Marți, 16 August 2005 - 08:09 AM Aleg.RO: Primariile vor juca in curind dupa regulile finantelor private

Publicat de: Dollores Benezic

Cotidianul Bugete transparente, conturi in banci comerciale, posibilitatea declararii falimentului si alte instrumente financiare moderne vor revolutiona, din 2006, finantele publice locale, prin modificarea legilor administratiei. Modificarea legilor administratiei presupune si schimbarea modului de finantare. Ordonanta nr. 45/2003 a trecut de negocierea dintre Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si primari si asteapta aprobarea Ministerului Finantelor (MF). Noutatile vor fi aplicate fie de la 1 ianuarie 2006, fie din 2008, si au fost cerute in special de organismele financiare europene si internationale.

Aglomeratia aduce bani

Procentele defalcate din impozitul pe venit, principala sursa la bugetele locale, vor fi majorate. 49%, in loc de 47, cite sint acum, din aceste impozite vor ramine la bugetul local, 14% la bugetul judetului si 25% (in loc de 22%) se vor redistribui in judet, dupa criterii ce favorizeaza localitatile cu populatie multa si suprafete mari. Noutatea este ca nu mai decid consiliile judetene cine primeste banii. Fondurile vor fi impartite direct de trezoreriile judetene, dupa formule stabilite si supervizate de o comisie constituita la nivelul MAI si MF, care le va si amenda pe acele trezorerii tentate sa faca smecherii politice cu banii. „Exista pericolul sa fie defavorizate comunele, in aceasta ecuatie (pentru ca nu au nici venituri din salarii, nici locuitori multi), insa avem asigurari de la MAI ca se va gasi o formula pentru alocarea de fonduri de reechilibrare numai acelor localitati sarace si excluderea de la aceste fonduri a oraselor care, oricum, au destui bani din acei 49%“, crede primarul Ionel Chirita, presedintele Asociatiei Oraselor din Romania.

Pe urmele Ungariei si Poloniei

Proiectul introduce instrumente financiare noi pentru institutiile publice din Romania. State ca Ungaria sau Polonia le-au adoptat dupa simulari si calcule ce au durat doi, trei ani. Un astfel de concept este bugetul de functionare, ce presupune ca fiecare localitate va primi anual o suma pe cap de locuitor, pentru finantarea serviciilor de stricta necesitate: sanatate, educatie, iluminat, salubrizare, reparatii de drumuri etc.

Pentru stabilirea sumei pe cap de locuitor e nevoie ca toate ministerele implicate sa stabileasca standarde de costuri pentru respectivele servicii. De aceea, s-a aminat introducerea bugetelor de functionare, pina in 2008. „Putem importa din experienta altor state care le-au implementat deja, de ce sa asteptam pina in 2008? Noul pachet de legi va introduce haosul in primarii. Sub aparenta asta de depolitizare, se face de fapt o centralizare. Iar felul in care actuala putere sprijina administratia se vede: anul asta este primul cu rectificare 0 la buget“, isi arata dezacordul presedintele Consiliului Judetean Teleorman, Liviu Dragnea (PSD). •

Nesabuinta primarului duce la faliment
Conform noilor reglementari, fondurile de rezerva, 5% din buget in prezent, 7% de la anul, vor putea fi pastrate la banci comerciale, de unde primaria poate obtine dobinzi. „In modificari se regasesc foarte multe dintre cerintele pe care noi, primarii, le-am formulat de ani de zile la adresa guvernului si sint cu adevarat bune“, recunoaste primarul PSD de Ploiesti, Emil Calota. Pentru acei primari care se avinta fara discernamint in investitii sau refuza sa onoreze contractele derulate de predecesorii lor, noua lege introduce notiunile de «criza financiara» si «insolvabilitate», ce pot fi invocate de creditorii care, in prezent, se lupta in procese interminabile sa obtina bani de la primariile datoare. Cind se ajunge la insolvabilitate primarul e inlocuit, ca ordonator de credite, de un judecator sindic, care va plati datoriile si va redresa primaria.


(633 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Dollores Benezic


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Primariile vor juca in curind dupa regulile finantelor private | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62255001068115 seconds.