Luni, 15 August 2005 - 07:49 AM Aleg.RO: Alianta scade, creste PRM

Publicat de: O.B.

ziua Alianta DA PNL-PD cumuleaza, in luna august, 45,78% din intentiile de vot ale romanilor, formatiunea de guvernamant fiind urmata de PSD (32,93%), PRM (13,83%), UDMR (4,65%) si alte partide (sub 1% fiecare). Procentele sunt desprinse dintr-un sondaj de opinie realizat de "Grupul de Studii Sociale 2000", in perioada 5 - 11 august 2005, la comanda Multimedia Political Communication (MPC). Cercetarea a fost efectuata pe un esantion de 1082 de persoane cu drept de vot, reprezentativ la nivel national. Eroarea limita este de 3%. Conform analizei facute de MPC pe baza datelor primite, voturile romanilor incep sa se deplaseze spre PRM.


Liderii Aliantei, Boc si Tariceanu (ZIUA Foto)
Autorii studiului apreciaza ca PRM si liderul acestei formatiuni, C.V.Tudor, cresc in privinta intentiei de vot (un plus de 4% pentru PRM si 2% pentru Vadim). Pe de alta parte, Alianta DA sufera o scadere de aproape 3%, iar PSD are o crestere de 2%. MPC semnaleaza ca, in cadrul Aliantei, o scadere notabila inregistreaza PD. La intrebarea privind partidul pe care il sustin in cadru Aliantei D.A. apar diferente semnificative fata de luna precedenta (PD are 31% din optiuni in august, fata de 48% iulie, deci o scadere de 17 procente; PNL: 32% in august - 24% in iulie, o crestere de 8 procente).

Referitor la alegerile anticipate, MPC releva ca cei mai multi dintre repondenti sunt de parere ca decizia lui Calin Popescu Tariceanu de a anunta alegeri inainte de termen a fost una gresita si ca ea a fost luata la presiunea presedintelui Traian Basescu. Motivul anuntat de primul ministru pentru a anula a doua decizie de demisie, si anume rezolvarea situatiei generata de inundatii, este vazut ca adevarat de jumatate dintre repondenti.


Remaniabilii
Solutiile vazute de romani pentru rezolvarea crizei de la nivelul Guvernului sunt, in ordine: remanierea ministrilor ineficienti (cele mai frecvente raspunsuri fiind Mircea Cinteza, Sulfina Barbu, Ionut Popescu, Vasile Blaga si Gheorghe Flutur) si schimbarea primului ministru fie cu Theodor Stolojan, fie cu Adrian Nastase. Conform aceleiasi analize, primul ministru Calin Popescu Tariceanu este vazut ca un politician care se afla in conflict cu partidele din opozitie si cu presedintele Traian Basescu. Referitor la intoarcerea lui Theodor Stolojan in viata politica, cei mai multi dintre repondenti spun ca au auzit de intentia acestuia si o apreciaza pozitiv.

Comparativ cu luna trecuta, se observa o crestere a perceptiei negative fata de activitatea Guvernului, releva MPC. La intrebarea "Care credeti ca este cel mai bun prim-ministru al Romaniei de dupa 1989?" raspunsurile au indicat urmatoarea ordine: Adrian Nastase (25,90%), Theodor Stolojan (24,73%) si Calin Popescu Tariceanu (10,81%).

In ceea ce priveste agenda romanilor, principalele subiecte raman cele care fac referire la situatia economica a populatiei, respectiv lipsa locurilor de munca si somajul, saracia, salariile si pensiile. Coruptia, si ea una dintre temele principale ale agendei, inregistreaza o crestere de aproximativ 3%. Tema inundatiilor, care s-a impus ca una din temele de baza in luna iulie, nu mai este considerata ca una de importanta majora (in acest caz se observa o scadere de la 23,06% in luna iulie la 7,86% in luna august).


(559 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la O.B.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Alianta scade, creste PRM | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61658096313477 seconds.