii merg la Curtea Constitutionala, incercand sa induca in eroare opinia publica cu privire la neconstitutionalitatea demersului. Cei doi presedinti ai Camerelor sunt si membri ai Biroului Permanent, deci pot fi revocati", si-a argumentat el pozitia. Eckstein l-a acuzat de altfel pe presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, ca s-a folosit de pozitia sa pentru impiedicarea adoptarii unor legi. "Presedintele Senatului are o putere peste masura. S-a folosit de ea pentru a impiedica adoptarea unor legi sau a acordat, preferential, cuvantul unor colegi din PSD sau din Opozitie, impiedicand desfasurarea in bune conditii a procesului legislativ", a declarat Eckstein. El a spus ca modificarea Regulamentului Senatului va prevedea ca revocarea presedintelui Senatului este o sanctiune data fie pentru incalcarea Regulamentului Camerei, fie pentru pierderea sustinerii parlamentare. Si presedintele PD, Emil Boc, declara, in urma cu zece zile, ca inlocuirea din functie a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului este constitutionala.

Boc: "PSD nu intelege mecanismele democratiei"

Presedintele PD Emil Boc considera ca, prin reactiile fata de intentia Coalitiei de a-i schimba pe presedintii Camerelor si de a modifica Legea administratiei locale, PSD dovedeste ca are o problema cu intelegerea mecanismelor democratice.

"PSD are o problema cu intelegerea mecanismenlor democratice, pentru ca, nicaieri in lume, opozitia nu este si la putere, si in opozitie. Aceasta struto-camila nu exista, iar PSD nu intelege ca electoratul l-a trimis sa stea patru ani in opozitie", a afirmat Boc, ieri, intr-o conferinta de presa.

PNL are propriul argument

Liberalii aduc in discutie argumentul potrivit caruia la momentul la care au fost alesi ca lideri ai Parlamentului Nastase si Vacaroiu exista o alta majoritate care, acum, s-a schimbat. "Este de neacceptat, intr-o democratie, ca cel care conduce sa nu fie expresia majoritatii (reprezentantul agreat al acesteia)... Este de resortul fiecarei Camere sa decida, prin majoritate, de catre cine doreste sa fie reprezentata, cine s-o "conduca", spune deputatul PNL Mircea Pusca. El afirma ca s-a schimbat componenta majoritatii parlamentare dupa ce au fost alesi cei doi reprezentanti ai PSD. Este vorba de trecerea UDMR si a PUR in tabara Aliantei. "Simplul fapt ca votul primit la instalare de actualii presedinti nu provine de la parlamentarii actualei coalitii este suficient pentru a argumenta nereprezentativitatea acestora pentru actuala configuratie din cele doua Camere. Cu alte cuvinte, nu doar ca este perfect posibila revocarea presedintilor, dar ea devine necesara ori de cate ori majoritatea "simte" ca nu este corect reprezentata in functiile alese. "Eu cred ca revocarea presedintilor Camerelor este perfect constitutionala, este de datoria majoritatii parlamentare s-o infaptuiasca" spune deputatul liberal. (Mircea Pusca, deputat de Cluj)


(622 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Clement Sava


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Constitutia, interpretata diferit de PSD si de Coalitie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.69878602027893 seconds.